Sparingi przed sezonem 2024/25
Sparingi przed sezonem 2024/25
Jeszcze do sezonu trochę zostało, ale wątek warto założyć, bo pojawiło się info o dość konkretnym przedsezonowym turnieju na cześć ś.p. Tomasza Wójtowicza:
Perugia, Jastrzębie, Lublin, Rzeszów, brzmi bogato
Streeter
Perugia, Jastrzębie, Lublin, Rzeszów, brzmi bogato
Streeter
Re: Sparingi przed sezonem 2024/25
O panie, to Lublin chyba nie chce w tym roku wygrać
Sparingi i turnieje przed sezonem 2024/2025
Z racji że ruszył okres sparingowy to warto pewne kwestie wrzucać tutaj.
Resovia grała z Lublinem 2 mecze. Oba skończyły się takim samym rezultatem ale w różnych kierunkach: 3:1 dla gospodarzy we wtorek w Lublinie i dzisiaj to samo dla Resovii na Podpromiu. Bez Leona Lublin, a Resovia dzisiaj już prawie w komplecie, jedynie Zarorski na trybunach. Z taktycznych ciekawostek po zdjęciach widać, że Bendorz gra na dwójce.
W weekend grał Olsztyn z Gdańskiem. Tutaj dwa zwycięstwa drużyny z Warmii. Pytanie do obeznanych w kwestii Trefla. Czy Nasewicz już gra, bo w sparingach go nie było i później wchodził do treningu z piłkami?
Jastrzębie bez Fornala, Hubera, Kaczmarka, Popiwczaka, Vincentina, Toniuttiego remisuje z Będzinem 2:2. Argentyńczyk ciągle nie dotarł przez problemy z otrzymaniem wizy.
Resovia grała z Lublinem 2 mecze. Oba skończyły się takim samym rezultatem ale w różnych kierunkach: 3:1 dla gospodarzy we wtorek w Lublinie i dzisiaj to samo dla Resovii na Podpromiu. Bez Leona Lublin, a Resovia dzisiaj już prawie w komplecie, jedynie Zarorski na trybunach. Z taktycznych ciekawostek po zdjęciach widać, że Bendorz gra na dwójce.
W weekend grał Olsztyn z Gdańskiem. Tutaj dwa zwycięstwa drużyny z Warmii. Pytanie do obeznanych w kwestii Trefla. Czy Nasewicz już gra, bo w sparingach go nie było i później wchodził do treningu z piłkami?
Jastrzębie bez Fornala, Hubera, Kaczmarka, Popiwczaka, Vincentina, Toniuttiego remisuje z Będzinem 2:2. Argentyńczyk ciągle nie dotarł przez problemy z otrzymaniem wizy.
Kłamca.
- KentuckiFan
Re: Sparingi i turnieje przed sezonem 2024/2025
Dyskutować zawsze warto.
Byłeś na meczu? Bo z tego co widzę są otwarte dla kibiców.KentuckiFan pisze: ↑23 sie 2024, o 18:05 Kędzierzyn-Koźle- Bełchatów, sparing nr 1.
https://zaksa.pl/remis-w-pierwszym-mecz ... jeaZoJ_X-Q
A jeśli ktoś inny był to mógłby cod powiedzieć jak Kubicki i Chitigoi. Trochę dziwne że w podstawie wyszli parą Grobelny - Szymura.
Kłamca.
Czemu dziwne? To czasem może być wyjściowa para - bo i "na już" pewnie najlepsza (no chyba że Szymański się nawróci do najlepszej gry a Grobelny zagra na niskim poziomie). Giani Rumuna pewnie pierwszy raz na oczy widzi i może mieć gdzieś rozwijanie Jego talentu. Choć oczywiście z perspektywy klubu warto byłoby Go wprowadzać do coraz większej ilości gry.
