Mając pogląd na sytuacje jaka miał miejsce na MŚ i w kwalifikacjach do IO można patrzeć na format tego turnieju ze spokojem. Vital pokazał że potrafi tak ustawić fizycznie drużynę, że w przeciągu kilku dni (a nawet godzin

) zmienia się diametralnie jej postawa i skuteczność gry. Pamiętacie chyba jak wyglądali na Memoriale HJW, a jak później w meczu z Francuzami?
Jasne, jest że to są IO i nikt już się tak nie wystraszy Polski (jak to było w grupie na ME) i zapomni jak się serwuje czy atakuje tylko przez to kto stoi po drugiej stronie siatki. Sądzę jednak, że ta grupa udowodniła już, że nawet bez zgrania i formy, grając prostą siatkówkę potrafi wywalczyć medal w LN, dlatego jestem spokojny nie tylko o play off ale także o dobry wynik w grupie.
Jeżeli chodzi o grę o medale (o złoto oczywiście

) to proszę sobie przypomnieć jak wyglądały ostanie trzy mecze finałowe w walce o złoto, ostatnie finały Ligi Mistrzów czy Mistrzostw Włoch- liczą się silne skrzydła, a środek i rozegranie nie ma takiego znaczenia. Tutaj dorównać może nam tylko Brazylia, chociaż patrząc na ostanie mecze Wallace przeciwko Polsce to i o ten mecz jestem spokojny.
Zresztą jak to sam Heynen powiedział- na Polaków w formie nie ma mocnych, a ja wierzę że ta forma będzie.