Tauron I liga - sezon 2024/25

rafak

Re: Tauron I liga - sezon 2024/25

Post autor: rafak »

kamilo pisze: 16 lis 2024, o 14:10 Myslem że się dołączycie do dyskusji o kolejnej kolejce PLS1LIGA ale widzę że ciekawszym tematem jest jakiś młodziak Nowak który wylecial do USA .
Już wracamy z Ameryki :)

Obejrzałem kawałek meczu, Siedlce nie przestaje zadziwiać. Fajnie prowadzi grę Prokopczuk. Młodzieży w meczu nie za dużo, Sokołowski nie przekonuje mnie.

W innych meczach (na podstawie cyferek). Super mecz Krysiaka (Bydgoszcz - Toruń 3:0). Do tradycyjnie dobrego ataku dołożył solidne przyjęcie.
kamilo

Post autor: kamilo »

Podsumowując kolejkę pozwolę sobie na kilka słów o każdym spotkaniu 😏

BBTS Bielsko Biała - KPS Siedlce 1:3

Oglądając spotkanie w TV na pierwszy rzut oka wydaje mi się że Siedlce bardziej chciały wygrać to spotkanie, widać w tej drużynie kolektyw i rękę trenera Chwastyniaka, nawet jak w pewnym momencie rozjechali się w 3 secie to determinacja i grą nie patrząc na wynik prawie wrócili i odwrócili tego seta. W drużynie z Bielska nie widać iskry i tyle błędów własnych w meczu u siebie poprostu nie przystoi drużynie z aspiracjami medalowymi. Ciekawy jestem Siedlec o co pograją w tym sezonie 🤔

WKS Czarni Radom - Olimpia Sulęcin 3:0

Tak jak przypuszczałem 3:0 dla drużyny Daszkiewicza chociaż w pierwszym secie mogło potoczyć się różnie , Kluth miał być gwiazdą ligi a jak narazie jak tak będzie dalej wyglądał to trener Daszkiewicz nie będzie się bał dać Siemiątkowskiego . Bez prawego skrzydła na takim poziomie wydaje się ciężko punktować regularnie . Sulęcin powalczył w pierwszym secie ale niestety na tyle ich było stać tego dnia. Kulik znowu masakryczne liczby .

SMS Spała - MCKiS Jaworzno 2:3

Spała po zwycięstwie w Sulecinie znowu postraszyła i przy odrobinie szczęścia mogła nawet zgarnąć 3 pkt w tym meczu. Młodzi ambitni zawodnicy ze Spały pokazali że potrafią grać w siatkówkę i jeżeli da im się rozkręcić to mogą jeszcze nie jednemu faworytowi urwać oczka. Jaworzno napewno cieszy się ze zwycięstwa ale napewno do Spały jechali z myślą o kpl punktów. Do Jaworzna dodać atakującego który regularnie punktuje to naprawdę fajnie zbilansowana drużyna.

Astra Nowa Sól - AZS AGH Kraków 3:1

Mecz o przysłowiowe 6 pkt który wygrywa Nowa Sól za komplet . Drużyna trenera Copa po trzech wygranych z rzędu napewno odetchnęła i śpi spokojniej . Natomiast akademicy muszą szukać punktów dalej jeżeli chcą jeszcze włączyć się w walkę o utrzymanie. A liga zaczyna się rozciągać .

Avia Świdnik - Mickiewicz Kluczbork 3:2

Kluczbork mógł uspokoić prezesa zwycięstwem za 3'pkt i tak się zapowiadało po dwóch setach , co się stało ? Wydaje mi się że kondycja starszych panów ... Nie ujmując zawodnikom że Świdnika którzy wrócili z dalekiej podróży i wygrali spotkanie 3:2 . Pożar w Kluczborku??? A terminarz nie taki prosty żeby regularnie zacząć punktować

Visla Proline Bydgoszcz - Anioły Toruń 3:0

Derby bez sportowej historii . Oglądałem spotkanie które nie stało na wysokim poziomie sportowym za to organizacyjnym napewno tak. Mnóstwo ludzi na trybunach , fajna atmosfera tylko transmisja trochę słaba . Trener Stelmach postawił odrazu na nowego atakującego Piotrowskiego który nie zachwycił chociaż Sternik go nie rozpieszczał szczególnie na drugą linię . W Bydgoszczy napewno należy pochwalić Szarka który zagrał pewne zawody .