Streeter
- KentuckiFan
Nie, nie byłem. Zresztą klub wydał na FB taki komunikat wcześniej:ciorny17 pisze: ↑24 sie 2024, o 09:24Byłeś na meczu? Bo z tego co widzę są otwarte dla kibiców.KentuckiFan pisze: ↑23 sie 2024, o 18:05 Kędzierzyn-Koźle- Bełchatów, sparing nr 1.
https://zaksa.pl/remis-w-pierwszym-mecz ... jeaZoJ_X-Q
A jeśli ktoś inny był to mógłby cod powiedzieć jak Kubicki i Chitigoi. Trochę dziwne że w podstawie wyszli parą Grobelny - Szymura.
" Uprzejmie informujemy, że decyzją trenerów drużyn ZAKSA Kędzierzyn-Koźle oraz PGE GiEK Skra Bełchatów, rozgrywane w tym tygodniu mecze kontrolne, odbędą się bez udziałów kibiców oraz przedstawicieli mediów".
Dyskutować zawsze warto.
Resovia wygrywa w Krośnie, w finale pokonując Nysę 3:0.
Warszawa w Memoriale Gołasia także 3:0 Kędzierzyn.
Już widziałem na x, że Warszawa to drużyna kompletna itp. i że wszystko poza finałem Plusligi będzie poniżej oczekiwań. No cóż, odważnie.
Za to Kędzierzyn cholernie będzie uzależniony od Szymury. Bez Rafała tam nic nie klika i nie funkcjonuje.
Warszawa w Memoriale Gołasia także 3:0 Kędzierzyn.
Już widziałem na x, że Warszawa to drużyna kompletna itp. i że wszystko poza finałem Plusligi będzie poniżej oczekiwań. No cóż, odważnie.
Za to Kędzierzyn cholernie będzie uzależniony od Szymury. Bez Rafała tam nic nie klika i nie funkcjonuje.
Kłamca.
-
- Moderator
A Skra jak Ci się widziała?
Bez hejtu pytam, tylko o ocenę zaangażowanego kibica.
"Widać, że gra dno tabeli" - W.Drzyzga o meczu MKS Będzin - Asseco Resovia Rzeszów
Warszawa podobnie do poprzedniego sezonu będzie najmocniejsza na starcie rozgrywek. Zobaczymy co się wydarzy później. Mają najgłębszy skład. Podstawa JW mocniejsza, ale ławki brak. Może Projekt zrobić finał w tym roku, ale tu bardziej będzie właśnie więcej zależeć od dyspozycji Zawiercia i Jastrzębia. Jastrzębie poza środkiem (liczę na występy Zaleszczyka) w razie kontuzji zawodnika z dowolnej pozostałej pozycji będzie mieć problem spory lub olbrzymi, więc życzę im zdrowia. Wygrywania na krajowym podwórku już niekoniecznie Co by jednak nie mówić będą orać na galowo cały sezon. W Zawierciu sytuacja wygląda trochę lepiej. Tu może skorzystać Resovia. Poza tym mało popularna opinia, ale Brand jest lekko przereklamowany. Tzn jest niezły, ale te zachwyty nad nim to lekka przesada. Ot trzyma go wysoka forma jeszcze z IO, Jak już zejdzie na ziemię nie będzie tak brykał. Choć przyznam, że skillsetowo fajny jest niewątpliwie.
Zobaczymy ile jakości da Zaksie powrót Shojiego, bo tam jest za bardzo ofensywne zestawienie na przyjęciu. Amerykanin będzie lepiej pomagał w przyjmowaniu, lepiej dogrywał sytuacyjne wystawy i lepiej pracował w asekuracji od Nowowsiaka. Jak bardzo poprawi grę Kentaki nie wiem, coś na pewno poprawi. Nie sądziłem, że to napiszę, ale wolałbym mieć w składzie zamiast Szymańskiego nawet tego przysłowiowego Raicherta
Zobaczymy ile jakości da Zaksie powrót Shojiego, bo tam jest za bardzo ofensywne zestawienie na przyjęciu. Amerykanin będzie lepiej pomagał w przyjmowaniu, lepiej dogrywał sytuacyjne wystawy i lepiej pracował w asekuracji od Nowowsiaka. Jak bardzo poprawi grę Kentaki nie wiem, coś na pewno poprawi. Nie sądziłem, że to napiszę, ale wolałbym mieć w składzie zamiast Szymańskiego nawet tego przysłowiowego Raicherta
Jeśli to nie ma być ocena jak widzę Skrę to napisałem w wątku o prognozach. A to co zobaczyłem przedwczoraj, bo wczoraj meczu z JW nie mogłem oglądać to cóż, wiemy to, co wiedzieliśmy. Mam obawy co do orki Wiśniewskim, bo w mojej ocenie ofensywnie Cycu nie daje tyle co kiedyś i nawet przy Łomaczu nie wyglądało to tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Liczę, że Amin się odgruzuje i zobaczymy to co w sezonie kadrowym 2022. Ciężko mi cokolwiek pisać o przyjmujących, bo Kujundzić dla Skry będzie tym samym kim będzie Szymura dla Kędzierzyna i obawiam się, że jak Serb będzie w dołku to i cała Skra w nim będzie. No i fizycznie na tle Szalpuka, Bołądzia i Webera, to Skra wyglądała całościowo jak w ciężkim treningu siłowym. A i Wiktor Nowak. Odnoszę wrażenie, że z roku na rok, jego odbicie do lewego jest gorsze i gorsze.weary_skier pisze: ↑2 wrz 2024, o 12:03 A Skra jak Ci się widziała?
Więc odpowiadając na Twoje pytanie - na tle Projektu wyglądali momentami tak, jak bym sobie obiecał, ale ciągle biorę poprawkę na etap sezonu. A jeśli miałbym dać inny hottake czy przepuszczenie, na bazie tego co zobaczyłem w weekend, to Skra będzie jedną z gorzej broniących drużyn w górnej połowie tabeli.
Kłamca.
W Białymstoku rozgrywany był turniej towarzyski, IV Memoriał Franciszka Ilczuka. Udział brały BAS Białystok (gospodarz) i trzy drużyny z PlusLigi. Trefl Gdańsk, Ślepsk Suwałki i LUK Lublin. Turniej wygrał Trefl, co pokazuje, że jednak nie jest tak źle z tą drużyną. Jakub Czerwiński został wybrany MVP meczu finałowego. Ciekawi mnie jak ogólnie prezentowali się poszczególni gracze. Oglądał może ktoś z obecnych tutaj ten turniej na żywo? W finale Trefl zagrał ze Ślepskiem, klub z Suwałk pokonał wcześniej LUK 3:1, a Trefl gospodarzy również 3:1. W LUK był obecny Leon, ale nie zagrał. Ten mecz pokazuje, że Lublinianie mogą być mocno uzależnieni od tego czy regularnie będzie mógł grać Leon. Jednak to są dopiero mecze sparingowe. Trefl pokazał, że mogą włączyć się w walkę o play-off. Natomiast Ślepsk pokazał, że nie są tak słabą drużyną jak niektórzy myślą, Ci którzy skazują ich na porażkę i spadek do I ligi.
-
Webber Kozlowski TIllie - Borkowski Wrona Kropek Gruszczynski
gorzej niż Będzin czy Katowice nie jest więc duże szanse, że udałoby się jeszcze kogos pokonać i finalnie się utrzymać
To akurat nie jest nic odkrywczego - od kiedy dowiedzieliśmy się o tym ruchu to wiedzieliśmy, że będzie to tak wyglądało. Ale fajnie, że Gdańsk wygląda zdanie chociaż na tym etapie.
Streeter
Tak, jednak porażka w czterech setach z drużyną, której walka o play-offy nie grozi, wyłącznie bez Leona, to jednak trochę słabo. Z drugiej strony narazie to tylko mecze towarzyskie.
