Czwarte odbicie a dotknięcie siatki

Czwarte odbicie a dotknięcie siatki

Postby Noworoczny » 14 Oct 2015, o 20:22

Pytanie do znawców - zwłaszcza do Weary'ego.
We wczorajszym meczu mieliśmy przypadek, gdy zawodnik zaatakował w siatkę, po asekuracji sędzia odgwizdał cztery odbicia, trener tej drużyny wziął czelendż na wypadek dotknięcia siatki przez przeciwnika, czelendż wykazał dotknięcie, sędzia zmienił decyzję.
Czy słusznie, bo przecież, skoro siatka była dotknięta po kontakcie piłki z siatką, to:
1. Było już w zasadzie po akcji. Bez dodatkowego napędu piłka nie przeleci nagle na drugą stronę.
ale przede wszystkim:
2. Przecież piłka wpadająca w siatkę może spowodować jej odchylenie aż do rąk zawodników blokujących z przeciwnej drużyny. Można powiedzieć, że dotknięcie jest spowodowane piłką zaatakowaną w siatkę.
#muremzaheynenem

Odpowiadam tylko za to, co napisałem, a nie za to, co sobie pomyślałeś, czytając.
User avatar
Noworoczny
 
Posts: 8666
Joined: 29 Dec 2013, o 14:52


Re: Czwarte odbicie a dotknięcie siatki

Postby Guilder » 14 Oct 2015, o 20:56

Co do p.1 - nie było po akcji. Mimo że wszyscy wiedzą, że spadnie ona na ziemię albo zostanie dotknięta po raz czwarty przez zawodnika tej samej drużyny, póki jest w locie to akcja trwa. Mówią o tym, choć bardzo pośrednio, punkty 8.3 i 8.4 w rozdziale czwartym.
Code: Select all
8.3 BALL ”IN” D11 (14),
D12 (1)
The ball is “in” if at any moment of its contact with the floor, some part
of the ball touches the court, including the boundary lines.
1.1, 1.3.2
8.4 BALL “OUT”
The ball is “out” when:
8.4.1 the part of the ball which contacts the floor is completely outside the
boundary lines;
1.3.2, D11 (15),
D12 (2)
8.4.2 it touches an object outside the court, the ceiling or a person out of
play;
D11 (15),
D12 (4)
8.4.3 it touches the antennae, ropes, posts or the net itself outside the side
bands;
2.3, D3, D5a,
D11 (15),
D12 (4)
8.4.4 it crosses the vertical plane of the net either partially or totally outside
the crossing space, except in the case of Rule 10.1.2;
2.3, D5a, D5b,
D11 (15),
D12 (4)
8.4.5 it crosses completely the lower space under the net. 23.3.2.3f, D5a,
D11 (22)

Jak widać, wszystkie wzmianki o piłce w polu lub na aucie (czyli sytuacje kończące akcję) dotyczą kontaktu piłki z obiektem, najczęściej podłożem, lub nieuprawnionego przejścia na drugą stronę siatki.

Jeszcze taka wzmianka o ataku:
Code: Select all
13.1.3 An attack hit is completed at the moment the ball completely crosses
the vertical plane of the net or is touched by an opponent.

We wspomnianej sytuacji atak jeszcze trwał, a raczej jego efekt. Jakkolwiek kuriozalnie by to nie brzmiało.

Co do p.2 - jeśli sędzia uzna, że faktycznie dotknięcie siatki było spowodowane tym, że piłka mocno uderzyła w nią i ją odchyliła, błędu nie ma. Tutaj z kolei odsyłam do punktu 11.3.3, również w rozdziale czwartym:
Code: Select all
11.3.3 When the ball is driven into the net, causing it to touch an opponent,
no fault is committed.


Nie wiem czy łamię prawo, ale nie chce mi się przeszukiwać Internetu w poszukiwaniu strony, z której mam te zasady, więc źródło umieszczam w darmowym serwisie hostingowym.
Informacja o ostrzeżeniu jest wysyłana automatycznie - proszę na nią nie odpowiadać.
Wszelkie uwagi dotyczące forum proszę kierować na adres forum@siatka.org
User avatar
Guilder
Moderator   Moderator
 
Posts: 4056
Joined: 11 May 2008, o 00:23
Location: Wrocław
Płeć: M

Re: Czwarte odbicie a dotknięcie siatki

Postby weary_skier » 14 Oct 2015, o 21:02

Eheheheh. Dobre.
1. Zrobiłbym tak samo jak Sędzia. Zgodnie z 6.1.2.1 jeśli kolejno popełnione są dwa błędy lub więcej, tylko pierwszy z nich jest brany pod uwagę;. Istnieje błąd dotknięcia siatki*, za to w grze piłką nie wyróżnia się błędu uderzenia piłki w siatkę w taki sposób, że nie przejdzie. Zabrzmi to kiepsko, ale Sędzia kieruje się przepisami a nie zdrowym rozsądkiem. Tak w uproszczeniu.

2 i * powrót do błędu dotknięcia siatki wprowadził tyle zamieszania, że już widzę nadchodzące gównoburze. Jeśli sędzia będzie gwizdał zgodnie z przepisami to tutaj na forum będzie wyzwany od najgorszych a publiczność wyniesie go na komisariat. Tutaj nie podejmuję się oceny.
"Widać, że gra dno tabeli" - W.Drzyzga o meczu MKS Będzin - Asseco Resovia Rzeszów
weary_skier
Moderator   Moderator
 
Posts: 5889
Joined: 3 Apr 2010, o 20:12
Location: Kraków
Płeć: M

Re: Czwarte odbicie a dotknięcie siatki

Postby lipton » 15 Oct 2015, o 12:43

Punkt 2. często występuje w sytuacjach "taśma-blok", wtedy zazwyczaj uderzona w taśmę piłka powoduje, że zmieniająca swoje położenie na skutek uderzenia siatka siłą rzeczy dotyka rąk blokujących i wtedy nie ma mowy obłędzie.

De facto błąd dotknięcia siatki można sprowadzić do zakazu "dotykania" płaszczyzny znajdującej się nad środkową linią boiska, ograniczonej liniami znajdującymi się 143cm i 243cm nad tą linią. W wypadku "opuszczenia" przez siatkę tej płaszczyzny błędu dotknięcia siatki być nie powinno.
II liga siatkówki kobiet - treningi dla dzieci i młodzieży - Miejska Amatorska Liga Siatkówki - http://laskovia.pl/
User avatar
lipton
 
Posts: 2316
Joined: 23 Apr 2009, o 15:53
Location: Łask
Płeć: M


Return to Przepisy gry

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest