Superliga mężczyzn 2023/24

Streeter
Kontakt:

Superliga mężczyzn 2023/24

Post autor: Streeter »

Pokusiłem się o przygotowanie "ligi wyklętej", składy dostępne tutaj:

http://laczynassiatka.pl/leagues/2023/d ... d924111746

Liga w tym sezonie wzbogaciła się o klub bratniego narodu - Shakhtar Soligorsk - nawet wystąpi tam dwóch zawodników znanych z polskich boisk - David Mehić i David Fiel. Pełnego składu jeszcze nie ma, ale raczej bieda.

Jeśli już przy bratnim narodzie jesteśmy, to dość dużo Białorusinów (jak na ich wartość siatkarską) w tym sezonie zagra w Superlidze. Nie sprawdzałem, ale patrząc na konstrukcję składów w klubach, gdzie tych Białorusinów mamy, mam wrażenie, że nie zużywają Oni limitów (być może władze w Rosji uznali ich już za część siebie, kto wie ;) ). Obcokrajowcy głównie z krajów zbliżonych kulturowo/poglądowo (Serbia, Bułgaria), bądź też korzenie ukryte w nazwisku się objawiły (Grebennikov, Antonov). Ale biorąc pod uwagę, że za zagraniczne "gwiazdy" robią w tym roku choćby Milan Katić, Leo Andrić czy serbski rozgrywający, którego pewnie większość czytających nawet nie zna: Igor Jovanovic, zjazd poziomu, jeżeli chodzi o parszywe zachodnie nabytki, jest zauważalny.

Streeter
#ŁączyNasSiatka

Aktualne składy wielu lig siatkarskich:

http://laczynassiatka.pl
kamil1999

Re: Superliga mężczyzn 2023/24

Post autor: kamil1999 »

Ktoś swego czasu pisał, że w rosyjskiej lidze są jeśli dobrze pamiętam limity co do ilości obcokrajowców w składzie meczowym.
I ponoć już chyba od zeszłego sezonu albo dłużej Białorusini w składzie meczowym nie zabierają akurat limitów, ale w wyjściowym składzie już chyba tak.
Dawno to czytałem to mogłem coś przekręcić, ale wydaje mi się, że tak było.
Super robota. Zwłaszcza czekałem aż edytujesz składy o ligę francuską
WysokiPortorykanczyk

Post autor: WysokiPortorykanczyk »

R*****e trzymają się nieźle jak na oczekiwania niektórych co do odpływu zawodników: nie ma tylu wielkich gwiazd poza wyjątkami, ale wciąż jest wielu dobrych graczy, dzięki czemu mają 9-10 solidnych klubów wzwyż, dzięki czemu z kolei wciąż mają top3 ligę na świecie + masa miejsca dla młodzieży. Skoro w tym momencie grają tam Grebennikov, Christenson, Sokołow, Uros czy inny Danani + sporo dobrych zawodników, to przy nawet częściowej stabilizacji sytuacji na Ukrainie wszystko wróci do normy szybciutko. Tak że idealny dla nich model niestety, żeby podtrzymać męską siatkówkę na topowym poziomie.
Streeter
Kontakt:

Post autor: Streeter »

Ciekawostką jest też, że będą grali jakąś ruską piłką, zamiast normalną, bo chyba zbanowali im zakup czy coś w ten deseń :D nie wnikałem z czego to wynika, ale widziałem że Michajłow mówił, że często leci w trybuny.

A odpływu zawodników rosyjskich rzeczywiście nie było, mało tego, część graczy co grała poza Rosją, wróciła (Grankin i parę nazwisk, które już zdążyłem zapomnieć, ale pykały w jakichś Izraelach, Grecjach, itp.). W zasadzie jedyne sensowne rosyjskie nazwisko w mocnej lidze to Sapozhkov. Cała reszta została. W sumie ciekawe, na ile te wszystkie Michajłowy pozostawały, bo popierają sytuację polityczną, a na ile zostali by mieć święty spokój i móc po wojnie żyć w swoim kraju (podejrzewam że taki wyjazd nie wpłynąłby dobrze na lokalne postrzeganie tych zawodników).

A nie ma też co ukrywać, że części się to po prostu najbardziej opłaca. Taki Kerminen, przecież sondował możliwość gry w Polsce, we Włoszech. Ale średnio było zapotrzebowanie na libero, nawet takiej klasy, więc pozostawała mu pewnie Francja. Nie muszę chyba wspominać, że wypłata w Dynamie Moskwa, a wypłata w Stade Poitevin to nie będą siebie za bardzo przypominać.

Streeter
#ŁączyNasSiatka

Aktualne składy wielu lig siatkarskich:

http://laczynassiatka.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rosja”