Maxim za mnie udzielił odpowiedzi. Tak szanse na utrzymanie takiego składu byłyby całkiem niemałe. Projekt w tym sezonie z meczach z czołówką będzie bardzo uzależniony od Szalpuka, bo Brand jest pełnowartościową zmianą za Tillie. Do pary z Francuzem za słaba ofensywa z lewego, ale też nie byłoby to takie słabe zestawienie. Warszawa na najważniejsze mecze będzie potrzebować Artura w formie z okolic Pucharu Polski 2023 do którego Warszawa się wtedy nie dostała, ale Szalupa przez mniej więcej 2 miesiące był najlepszym zawodnikiem Plusligi.
No właśnie to tylko mecze towarzyskie, więc nie ma co się przywiązywać - często przedsezonowe memoriały wygrywały ekipy, które potem wyglądały gorzej, jak przyszło do sensownej gry. Co do Lublina, to moim zdaniem zestawienie bez Leona powinno wystarczać do ogrywania ekip typu Katowice czy Suwałki - w końcu przyjęcie Sawicki - Tuinstra to też nie jakiś dramat. Jednak do walki z najlepszymi już potrzeba Leona w gazie + wsparcia od pozostałych zawodników. Świecą na Leona pewnie też udałoby się ograć ekipy typu Katowic, no tylko ile wtedy Leon wytrzyma
Streeter
Tak już abstrahując, ciekawi mnie jak Leon będzie wyglądał w statystykach indywidualnych po rozegraniu całego sezonu. Mam nadzieję, że uda mu się rozegrać pełny sezon, ominął go urazy, kontuzje. Bardzo miło będzie oglądać go regularnie w PlusLidze. W kolejnym sezonie wierzę w to, że Kamil Semeniuk wróci do PlusLigi Jednak w tej chwili to dość odległa przyszłość.Streeter pisze: ↑3 wrz 2024, o 18:42No właśnie to tylko mecze towarzyskie, więc nie ma co się przywiązywać - często przedsezonowe memoriały wygrywały ekipy, które potem wyglądały gorzej, jak przyszło do sensownej gry. Co do Lublina, to moim zdaniem zestawienie bez Leona powinno wystarczać do ogrywania ekip typu Katowice czy Suwałki - w końcu przyjęcie Sawicki - Tuinstra to też nie jakiś dramat. Jednak do walki z najlepszymi już potrzeba Leona w gazie + wsparcia od pozostałych zawodników. Świecą na Leona pewnie też udałoby się ograć ekipy typu Katowic, no tylko ile wtedy Leon wytrzyma
Streeter
Ja jakoś nie wierzę w tę magie Projektu.
Kuba Kochanowski to świetne i realne wzmocnienie.
Ale...
Szalpuk i Tillie mają sufit, który osiągneli w zeszłym sezonie.
Jakoś tego nie widzę, ale to tylko moje skromne zdanie.
Kuba Kochanowski to świetne i realne wzmocnienie.
Ale...
Szalpuk i Tillie mają sufit, który osiągneli w zeszłym sezonie.
Jakoś tego nie widzę, ale to tylko moje skromne zdanie.
___
Noworoczny Kibic Siatki
Noworoczny Kibic Siatki
Patrząc po suchych wynikach to póki co nie zachwyca Lublin. Oczywiście sezon nadal w powijakach, no i bez Leona, ale… nie zdziwi mnie, jeśli nie poprawią ubiegłorocznego rezultatu w tabeli. W tamtym sezonie rzeczywiście kliknęło im docelowe zestawienie personalne. Teraz gra będzie mocno jednowymiarowa, bo do Leona grać trzeba, a przeciwnicy będą na to przygotowani. W dodatku oczekiwania są większe niż ostatnio, a oni znowu wymienili niemal cały skład, także trochę czasu zajmie poukładanie gry.
No jednak łatwiej poprawić ekipę z miejsca 8 na 5 niż z 5 nawet na 4, przy obecnej budowie naszych zespołów.