CHKS Chełm - Lechia Tomaszów 3:1

Chwilowe rozprężenie drużyny z Chełma przedłużyli ten mecz o dodatkowy set ale poza tym mecz pod pełną kontrolą.
buzinga

Post autor: buzinga »

Spała wyszła z 3 przyjmującymi w składzie. Tak się zastanawiałem czy kiedyś zobaczymy parę "faworytów" Kiedos-Chrzanowski razem i w końcu zagrali tylko jeden na ataku, bo przyjmować obaj nie potrafią. Mecz podciągnęło im wejście Kicińskiego. Znowu bardzo wszechstronnie zagrał Marcel i już na większym wolumenie w ataku. Rośnie nam bardzo dobry atakujący na potrzeby kadrowe. Jakub Nowak natrzaskał 7 punktowych bloków przeciwko hegemonowi z Chełma. Całkiem całkiem, do Kędzierzyna go, Giani zrobi z niego potwora. Bardzo cenię u Kuby boiskowe IQ, bardzo ogarnięty dzieciak.

Rybak dostał szanse w Astrze, bo zaczął niedomagać Nowik, ale zagrał tak, że Tytus wrócił na boisko i się odgruzował. Becker już raczej do końca sezonu nie odda miejsca Bilińskiemu i bardzo dobrze. Bakaj chyba dość wyraźnie przykoksował w przerwie między sezonami, bo wygląda na mocniej umięśnionego. Nie wiem czy to dobry pomysł zamieniać już teraz 20 letniego rozgrywającego w mini terminatora. Atletyzmu nigdy mu nie brakowało.

Bień wchodzi zadaniowo na zagrywkę, bo Jacznik gra tak dobrze, że nie ma sensu tego ruszać. Można tylko w tym miejscu pozdrowić trenera Pawlika, bo okazuje się, że młody umie serwować. No kto by pomyślał ;)
kamilo

Typujemy dalej 😏
Czekam na wasze opinie i typy :

Zaległy mecz:

SMS PZPS Spała - KPS Siedlce 0:3

Mimo dobrych dwóch spotkań młodzieży ze Spały wydaje mi się że na tą chwilę Siedlce są poprostu rozpędzone i nie powinny mieć problemów w tym spotkaniu. Ciekawy jestem podejścia trenera Chwastyniaka do tego spotkania ale chyba jak idzie to niema co ruszać i eksperymentować 😏

11 kolejka PLS :

BAS Białystok - Visła Bydgoszcz 1:3

Białystok po bolesnej porażce w Nowej Soli napewno będzie chciał poprawić się przed własną publicznością przed którą gra zdecydowanie lepiej niż na wyjazdach. Wyczuwam wyrównanego spotkania ale z przewagą w końcówkach drużyny Masnego która potrafi puścić rękę w ważnych momentach.

Anioły Toruń - CHKS Chełm 0:3

Chełm od początku sezonu kroczy po swoje i uważam że przystankiem w zdobywaniu punktów napewno nie będzie Toruń . Drużyna Stelmacha wzmocniła się na ataku ale jeszcze chwilę musi potrwać żeby się zgrał z rozgrywającym , chociaż bardziej do niego pasuje mi Walawender który gra trochę wolniej i wyżej .

Olimpia Sulęcin - BBTS Bielsko Biała 0:3

Bielsko jeżeli chce myśleć o dobrym rozstawieniu w play-off musi zacząć regularnie punktować i napewno ich na to stać. Z kim jak nie z Sulecinem który w mojej ocenie nie złapie już żadnego oczka do końca rundy.

MCKiS Jaworzno - Czarni Radom 1:3

Radom powoli wchodzi na tory jakie by sobie niektórzy życzyli, chociaż wydaje się że Kluth który miał rozstrzelać tą ligę narazie nie dojeżdża . Tak to nie wygląda , i całe szczęście że nie wygląda że przychodzi gość z zaksy i myśli że będzie sobie na luzaku latał nad wszystkimi . PLS1LIGA to nie jakieś ogórkowe zagraniczne ligi . Jaworzno zaczyna trochę spadać wysokich lotów chociaż zawartość punktów w tabeli napewno ich satysfakcjonuje.

Mickiewicz Kluczbork - Astra Nowa Sól 1:3

Wiary po 3 zwycięstwach zawodnikom trenera Copa napewno nie zabraknie przed tak ważnym meczem jak ten. Kto przegra to spotkanie za 3 pkt spada pod czerwoną kreskę . Prezes/Trener drużyny z Kluczborka napewno nie śpi spokojnie , chociaż zawodnicy myślę że jakoś mocno nie przeżywają patrząc nawet po zdjęciach z meczu.

Lechia Tomaszów Mazowiecki - Avia Świdnik 3:1

Druzyna z Tomaszowa szczególnie u siebie wydaje się być mocna, jeżeli zagrają mądrze i odpali Musiał to nie powinni mieć problemów ze słabo wyglądającej ostatnio drużynie ze Świdnika.

AZS AGH Kraków - SMS Spała 3:1

Bardzo ważne spotkanie dla zawodników trenera Kabackiego, jeżeli zgubią punkty ze Spała mogą mieć ciężko wygrzebać się nad czerwoną kreskę . Myślę że na to spotkanie jak i na każde inne zawodnicy z Krakowa będą przygotowani taktycznie i przechyla szale zwycięstwa na swoją korzyść co da im jeszcze światełko w tunelu.
rafak

Trochę o młodzieży w tej kolejce.

Tragiczny Hendzelewski w meczu z Arką. Bardzo dobrze za to Jakub Nowak (14 pkt, 7 bloków, 78% w ataku, słabo w polu serwisowym). Nowak jest w tej chwili na czele blokujących. Suski na sypie, meczu nie widziałem, więc się nie wypowiem.

W meczu młodzieży Astra wygrywa z Krakowem. Becker na sypie (może w końcu Cop da sobie spokój z Bilińskim), Nowik 20pkt, dobrze młody Ślwka, 60% w ataku i przyjęciu). Tytus Nowik jest w czołówce atakujących, zdobywa dużo punktów, ale gra na słabej efektywności. Bardzo dobry mecz Laskowskiego, zdobył MVP. Zresztą, chłopak do śledzenia - nie łapie się w prawdzie w moje widełki młodzieży (rocznik 2000), ale z no-najma jest w czołówce blokujących. U pokonanych Bakaj na sypie - meczu nie widziałem, to się nie wypowiem, ale z cyferek to za dobrego przyjęcia nie miał (oprócz Krauta). Kraków niestety zmierza ku 2 lidze.

O Spale nie piszę, bo nie będę oceniał tych chłopaków na podstawie cyferek.
Diomedea

Post autor: Diomedea »

No nie. przyjecie mial Bakaj lepsze niz Becker. 50/30% zrobili. Potrykus to raczej martwi przecietnymi statami w ataku. Ale wraca po kontuzji.
Za to niezle zaprezentowal sie (chyba, bo po cyferkach) Kaliszuk. Drugi rok po przestawieniu, w zeszlym nie zagral duzo.

Spala 2 sety ugrane z Jaworznem- imo to niezle. Kiedos calkiem OK. Kicinski wszedl na ostatnie 2 sety, bo na ataku gral Chrzanowski. W cyfrach Chrzanowski slabo wypadl. Alek Nowik dalej wchodzi na pojedyncze pilki. Lenik fajnie.
rafak

Dałem sobie spokój z oglądaniem popisów Resovii, więc krótki update o młodzieży (ciąg dalszy nastąpi).

Rozegranie

Gruszczyński - gra regularnie w BASie, ostatnio wybrany BP w przegranym meczu z Bydgoszczą. Słabo ostatnio w polu serwisowym. Zdecydowanie do obserwacji.

Bakaj - regularnie gra w Krakowie, czas na zmianę otoczenia, bo Kraków pewnie poleci. Dużo błędów na zagrywce (25 bł. na 129 serwisów, 5 asów - gorzej niż w ostatnich sezonach).

Becker - wygląda na to, że Cop ostatecznie postawił na Artura, kosztem słabego Bilińskiego. Chyba pomogło to drużynie, bo wygrali np. niespodziewanie ze Świdnikiem.

Biliński - jak wyżej, w końcu tam gdzie jego miejsce, czyli na ławce.

Bień - nie ma szans w rywalizacji z Jacznikiem (który gra dobry sezon), wchodzi na zagrywkę.

Suski - pewne miejsce w składzie Tomaszowa. Poprawił trochę zagrywkę (więcej asów, tyle samo błędów co poprzednim sezonie). Dokłada blokiem.

Atakujący

Klasyfikacja (powyżej 50 ataków: liczba ataków / % perfekcyjnego)

Jakub Kaliszuk (144 / 48.61%)
Tytus Nowik (329 / 45.29%)
Marcel Kiciński (139 / 38.16%)

Dobry sezon Nowika, coś może z niego jeszcze będzie. Kaliszuk dość pozytywnie zaskakuje, daje drużynie więcej niż Wnuk (zaczyna Wnuk, po czym wchodzi Kaliszuk - tak było w ostatnich meczach). Kiciński wychodził w pierwszym składzie Spały, ale w ostatnich dwóch meczach więcej szans dostawał Pobrotyn.
Diomedea

Pojde na latwizne.
Mlodziez na libero:
Tak naprawde 3 mlodych i obiecujacych libero gra pierwsze skrzypce w swoich zespoach.
Bartosz Fijalek 2003r ur, Chelm - 189 przyjec, 48% pozytywnego, 27% perfekcyjnego, 38% efektywnosc przyjecia, obron nie podaja
Maksym Kedzierski 2003, Jaworzno - 261 przyjec, 54%pozyt,27% perfekcyjnego, efektywnosc 45%,
Marcel Schadach 2008, Spala -196 prz, 45% pozytywnego, 19% perf; 37% efektywnosci.
Kedzierskiego dawno nie widzialam, z tego co pamietam lepiej bronil niz przyjmowal, w kadrze byl dublerem Hawryluka, wiec cyferki przyjecie fajne, jest postep.
Fijalek- w zeszlym sezonie pod koniec wrocil po kontuzji i operacji, i byl to swietny powrot, bo wczesniej niewiele gral. Mial lepszy poczatek tego sezonu, chyba ostatnio troszke mu spadlo perfekcyjne, bo wczesniej mial jedno z lepszych na pozycji. Powiedzialabym ze zrownowazony- przyjecie/ obrona. Dobrze sie ustawia w obronie, nie pokazuje efektownych padow. Ladna parabola przyjecia.
Schadach tez z lekka przewaga w obronie. Cyferki przyjecia to z jednej strony wiek (5 lat roznicy), a z drugiej gra w linii przyjecia obok najslabiej przyjmujacego zawodnika z podstawowych I ligi - Kiedosa.
Potencjal na I lige u wszystkich trzech. Kiedy? za rok, badz dwa w przypadku starszych. Schadach pewnie bezposrednio po Spale (za 3 lata). Jak pisalam wiecej widzialam Schadacha i Fijalka. Tam jest wszystko-przyjecie, obrona, dogranie. Wiec mysle, ze to bedzie 3 kompletnych libero.
Schadach zarzadza bardzo zdecydowanie cala gra defensywna:)

Milosz Kotela 2006 Spala wchodzil, ale nieduzo, 36 przyjec w 2 spotkaniach.

Marcel Chmielewski 2003r BB, wchodzil ale malo
Klimkowski- 2005, drugi w Jaworznie, nie gra
Malinowski 2004 Spala-107 przyjec, czyli wiecej niz drugi libero Kotela. Na 39% pozytywnego. Wchodzil na przyjecie do 2 linii?
Aleksander Piksa 2005 AGH, nie gra
Wagiel 2002 Astra
Wozny 2005, drugi w Lechii, najlepszy libero ostatnich MPJ, niestety nie gra wcale. Oby za rok bylo lepiej.
Wyszynski 2003 Czarni Radom, drugi libero

3 zawodnikow z 2001, ktorzy jeszcze moga sie rozwinac bo nie dostawali bardzo duzo gry wczesniej. W zasadzie gra tylko Deren.
Jakub Deren 2001, jest podstawowym chyba drugi sezon, wczesniej rywalizowal z Czyrkiem-obecnie 292 przyjecia na 47% pozytywnego, 23% perf, 35 efektywnosci.
Potera 2001 Siedlce prawie nie wchodzi, chyba pojedyncze wejscia w poprzednim sezonie byly.
Sawerwain 2001 Olimpia 44 przyjecia, hm na tylko 43% pozytywnego.
kamilo

Witam

Spróbuję jeszcze raz zachęcić do dyskusji odnośnie zapowiedzi i typów danej kolejki 🫣🫣

Przed nami 12 kolejka PLS1LIGA i sporo ciekawych spotkań 🏐

Zapraszam do dyskusji 💪💪💪

WKS Czarni Radom - AZS AGH Kraków 3:0

Drużyna z Radomia jeżeli chce zagrać w play-off musi w końcu regularnie zacząć punktować i w meczu u siebie lepszej okazji niż z akademikami z Krakowa chyba nie będzie miała 😏 Wiem że teoria z czarodziejską różdżką trenera Daszkiewicza nie zadziałała natychmiast ale wydaje mi się że z Krakowem powinni sobie spokojnie poradzić .

Visła Proline Bydgoszcz - KPS Siedlce 3:2

Niepodważalny HIT Kolejki w Bydgoszczy. W piątek spotkają się dwie mocne drużyny i zapowiada się ciekawe mocne spotkanie. Każda seria kiedyś się kończy ale uważam że Bydgoszcz będzie miała bardzo ciężką przeprawę z drużyna trenera Chwastyniaka która od początku sezonu pokazuje że wytrzymuje w ważnych momentach mimo bardzo młodego zespołu. Nie skreślał bym KPS w tym spotkaniu w szczególności że Bydgoszcz gra nierówno przeplata bardzo dobre sety ze słabymi.

BBTS Bielsko Biała - MCKiS Jaworzno 3:1

Kolejna niewygodna drużyna na rozkładzie BBTS. Jaworzno pokazało w tym sezonie że walczy i nie jednemu faworytowi urwali juz punkty. Widać tam rękę trenera Wątorka który buduje ten zespół od kilku sezonów , awansował z drugiej ligi , utrzymał drużynę w poprzednim sezonie a teraz przy odrobinie szczęścia i zdrowia może zagrać w play-off. Bielsko po bolesnej i wstydliwej porażce z Sulecinem oraz aktualnym miejscu w tabeli napewno musi się pozbierać może wstrząsnąć drużyną i zacząć wygrywać jeżeli chce się liczyć jako rozstawiona drużyna w play-off.

Avia Świdnik - CUK Anioły Toruń 2:3

W Świdniku widać znowu euforię po trzech zwycięstwach z rzędu , śmieszą mnie czasami wypowiedzi trenera Guza jak przegrywa z potentatami do awansu ( Chełm i Bydgoszcz) i mówi o poważnych rozmowach jak by przegrał ze Spała (chociaż mało brakowało ) czy Krakowem , ale każdy ma swoją teorię prowadzenia drużyny. Toruń po dobrym meczu z liderem napewno pojedzie do Świdnika podbudowany z chęcią zdobycia punktów. Jeżeli lewe skrzydło pomoże Mesie i Piotrowskiemu to uważam że mają ku temu argumenty.

Astra Nowa Sól - SMS PZPS Spała 3:1

Bardzo ważny mecz Astry w kontekście odskocznia od czerwonej strefy i muszą wyjść na to spotkanie bardzo skoncentrowani ponieważ Spała nie raz pokazała że jeżeli da im się pograć to poprostu będą grać.

CHKS Chełm - REA Bas Białystok 3:0

Jestem bardzo ciekawy tego spotkania. Kilka podtekstów trener Andrzejewski i atakujący Goss w poprzednim sezonie w Białymstoku z drugiej strony niechciany Miszczuk ( który ostatnio naprawę w formie ) w Chełmie którego zastąpiono słabym Olszewskim . Jeżeli Chełm zagra na swoim poziomie to pewnie mecz bez historii ale takie mecze mają swoje smaczki i nie skreślał bym do końca Basu. Może być niespodzianka 😏

KKS Mickiewicz Kluczbork - Lechia Tomaszów Mazowiecki 1:3

Kluczbork złapał trochę tlenu zwycięstwem z Astrą, za to Tomaszów przegrał za 0 ze Swidnikiem z którym napewno liczył na jakieś pkt szczególnie u siebie. Ciężko stwierdzić i napisać coś o tym spotkaniu może pójść w obie strony ale myślę że jeżeli Tomaszów wykorzysta słabości Kluczborka i zagra mądrze to może wrócić do domu z kpl oczek .
Diomedea

Ja mam nadzieje, ze AGH urwie seta. W punkt juz nie wierze, ale sklad tam sie nieco dociera. W kazdym razie stabilizuje sie Potrykus. Natomiast Kaliszuk na dluzszym dystansie ma efektywnosc podobna do Wnuka, niezbyt dobra. No i Brzostowicz nie dobija sie do skladu, na drugim przyjeciu rotacja miedzy Krautem a Kowalem. Podobnie z Urbanczykiem, ktory zanotowal ddwa dobre sezony w I lidze jako srodkowy Spaly. Poprzednie sezony ciagneli zespol w gore Borkowski na przyjeciu, oraz Dulski/Gomulka na ataku. Teraz takich pewniakow i talenciakow na skrzydlach brak.

W drugim meczu stawiam na Siedlce. Wierze w trenera Chwastyniaka i Sokolowski nie bez kozery jest w czolowkach wiekszosci rankingow. Gdyby tak bylo kilka centymetrow wiecej to bylby fajny zawodnik z perspektywa na PL.

Spala maks urwie punkt, moze, jak piszesz seta. Kiedos gra coraz lepiej. Natomiast jakas dziwna rotacja na 3 atakujacych . Ostatnio na ataku wychodzil Chrzanowski. Kicinski gral jak Chrzanowski nie dawal rady. Koncepcja trenrow? oszczedzania mlodszego przed przeciazeniami, czy kuz jakies powazniejsze dolegliwosci bolowe? W kazdym razie na prawym lekki klopot.

Obstawiam, ze BAS seta urwie faworytowi.

Nie wierze, a moze nie chce , w zwyciestwo BB za 3 punkty. Jaworzno to niezly zespol, z osia dobry sypacz i progresujacy mlody libero. Doswiadczony atakujacy, na przyjeciu Puczkowski robi postepy, Pietras to bardzo szybki i dobry w blou srodkowy. Ciekawy melanz, choc personalia slabsze niz BB.
Bielsko Biala-niby duza solidnosc na wiekszosci pozycji, znani zawodnicy ale np srodek to bardzo dobre na I lige nazwiska a gra nie powala. Przyjecie podobnie (Debski, Szwed, Pietruczuk). Cos tam brak chemii albo woli walki, bo z takim skladem nie powinni byc tak nisko w tabeli. Moze swiezej krwi, wszyscy poza mlodszym Zawalskim, to pierwszoligowi rutyniarze z krotkimi pobytami w najwyzszej klasie rozgrywkowej jakis juz czas temu. Resovia bis?
rafak

Diomedea pisze: 26 lis 2024, o 23:34
Potencjal na I lige u wszystkich trzech.
Chodzi o +L, rozumiem?

Przyjmujący (rocznik 2003 i młodsi)

Pozytywnie:
- Kiedos - ciągnie Spałę, dobrze w ataku, rezerwy w przyjęciu
- Trawka - jak wyżej
- Potrykus po słabym początku gra znacznie lepiej, kosztem Brzóstowicza
- Śliwka - lider w Nowej Soli, robi ładne cyferki będąc druga opcją w ataku (po Nowiku). Przyjęcie też wygląda cyferkowo lepiej, czekam aby zobaczyć go w tv.

Tak sobie:
- Hendzelewski - solidnie, ale bez rewelacji. Brak znaczących postępów.
- Czerny po niespodziawanie dobrym początku, obniżył loty
- Puczkowski - zaczął przeciętnie, poprawił się w ataku. Powinien być solidnym 1-ligowcem
- Zaborski - no name, dość dużo wejść w Sulęcinie, przyzwoicie na przyjęciu

Słabo:
- Brzóstowicz nie może się przebić w słabym Krakowie
- Grzona gra ogony w Toruniu
- Olszewski po ławie w Będzinie - ława w Chełmie

Przyjęcie (powyżej 50 przyjęć: przyjęcie/%perfekcyjnego)

Śliwka (128/30.47%)
Potrykus (165/23.03%)
Puczkowski (148/22.30%)
Zaborski (91/21.98%)
Hendzelewski (152/21.71%)
Czerny (198/16.16%)
Kiedos (273/16.12%)
Trawka (233/14.59%)

Atak (powyżej 50 ataków: ataki/%efektywność)

Śliwka (173/50.29%)
Trawka (217/42.80%)
Kiedos (303/40.59%)
Hendzelewski (212/40.57%)
Potrykus (208/39.90%)
Czerny (181/39.23%)
Puczkowski (131/38.37%)

Blok (blok/blok na set)

Śliwka (12/0.36)
Trawka (14/0.34)
Potrykus (14/0.35)
Kiedos (12/0.32)
Czerny (10/0.31)
Puczkowski (8/0.27)
Hendzelewski (9/0.25)

Serwis (powyżej 50 serwisów: zagrywki/asy/błędy - asy na set)

Puczkowski (84/11/33)=0.37
Kiedos (122/12/37)=0.32
Hendzelewski (139/8/11)=0.22
Potrykus (129/8/21)=0.20
Trawka (132/6/36)=0.15
Śliwka (90/2/22)=0.06
Czerny (92/2/16)=0.06
rafak

Radom - Kraków 3:0

Radom nie ma wyjścia, musi to wygrać za 3 punkty. Mimo słabej pozycji, tak jest zdecydowanie więcej jakości niż w Krakowie. Kraków, niestety, zmierza ku 2 lidze. A tyle młodzieży tam ostatnio się przewinęło.

Bydgoszcz - Siedlce 3:2

Szlagier. Bydgoszcz nie ma jakiegoś super składu na papierze, Krysiak, Szarek, Jacznik to solidne nazwiska, ale bez przesady. Dobra robotę robi tam Masny. W Siedlcach zdecydowanym liderem jest Sokołowski, poza tym znowu bez wielkich nazwisk. Tu dobra robota Chwastyniaka.

Nowa Sól - Spała 3:0

Nowa Sól, podobnie jak Radom, nie ma wyjścia i musi uciekać ze strefy spadkowej. Ta drużyna musi się utrzymać. Dużo młodzieży. Jak spadną, to Dolnym Śląsk będzie ogromną białą plamą, bez drużyn w +L i 1 lidze (Głogów i Wrocław już poleciały, Lubin rozwiązany).

Bielsko - Jaworzno 3:2

Bielsko na papierze ma skład silniejszy, ale tam chyba nikt (poza środkowymi) nie gra tak jak powinien. Jaworzno to chyba największa niespodzianka tego sezonu.

Chełm - BAS 3:0

Chełm nie do zatrzymania.

Kluczbork - Lechia 3:2

Dwie doświadczone drużyny grające, szczególnie Tomaszów, poniżej oczekiwań.
Diomedea

Ja tylko tak przy okazji, bo kilka osob myli.
Brzóstowicz to srodkowy. Robert, z Aniolow, rocznik 96
Artur Brzostowicz to przyjmujacy po wyjsciu z juniora. AGH rocznik 05, kadrowicz z mlodziezowki (niegdys na ataku)

Jasne ze chodzilo mi o potencjal na +Lige. Sorry za blad.
Anto89

Post autor: Anto89 »

Wczoraj z Radomiem kolejne niezłe wejście Brzostowicza, dziwię się że trener AGH dalej upiera się na Krauta, Wnuka i ewentualnie Oziablo biorąc pod uwagę ich statystyki i obecne miejsce w tabeli. Tak naprawdę gorzej już być nie może i moim zdaniem uratować może ich jedynie eksplozja młodych talentów. Ja bym w drugiej rundzie stawiał na Bakaj-Kaliszuk Brzostowicz-Potrykus Putkowski-Urbanczyk. I tak są w strefie spadkowej, a tak to chociaż ograją się chłopaki i zrobią krok w przód
Diomedea

Ciezko sie nie zgodzic. Urbanczyk wszedl 2 razy i zrobil 2 punktowe bloki, czyli 1/3 blokow calego zespolu. Ja rozumiem, ze z atakiem jeszcze moze mu sily brakowac, ale dramatu nie ma. W bloku zawodnik chodzi swienie, jest w miare ograny.
Brzostowicz pewnie ma seki w przyjeciu, ale Potrykus przyjmuje niezle. Moze z Dereniem daliby rade.
rafak

Napiszę tylko o meczach, które obstawiałem.

