przez hunter » 15 paź 2016, o 12:48
Za tydzień start ligi, dzisiaj mecz o Superpuchar Paris-Ajaccio w Ajaccio.
Paris
Rozgrywający: Pinheiro, Walgenwitz
Atakujący: Paese, Dubreuil
Przyjmujący: Sens, Gergye, Perrot,
Środkowi: Laffite, Kreek, Kaba
Libero: Koga
Trener: Rougeryon
Przyzli: Koga, Laffite, Sens, Paese, Pinheiro
Odeszli: Steuerwald, Gasparini, Bahov, N.Hoag, Saitta, Fernandez, Massari
Wydaje mi się, że przed nimi ciężki początek sezonu, z poprzedniego został tylko Kreek, więc o zgranie będzie bardzo ciężko. Poziom pierwszej szóstki został w miarę zachowany, szczególną uwagę poświęcę w tym sezonie libero Paris-Koga/Kodze?
Sete
Rozgrywający: Redwitz, Liot
Atakujący: Moreau
Przyjmujący: Mendez, Lamoise, Gommans, Trutchev
Środkowi: Senger, Henry, Luizinho
Libero: Peironet
Trener: Dugrip
Przyzli: Peironet, Luizinho, Gommans, Trutchev, Redwitz, Liot
Odeszli: Hernan, N.Rossard, T.Rossard, Lafitte, Hervoir, Bonnefoy, Petrov
Jakoś czarno to widzę, zastąpienie Tibo jest niemożliwe, Gommans to jednak nie ten poziom, poza tym dużo tych zmian, odszedł także trener Duflos, ciężki sezon przed nimi. Do ósemki załapią się bez problemów ale na powtórkę według mnie nie ma zbyt dużych szans.
Ajaccio
Rozgrywający: Takaniko, Petrov
Atakujący: Simovski, Castard
Przyjmujący: Mijailovic, Miranda, Lacassie
Środkowi: Dailey, Petreas, Siirilä
Libero: Exiga
Trener: Fernandez
Przyszli: Mijailovic, Petrov, Castard, Siirilä
Odeszli: Andrei, Corteggiani, Demeyrez, Kapfer
Udało się utrzymać skład, więc powinni być kolejny rok groźni. Ciekawi mnie jak poradzi sobie środkowy Siirila. Postawili na stabilizację, są spore szanse na powtórzenie wyniku.
Tours
Rozgrywający: Hernan, Nevot
Atakujący: Konecny
Przyjmujący: Levi Cabral, White, Rabillier, Barnes
Środkowi: Jansen Vandoorn, Collin, Jouffroy, Zuidberg
Libero: Henno
Trener: Medei
Przyszli: Hernan, Nevot, Van Doorn, Jouffroy, Rabiller, Cabral, Barnes
Odeszli: Sabbi, Smith, Bartos, Strugar, Castard, Gardien, Cupkovic, Jaumel, Olsen
Poprzedni sezon przegrany, ogromne rozczarowanie, teraz jest nowy trener, ale jak dla mnie to szału nie ma, nie przekonuje mnie w ogóle ten skład, o ile jeszcze Levi jest w stanie zastąpić Cupkovicia, Hernan nie powinien grać gorzej niż Jamuel, to zastąpić Smitha będzie niezwykle ciężko, który sporo wnosił także poza boiskiem, sporym błędem jest także permanentne stawianie na Konecnego (jak na razie bez zmiennika), który z sezonu na sezon gra coraz mniej i coraz słabiej.
Chaumont
Rozgrywający: Gonzalez, Chauvin
Atakujący: Boyer, Corteggianni
Przyjmujący: Wounembaina, Ben Tara, Patak
Środkowi: McDonnell, Aguenier, Rodrigez, Sol
Libero: Closter, Jorna
Trener: Prandi
Przyszli: Gonzalez, Aguenier, Rodriguez, Corteggian, McDonnell, Patak, Ben Tara, Jorna, Sol
Odeszli: Repak, Jiménez, Mouiel, Cuk, Simin, Horacio d'Almeida, Terzic, Rhein
Nawet mi się to podoba, szkoda d'Almeidy ale udało się sensownie go zastąpić, fajny ruch z Jorną, który wydaje mi się, że będzie grał na przyjęciu, bo para Wounembaina-Patak to spora strzelnica, są w stanie namieszać, mogą włączyć się znowu do walki o czwórkę.
Toulouse
Rozgrywający: Brizard, Darrieux
Atakujący: Van Der Dries, Manusauki
Przyjmujący: Basic, Louati, Zagonel
Środkowi: Burel, Tammemaa, Chinenyeze
Libero: Nicola Rossard
Trener: Enard
Przyszli: Basic, N.Rossard, Tammemaa, Van den Dries, Chinenyeze
Odeszli: Clevenot, Ferreira, Deveze, Santucci, Culafic, Tuitoga, Radtke
Ciężko wyobrazić mi sobie tą drużynę bez Clevenota, na lidera kreowany zapewne będzie Van Der Dries, który ma w sumie poprzedni sezon stracony, szału nie ma, nie spodziewałbym się tak udanego sezonu jak ten poprzedni. PO powinni załapać.
Nantes
Rozgrywający: Repak, Matyas Demar
Atakujący: Overbeeke
Przyjmujący: Van Rekom, Baetens, Lukas Demar, Caldwel
Środkowi: Holubec, Diefenbach, Ducange
Libero: Morillon, Mouiel
Trener: Martin Demar
Przyszli: Diefenbach, Repak, Lukas Demar, Ducange, Overbeeke, Baetens, Mouiel, Morillon, Caldwel
Odeszli: Skladany, Patuc, Westphal, Burt, Sol, Antoinette, Hadrava, Papadimitriou
Spora wyrwa może pozostać po odejściu Hadravy, nie wiem czy Overbeeke jest w stanie w pełni go zastąpić, poza nim zachowano poziom sprzed roku, duży plus za sprowadzenie Diefenbacha, powinni włączyć się do walki o PO.
Poitiers
Rozgrywający: Tervaportti, Suc
Atakujący: Nimir
Przyjmujący: Andringa, Demirović, Jakovljević
Środkowi: Bjelica, Agantis, Schneider
Libero: Barais, China
Trener: Donat
Przyszli: Andringa, Schneider, Suc, Tervaportti, China, Jakovljevic
Odeszli: Duhagon, Bartman,Raydel Poey, Janic, Nenchev, Rafidison, Hebert, Audric
Nie bardzo wiem co o nich myśleć, super transfer jak na francuskie realia z Tervaporttim a z drugiej strony postawienie na Nimira w roli atakującego, zastąpić Poeya moim zdaniem nie jest w stanie, czuję sporo gry w roli atakującego Schneidera, krucho wygląda także obsada libero.
Cannes
Rozgrywający: Pujol, Quentin Rossard
Atakujący: Carle, Emanuel Ragondet, Del Bianco, Farjaudon
Przyjmujący: Kral, Radić, d'Almeida
Środkowi: Zass
Libero: Diez
Trener: Josserand
Przyszli: Kral, Del Bianco, d'Almeida, Zass, Diez, Q.Rossard, Farjaudon
Odeszli: Basic, Aguenier, Petkovic, Kasic, Kovacic, Gommans, Atonijevic, Knudsen
Szykuje się kolejny sezon przeciętniactwa, odszedł Gommans, który był najrówniej grającym siatarzem w tamtym sezonie, nie wiem czy Del Bianco/Farjaudon są w stanie go zastąpić, nie znam ich, nie zdziwi mnie, jeśli młody Carle będzie dostawał swoje szanse, bo ma potencjał. Ciekaw jestem jak po kontuzji będzie wyglądał Radić, jeśli szybko wróci do formy razem z d'Almeidą będą tworzyć jedną z najciekawszych par środkowych.
