Reprezentacja Kuby

Reprezentacja Kuby

Postby Nagor on 29 Mar 2010, o 12:15

Chyba nie ma takiego tematu, więc założę, bo mam pytanie, a myślę, że Dreamer mógłby mi odpowiedzieć, bo tamte klimaty są mu bliższe.

http://www.youtube.com/watch?v=t2XTaAT3zT8
Znalazłem niegdyś taki film, już nawet nie chcę nikogo prosić o przetłumaczenie tego co mówią, ale chodzi mi o co innego. Bardziej przy początku filmu jest podpis Desertor Cubano, a opis filmu to El voleibolista Leonardo Leyva pide asilo político en Puerto Rico. Mogłem posługiwać się tylko translatorem, bo po Hiszpańsku znam tylko słowo Gato, i wyszło mi, że niby dezerter, ale z drugiej strony uzyskał polityczny azyl na granie w Portoryko. Może ktoś przybliżyć sprawę?

Aha jeszcze pod bliźniaczym filmem był opis: "El voleibolista cubano Leonardo Leyva inició el proceso migratorio ayer, jueves, tras abandonar el equipo cubano el jueves pasado."
...
Nagor

Warnings: 3

Re: Reprezentacja Kuby

Postby dreamer on 29 Mar 2010, o 21:31

W ubiegłym roku pod koniec prasa latynoska rozpisywała się na ten temat. Oto jeden z tekstów:
http://www.elsalvador.com/mwedh/nota/no ... rt=4171549
20-letni Leonardo Leyva to jeden z najlepszych młodych Kubańczyków jacy w ostatnich kilku latach pojawili się w reprezentacji.
Opuścił hotel gdzie przebywała reprezentacja Kuby, w trakcie mistrzostw strefy NORCECA rozgrywanych w pażdzierniku 2009 roku.
Azyl w Portoryko dla Kubańczyków (nie dla wszystkich nacji z rejonów niestabilnych politycznie, ale dla nich tak) jest możliwy dzięki temu, że Portoryko jest właściwie państwem unijnym Stanów Zjednoczonych - jest pod prawną jurysdykcją amerykańską.

dreamer
dreamer
Redaktor   Redaktor

Postby Nagor on 29 Mar 2010, o 21:46

Aha, dzięki za odpowiedź. Czyli jest to jednoznaczne z rezygnacją z kadry i obywatelstwa kubańskiego przez Leonardo? I teraz mogą się o niego starać wszystkie kluby?
...
Nagor

Postby dreamer on 29 Mar 2010, o 21:56

Przyznam, że ta sprawa w natłoku obowiązków jakoś wypadła mi z głowy i jej dalej nie śledziłem.
Ale postaram się to w najbliższym czasie nadrobić.
O ile się nie mylę, to nie może grać nigdzie aż do czasu ostatecznej decyzji o przyznaniu azylu i dotyczy to zarówno rozgrywek reprezentacyjnych jak i klubowych. Jeżeli chodzi o reprezentację, to i tak dopiero za dwa lata (półtora od października 2009) wchodzi to w grę.
Portoryko wtedy i tak chyba nie skorzysta na tym zbyt wiele, bo Hector S. będzie już wtedy chyba bardzo wyeksploatowany, a nie-bracia R. bardzo starzy :D

dreamer
dreamer
Redaktor   Redaktor

Postby Nagor on 6 May 2010, o 08:37

No i zabraknie nam Sancheza w LŚ 2010... Jestem ciekawy czym to jest spowodowane, ktoś wie?
...
Nagor

Postby dreamer on 6 May 2010, o 12:56

Nagor wrote:No i zabraknie nam Sancheza w LŚ 2010... Jestem ciekawy czym to jest spowodowane, ktoś wie?

