przez Mate » 27 lis 2009, o 16:15
Olech17 napisał(a):Witam.
Mam 15 lat 180cm i około 60/65kg
Chciałbym zacząć ćwiczyć na siłowni (na początek bardziej warunki domowe) mięśnie i właśnie czy moglibyście mi doradzić jakie najlepiej mięśnie wpływają na grę w siatkówkę. Chciałbym jakieś ćwiczenia na wyskok sile w ataku. I jak by ktoś mógł to prosiłbym aby ułożył mi rozkład ćwiczeń na cały tydzień.. W tym jakieś przerwy ..
Chce aby to były takie ćwiczenia aby nie zatrzymały mojego wzrostu bo mam zamiar jeszcze coś urosnąć i żeby nie popsuły kolan..
Z góry bardzo dziękuje

..
Ok. 65 kg wagi

?? Bierz się za michę(jedzenie) i jakiś trening domatora, czyli pompki, przysiady itd. Ćwiczenia na wyskok - out, ćwiczenia na siłę - także out. A co do partii mięśni, które najlepiej wpływają na grę - praktycznie każda partia jest ważna. Nogi - odpowiedzialne za wyskok i bardzo ważne w przyjęciu etc., biceps - siła ataku, triceps - szybkość ataku, barki - chyba najważniejsza partia w ataku, brzuch i plecy - bardzo ważne części ciała w wybiciu się i ataku. Nie pamiętam od czego jest klatka, ale chyba też miała coś wspólnego z wyskokiem.
Możesz ćwiczyć na ciężarach, ale nie za dużych(szczególnie tyczy się to pleców i ud). Ale ja wolałbym wykonywać trening domatora, żeby trochę przytyć. Za 1,5-2 lata pomyśl o siłowni.
,,Kiedyś... kiedyś przed laty, kiedy pisałem taką analizę dla Gazety Wyborczej napisało mi się: Co by było, gdyby nie było Piotra Gruszki? Otóż trzeba byłoby go wymyślić!" - Zdzisław Ambroziak
Rozmowa z dr. Fabio Rizollini'm xD