[ zamknij ]

Informacja o plikach cookies

Informujemy, że używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych techniologii w następujących celach: reklamowych, statystycznych oraz w celu umożliwienia logowania się w serwisie.

Te technologie mogą też stosować współpracujące z nami firmy badawcze, partnerskie oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W Twojej przeglądarce możesz zmieniać ustawienia dotyczące cookies. Informujemy jednak, że jeżeli to zrobisz, nie będziesz mógł w pełni wykorzystywać funkcjonalności serwisu.

Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że akceptujesz umieszczanie cookies na twoim urządzeniu.

Zdarzenie

Zdarzenie

Postby IIS » 10 Feb 2019, o 12:34

Mam małe pytanie. opiszę w paru zdaniach. Rozgrywałem mecz siatkarski na poziomie mistrzostw szkół ponadgimnazjalnych. po dwóch setach trener druzyny przeciwnej zgłosil mi ze i tak bedzie 3;0 dla niego ale powie mi dlaczego po 3 cim secie. jak sie okazało moja druzyna zrobiła błąd ponieważ w drugim secie mój libero zamienił sie z innym zawodnikiem z pola na tej pozycji. tzn libero grał jako powiedzmy atakujący a atakujący wszedł jako libero. w trzecim secie znów zamienili sie rolami. trener druzyny przeciwnej zorientował sie w sytuacji ale nie zgłosił zastrzeżen do sedziego tylko poprosił o zaznaczenie w protokole ale bez informacji o co mu chodzi. po trzecim secie poinformował mnie o sytuacji. wynik był 2;1 dla niego. rozegralismy jeszcze 4 set doprowadzając wynik meczu do stanu 2;2. piatego nie rozegralismy bo stwierdził ze i tak bedzie 3;0 dla niego. pytanie . czy trener drużyny przeciwnej powinien zgłosic sędziemu ze mamy błąd w ustawieniu czy mógł czekac do konca 3 seta i dopiero wtedy żądać walkowera dla swojej drużyny?? przypomne tylko ze sedziowanie odbywało sie na zasadach koleżeństwa ( nie znamy sie aż tak na przepisach ogólnych) a trener drużyny przeciwnej jest byłym zawodnikiem i zna bardzo dobrze przepisy. poprosze o parę słow komentarza do tej sytuacji.
IIS
 
Posts: 1
Joined: 10 Feb 2019, o 12:21
Płeć: M


Re: Zdarzenie

Postby Nagor » 10 Jun 2019, o 08:50

Z doświadczenia z PLS - nie miał obowiązku tego zgłosić. Pamiętam mecz JW - skra, gdzie JW wysoko prowadziło, a okazało się, że grało z błędem w ustawieniu i cofnięto im 10 punktów. 10 punktów! Nikt wcześniej nie zgłaszał tego błędu. Dla mnie powinni odjąć, ale 10 krotności wynagrodzenia dla sędziego, bo to karygodny błąd przesądzający wynik meczu. Po pierwsze nie powinni dopuścić w ogóle to błędu w ustawieniu, po drugie jak już dopuścili to powinni przerwać PIERWSZĄ akcję i dać jeden punkt skrze.

No ale wtedy taka sprawiedliwość panowała w meczach dobra narodowego...
User avatar
Nagor
 
Posts: 6693
Joined: 24 May 2008, o 20:30
Płeć: M


Return to Przepisy gry

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest