Liga turecka 2022/2023
Liga turecka 2022/2023
Gdyby kogoś interesowały składy ligi tureckiej na nadchodzący sezon, to zapraszam tutaj:
http://laczynassiatka.pl/#/leagues/2022 ... a2626ee77e
Najgłośniejsze nazwisko w tym sezonie w Turcji to zdecydowanie Nimir Abdelaziz. My będziemy mogli w lidze obserwować trzech zawodników z naszego kraju: Mateusza Mikę, Bartosza Bućko i Michała Filipa. Jako ciekawostkę można dodać, że Mateusz Mika w klubie spotka zawodnika, który w przeszłości występował w Jastrzębiu, a nazywał się Ali Alp Cayir.
Mi osobiście najbardziej się podoba skład Fenerbahce, aż szkoda kogoś z trójki Ferreira/Perić/Louati na ławkę.
Streeter
http://laczynassiatka.pl/#/leagues/2022 ... a2626ee77e
Najgłośniejsze nazwisko w tym sezonie w Turcji to zdecydowanie Nimir Abdelaziz. My będziemy mogli w lidze obserwować trzech zawodników z naszego kraju: Mateusza Mikę, Bartosza Bućko i Michała Filipa. Jako ciekawostkę można dodać, że Mateusz Mika w klubie spotka zawodnika, który w przeszłości występował w Jastrzębiu, a nazywał się Ali Alp Cayir.
Mi osobiście najbardziej się podoba skład Fenerbahce, aż szkoda kogoś z trójki Ferreira/Perić/Louati na ławkę.
Streeter
Re: Liga turecka 2022/2023
Stawiam na Ziraat. Nie ma w tej chwili większej konwencjonalnej siły ognia niż Bayraktar ![Laughing :]](./images/smilies/icon_lol.gif)
![Laughing :]](./images/smilies/icon_lol.gif)
Kiedy Łomacza bijesz piłką po głowie, pamiętaj pozostać na własnej połowie.
Zdecydowanie moje ulubione nazwisko w tych składach obok Bulbul