Oglądałęm kawałek Radomia z Krakowem. Zgadzam się z przedmówcami, że fajnie było by widzieć Artura zamiast Krauta.

Kluczbork wygrał z Lechią. Stawiałem na Kluczbork, Tomaszów dalej zawodzi. No, ale jeżeli Hendzelewski i Musiał grają na negatywnej efektywności, to jak mają wygrywać. Przyjęcie z cyferek wygląda na dobre, atak tragiczny, więc chyba Suski się nie popisał. Tam jedynie gra Nowak.

Chełm wygrał 3:1 z Basem. Dobry mecz Fijałka.

Bielsko niespodziewanie łatwo uporało się z Jaworznem. W Bielsku solidna gra skrzydłowych (Romać, Dębski, Pietruczuk).

Nowa Sól przejechała się po Spale. Kolejny dobry mecz Śliwki.

Nie trafiłem wyniku w meczu Bielsko-Siedlce (1:3). Siedlce zadziwia, nikt tam nie robi jakichś niesamowitych cyferek, a wygrywają. Dobry Prokopczuk, dobry na przyjęciu Sokołowski. U pokonanych - kolejny przeciętny mecz Krysiaka.
kamilo

13 kolejka PLS1LIGA 🔥

Typujemy , dyskutujemy 😉

Bas Białystok - Avia Świdnik 3:1

Świdnik po zwycięstwie z Tomaszowem podbudowany pojedzie na trudny teren do Białegostoku w którym już nie jeden faworyt tracił punkty ( Siedlce, Bielsko, Bydgoszcz ) , drużyna Basu zdecydowanie więcej punktuje przed własną publicznością i myślę że że Swidnikiem też może sobie poradzić.

SMS Spała - WKS Czarni Radom 0:3

Czarni napewno nie mogą sobie pozwolić na jakąkolwiek stratę punktów w Spale i myślę że przywiozą do Radomia kpl oczek.

KPS Siedlce - CHKS Chełm 3:2

Kolejny HIT KOLEJKI z udziałem drużyny Chwastyniaka. Siedlce po zwycięstwie w Bydgoszczy napewno będą jako pierwsze chciały przerwać passę zwycięstw Chełma i wydaje się że na trudnym terenie we własnej hali są w stanie tego dokonać. Napewno faworytem tego spotkania jest drużyna Andrzejewskiego ale wyczuwam tu niespodzianki.

Anioły Toruń - Mickiewicz Kluczbork 3:2

Bardzo ciasno robi się w środkowej części tabeli , Kluczbork złapał oddech po ostatnich spotkaniach natomiast Toruń jak po tej kolejce nie chce być w strefie spadkowej to musi wygrać z Toruniem bo nie wierzę że Czarni stracą punkty w Spale. Faworytem wydaje się Kluczbork ale Toruń podobnie jak Białystok są trudnym terenem.

Olimpia Sulęcin - Visła Proline Bydgoszcz 0:3

Podrażniona Bydgoszcz przegranym ważnym meczem z Siedlcami napewno zrobi wszystko żeby jak najszybciej zbliżyć się do pierwszej dwójki. Przy słabym przyjęciu w Sulecinie mogą rozstrzelać zagrywką gospodarzy.

Lechia Tomaszów Mazowiecki - Astra Nowa Sól 2:3

Tutaj typuje długi i zacięty mecz z happyendem dla młodzieży z Nowej Soli. Może to być mecz któregoś z atakujących i obstawiam że lepiej z tej konfrontacji wyjdzie Nowik.

AZS AGH Kraków - BBTS Bielsko Biała 0:3

Myślę że mecz bez historii, Bielsko musi wygrać i wygra , natomiast Kraków napewno by chciał ale brak jakichkolwiek argumentów w tym sezonie po stronie drużyny Kubackiego.
Dziubsonik

Post autor: Dziubsonik »

Ciekaw jestem na ile siana skasowali bukmacherów Czarni Radom po tym match fixing w Spale. Kurs w okolicach 10 był ,a na wynik 3:0 było x60 :o :o :o
ODPOWIEDZ

Wróć do „I liga mężczyzn”