Streeter
Streeter
Szalpuk w ostatnich 2 sezonach gra potężne sezony ( w moim odczuciu lepsze te niż w czasie jego rozkwitu talentu miedzy 2016-2019), jeśli utrzyma poziom i ominą go kontuzję to kogo niby lepszego sie oczekiwało realnie ? Problemem jest Tillie/ Brand, bo obaj są dość podobni, Tillie już chyba raczej robi za 2giego libero ( mało dokłada w bloku, zagrywce czy ataku) tak Brand może zaskoczyć, ale fakt, że tutaj można było się pokusić o kogoś mocniejszego. Brand raczej był ściągany jako zmiennik Tillie, a wydaje mi się, że będzie szostkowym
-
Szalpuk grał potężne rundy zasadnicze, bo w playoffach nie miał impaktu Fornala, Bednorza z tego sezonu w Zaksie, Śliwki i Semeniuka czy nawet Kwolka z ostatniego sezonu w Zawierciu, o Leonie nie wspominając. Co z kolei było mocno reprezentatywne dla ogólnej hierarchii przyjmujących w PL, bo tam wleciało "męczy się Artur i z lepszymi kolegami byłoby pewnie lepiej, ale brakuje".Pawel9221 pisze: ↑4 wrz 2024, o 18:19Szalpuk w ostatnich 2 sezonach gra potężne sezony ( w moim odczuciu lepsze te niż w czasie jego rozkwitu talentu miedzy 2016-2019), jeśli utrzyma poziom i ominą go kontuzję to kogo niby lepszego sie oczekiwało realnie ? Problemem jest Tillie/ Brand, bo obaj są dość podobni, Tillie już chyba raczej robi za 2giego libero ( mało dokłada w bloku, zagrywce czy ataku) tak Brand może zaskoczyć, ale fakt, że tutaj można było się pokusić o kogoś mocniejszego. Brand raczej był ściągany jako zmiennik Tillie, a wydaje mi się, że będzie szostkowym
Można się zachwycać ławką Warszawy (jakby przesymuloawć sezon 100 razy, to pewnie w ~10% symulacji zrobi to różnicę) i Kochanowskim, ale punktem wyjścia Warszawy jest 1-5 i 0-3 z Zawierciem. Dlatego uwzględniając te ~10% symulacji, lepszy skład, zaskoczenia i inne mniejszościowe eventy - na pewno Projekt ma lepsze perspektywy na przebicie dotychczasowego sufitu, ale stawiać ich luźno w gronie top2 faworytów? No nie widzę tego szczerze mówiąc. Pod Mendezem, Boyer i Patry grali klubową życiówkę, a u Kaczmarka mówimy ot co o powrocie do formy - u Szalpuka i Branda zaś też mówimy o zagraniu życiówki. Co nie znaczy, że Szalpuk nie zagra życiówki/Kaczmarek wrócił do formy, ale chyba reszta ekip ma więcej negatywnego elektoratu, a ta Warszawa to w sumie dla wszystkich minimum neutralna, stąd te tak daleko idące opinie.
A LUK ma dwóch topowych graczy, z czego jeden to libero, bez Leona to byłyby miejsca 6-8.
-
Osobiście uważam, że Wawa nie wejdzie do walki o medale.
Leon w Białymstoku jedyne co to ćwiczył na siłowni indywidualnie. Na rozgrzewce 5 razy odbił piłkę i to tyle. Nie atakował i nie zagrywał. On sam chciałby zacząć grać od 4 kolejki no ale wiadomo, naciski sponsorów itd.
Formy drużyn biorących udział w tym turnieju nie ma co oceniać na tym etapie, Trefl wygrał zasłużenie.
Zawiercie gra właśnie z Maseik, transmisja na stronie tvp sport.
Tavares wyprowadził Maseik na prowadzenie 6-5 zdobywając 3 pkt dla Belgów lobując Zniszczoła wystawą do przesuniętej krótkiej. Ciekawe.