Streeter
Wczoraj drużyna z Mateuszem Miką, w pucharze Turcji pokonała ubiegłorocznego zwycięzce pucharu.
Chętni do obejrzenia meczów polecam:
https://m.youtube.com/watch?v=JIGZM5mo_ ... e=youtu.be
Chętni do obejrzenia meczów polecam:
https://m.youtube.com/watch?v=JIGZM5mo_ ... e=youtu.be
-
Śmiesznie śledzi się cyferki z ligi tureckiej:
Nimir: 104 pkt/15 setów i 66/50 procent ataku
Mirza: 87pkt/16 setów i 62/50 procent ataku
Tuinstra: 44pkt/11 setów i 64/52 procent ataku
Filip: 81pkt/14 setów i 52/33 procent ataku
Mika: 52 pkt/15 setów setów i 47/23 procent ataku
Bucko: 45 punktów/15 setów i 46/29 procent ataku
Śledzenie młodych Turków to jedna z ciekawszych rzeczy tego sezonu klubowego - i na razie Adis dobrze w Modenie, Mirza jako jedyny chyba chce podjąć rzucone przez Nimira rękawice w Turcji, Bayram bardzo dobrze zadebiutował w lidze włoskiej, drugi Efe - Mandiraci - wrócił po ACL, ale na razie gra ot co nieźle, a Gurbuz gra dobrze na ataku w Fenerbahce, do tego paru młodych przyjmujących, którzy zaczęli obiecująco sezon, których osobiście nie znam (np. Kirkit). 1999, 2001, 2002, 2002, 2001, 2001. Ten Mirza to do wyjęcia przez każdy PL klub poza JW, Zawierciem i Resovią, straszny potencjał.
Nimir: 104 pkt/15 setów i 66/50 procent ataku
Mirza: 87pkt/16 setów i 62/50 procent ataku
Tuinstra: 44pkt/11 setów i 64/52 procent ataku
Filip: 81pkt/14 setów i 52/33 procent ataku
Mika: 52 pkt/15 setów setów i 47/23 procent ataku
Bucko: 45 punktów/15 setów i 46/29 procent ataku
Śledzenie młodych Turków to jedna z ciekawszych rzeczy tego sezonu klubowego - i na razie Adis dobrze w Modenie, Mirza jako jedyny chyba chce podjąć rzucone przez Nimira rękawice w Turcji, Bayram bardzo dobrze zadebiutował w lidze włoskiej, drugi Efe - Mandiraci - wrócił po ACL, ale na razie gra ot co nieźle, a Gurbuz gra dobrze na ataku w Fenerbahce, do tego paru młodych przyjmujących, którzy zaczęli obiecująco sezon, których osobiście nie znam (np. Kirkit). 1999, 2001, 2002, 2002, 2001, 2001. Ten Mirza to do wyjęcia przez każdy PL klub poza JW, Zawierciem i Resovią, straszny potencjał.
Gdzie można śledzić statystyki ligi?
W ostatnim meczu z przeciwnikiem wyżej notowanym Mika zdobył 23 punkty.
Atak: 21/40, 2 błędy, bez zablokowania, 53/47,5%.
Przyjęcie: 35/0 - 60/31%.
bloki - 2.
Mateusz został wybrany do szóstki rozegranej rundy.
Atak: 21/40, 2 błędy, bez zablokowania, 53/47,5%.
Przyjęcie: 35/0 - 60/31%.
bloki - 2.
Mateusz został wybrany do szóstki rozegranej rundy.
Według Ivolleymagazine Tugba Senoglu i Kubra Akman zasilą szeregi Turk Hava Yollari od sezonu 2023/2024.
Oficjalnie od nowego sezonu 2023/2024 Tugba Senoglu Ivegin w Turk Hava Yollari Spor Kulubu.
A wiadomo w ogóle co się dzieje z Michałem Filipem? Miał chyba niezły początek sezonu w Develi (przynajmniej pod względem indywidualnym, bo drużyna cały sezon okupuje ostatnie lokaty tabeli), ale później przy omówieniach kolejek ligi tureckiej były tylko wzmianki, że zabrakło go w kadrze meczowej. Jakiś uraz znowu czy odsunięcie od składu? Wie ktoś coś na ten temat?
Ostatnie co słyszałam, to tweet z 6 lutego - Jakub Malke pisał, że rehabilituje się w Polsce.troy pisze: ↑15 mar 2023, o 17:19 A wiadomo w ogóle co się dzieje z Michałem Filipem? Miał chyba niezły początek sezonu w Develi (przynajmniej pod względem indywidualnym, bo drużyna cały sezon okupuje ostatnie lokaty tabeli), ale później przy omówieniach kolejek ligi tureckiej były tylko wzmianki, że zabrakło go w kadrze meczowej. Jakiś uraz znowu czy odsunięcie od składu? Wie ktoś coś na ten temat?
Dziadek Juantorena i jego ekipa mistrzem Turcji. W decydującym piątym meczu Ziraat wygrał z Halkbankiem 1:3.
Ciekawe co pokażą w LM
Ciekawe co pokażą w LM
-
Pewnie nic, bo odejdą Juantorena i Atanasow, jest połowa maja, a tureckie kluby mają jednego klasowego przyjmującego, który podobno może tam jednak nie trafić. Jak Lagumdzija się wścieknie w jakieś lato i ugra Turcji medal ME, to się zacznie bonanza w tamtejszej lidze, ale na razie efekt jest taki sobie.
Jeśli stać ich było na Juantorenę to nie zdziwie się jak wezmą sobie np. Ngapetha
Atanasow tak się rozwinął? Dla mnie zawsze wydawał się mega średniakiem, ot właśnie na takie Chaumont, gdzie i tak przecież tej ligi wtedy nie roznosił jak np. Karlitzek.
No i ciekawią mnie ruchy w Halkbanku. Nimir i Amerykanie zostają?
Atanasow tak się rozwinął? Dla mnie zawsze wydawał się mega średniakiem, ot właśnie na takie Chaumont, gdzie i tak przecież tej ligi wtedy nie roznosił jak np. Karlitzek.
Jaeschke idzie do Japonii.dyletant pisze: ↑16 maja 2023, o 13:25 Jeśli stać ich było na Juantorenę to nie zdziwie się jak wezmą sobie np. Ngapetha
Arda Bostan. Ktoś coś o nim wie?
Amfetamina-produkcja, dystrybucja, masturbacja.
Za bezpieczny weekend Władziu.
Za bezpieczny weekend Władziu.
-
Najbardziej utalentowany turecki sypacz, fajnie grał na ME U22, chyba rocznik 2002, dobre odbicie, ale zmarnował sezon jako zmiennik Maroufa, dlatego ciężko mi coś napisać o jego seniorskim poziomie, jest w 14-tce seniorskiej kadry Turcji w Lidze Europejskiej, więc może pogra z jakimiś Rumuniami.
Anderson prawdopodobne w Ziraacie, szanse na obronę mistrzostwa całkiem spore mimo, że Halkbank dużo bardziej hajpowany, zresztą jak w poprzednim sezonie. Jak się skończyło to wiemy.
Kibice Fenerbahce napaleni na Fornala jak szczerbaty na suchary. Pod postem o nowym sponsorze piszą, że to kasa na Fornala i "ubierają go" w koszulkę klubową
Nie zdziwię się jak skończy się na Turcji w kolejnym sezonie.

No chyba że rzeczywiście przyjdzie nowy sponsor, bo w tym sezonie z obcokrajowcami dosyć biednie - Luburić, Kooy i Ghaziani. Może gdyby wszystkich trzech zsumować, to by na Fornala wystarczyło

Streeter