Sami dziennikarze kubańscy są tym zaskoczeni.
W tekście sygnalizującym listę uczestników LŚ 2010 jest takie zdanie:
Tymczasem na zgloszonej liście [do FIVB - przyp. dreamer] nie ma nazwiska znakomitego atakującego Maikela Sancheza, który od jakiegoś czasu jest w Rosji, gdzie pojechal odwiedzić krewnych.
http://www.cubasi.cu/desktopdefault.asp ... 92&spka=35

Lakoniczna wzmianka, z której nie wynika nic więcej niż to, że nie ma go na Kubie. Chyba że z ważnych powodów rodzinnych jego pobyt w Rosji się przedluża i dlatego nie zostal powolany.

Ja jednak bralbym też pod uwagę taką możliwość, że przynajmniej teraz trener Orlando Samuels odpuścil Sanchezowi, ze względu na jego problemy zdrowotne jakie caly czas ma po wypadku samochodowym sprzed prawie 3 lat.

dreamer
dreamer
Redaktor   Redaktor

Postby Nagor on 6 May 2010, o 19:14

Dzięki za odpowiedź. A może Sanchez chce się wyrwać z tego bagna?
...
Nagor

Postby Nagor on 4 Jun 2010, o 19:29

http://www.youtube.com/watch?v=hqr68hrmNe0
Mecz prawdopodobnie sparingowy Kuba - Serbia (na kanale autora jest jeszcze drugi taki mecz). Starović w ataku nie odrywa się od ziemii, przez co ma małe pole popisu przy opóźnianiu ataku itd. Sovia dobrze zrobiła biorąc Grozera. Polecam też popatrzeć na grę Fernando Hernandeza (19)
...
Nagor

Postby dreamer on 14 Aug 2010, o 19:38

W dniach 12-26 sierpnia w Singapurze rozgrywane są I Igrzyska Olimpijskie Mlodzieży. Piszę o tym tutaj w związku z pewną ciekawostką, którym iKubańczycy raczą nas już od kilku lat - ciekawostka oczywiście związana z ich "wspanialym dzieckiem" Wilfredo Leonem.
Ten turniej w Singapurze nie bedzie jedynym w ciągu kilku ostatnich lat, w którym Leon wystartuje jako bardzo mlody jeszcze zawodnik, ale już jednocześnie podstawowy gracz seniorskiej kadry Kuby, która bardzo często ma swoje ważne turnieje w czasie prawie zbieżnym z turniejami mlodzieżowymi.
W tym roku jest tak samo, bo w niespelna miesiąc po zakończeniu turnieju w Singapurze Leon będzie musial być gotowy na wloskie MŚ.
Jestem ciekaw jak dlugo ten chlopak wytrzyma takie tempo. A wlaściwie przede wszystkim jestem ciekaw, czy on zdaje sobie sprawę ze swojej sytuacji i czy ma świadomość, że balansuje na granicy katastrofy dla wlasnego zdrowia.
Tu jest trochę informacji na ten temat: http://www.prensa-latina.cu/index.php?o ... 8&Itemid=4
Po skladzie Kubańczyków widzę, że cokolwiek można powiedzieć poza Leonem najwyżej - 2,3 innych zawodnikach.

dreamer
dreamer
Redaktor   Redaktor

Postby Mate on 15 Aug 2010, o 13:06

Chłopak nie ma szans na "dożycie" 25 lat z progresem formy. Ludzie koloru czarnego(bądź mulaci) są w niektórych kwestiach wytrzymalsi od białego, ale Wilfredo musiałby być robotem, żeby dotrwać siatkarsko do wieku wystrzału formy(przeważnie to 25 lat). Chyba za wcześnie go wypuścili na salony i mogą zniszczyć ogromny talent.
,,Kiedyś... kiedyś przed laty, kiedy pisałem taką analizę dla Gazety Wyborczej napisało mi się: Co by było, gdyby nie było Piotra Gruszki? Otóż trzeba byłoby go wymyślić!" - Zdzisław Ambroziak

Rozmowa z dr. Fabio Rizollini'm xD
Mate

Return to Reprezentacje innych państw