Montpellier
Rozgrywający: Caporiondo, Saitta
Atakujący: Patry, Panou
Przyjmujący: Delgado, Diaczkow, Lavagne, Bennefoy
Środkowi: Bultor, Radtke, Koelewijn
Libero: Duee
Trener: Lecat
Przyszli: Diaczkow, Duee, Delgado, Radtke, Bonnefoy, Caporiondo, Koelewijn, Saitta, Panou
Odeszli: Diefenbach, Viciana, Schneider, Peironet, Mandadjiev, Linz, Di Giantomasso, Mariano, Strasbourg, Suty, Pauly, Lebot
To może być ciekawa mieszanka. Bardzo ciężko będzie zastąpić Schneidera, gość był instytucją wręcz w Montpellier, sporą stratą jest także odejście Diefenbacha ale jego z powodzeniem powinien zastąpić Koelewijn. Na plus na pewno sprowadzenie Saitty oraz zamiana trenera na Lecata. Bardzo interseje mnie postawa atakujących Patry już kilka razy pokazywał w lidze spory potencjał, teraz jako konkurenta ma innego zdolnego Panou, ciekawe.
Narbonne
Rozgrywający: Prousalis, Prigent
Atakujący: Wendt
Przyjmujący: Mrozek, Snippe, Seppanen
Środkowi: Bissette, Tranchot, Milić
Libero: Kilama
Trener: Martin
Przyszli: Kilama, Bissette, Prigent, Milic, Snippe, Seppanen
Odeszli: Fragkos, Llenas Sabanes, Nevot, Protopsaltis, Fornes
Spadkowicz z poprzedniego sezonu. Czarno to widzę i to nie ze względu na ich stroje. Skład na papierze jest jeszcze słabszy niż w poprzednim sezonie, fajnie będzie znowu zobaczyć Seppanena w ProA, pozytywnie zapadł mi w pamięci z sezonu w Tourcoing, ciekawym transferem może być także środkowy Bissette. Raczej nie udało im się zastąpić Fragkosa, Protposaltisa i Fornesa, drużynę będą ciągnąć zdcydowanie Seppanen i Wendt, jak dla mnie kandydat do spadku, znowu.
Nice
Rozgrywający: Halilović, Kasić
Atakujący: Egleskalns
Przyjmujący: Terzić, Kolev, Clere
Środkowi: Cuk, Tuitoga, Radević, Anegay
Libero: Ribbens
Przyszli: Halilovic, F.Kasic, Cuk, Egleskalns, Tuitoga, Kolev, Terzic
Odeszli: Corre, Suc, Cubrilo, Seppänen, Beclin, Feugouho, Ristic, Gras, Velay
Niespodziewany beniaminek. Skompletowali nawet niezłą szóstkę, z ProB chyba tylko libero Ribbens będzie regularnie występował. Szkoda, że nie został rozgrywający Corre, chciałbym go zobaczyć w pierwszej lidze i cenię go wyżej od Halilovicia, odszedł także Seppanen. Ciekaw jestem postawy Egleskalnsa, w przeszłości miał problemy z kontuzjami, a jako takiego zastępstwa nie ma. Nie będzie takiego bicia jakie zbierało Nancy w zeszłym sezonie, okolice miejsca barażowego na moje oko.
Liga w tym roku zanosi się na to, że będzie ciut słabsza ale ciekawsze po skrojeniu do 12 zespołów.
Odejścia zwłaszcza Rossarda, Clevenota, Hadravy czy Bahova, a także Smitha, Hoag'a, Poeya a nawet Gaspariniego (ze względu na medialne nazwisko) nie do końca chyba udało się zastąpić.
Pojawiły się ciekawe nazwiska Tervaportti, Van Der Dries, Thiago Sens, Paese, Koga, weryfikować będziemy za kilka miesięcy.
Od tego sezonu na niektórych meczach będzie dostępny challenge.