Gospodarzem turnieju finałowego ZLE będzie Tallin (Estonia). Finał odbędzie się w dniach 21-22 czerwca.
Podział na grupy ZLE

Podział na grupy SLE

Ok, mimo wszystko Kolejność Białoruś przed Ukrainą czy Turcja bez porażki a za nimi Łotwa (właśnie przed chwilą Turcy wygrali z nimi 3:0) to dla mnie dalej spora niespodzianka. W grupie Holendrów 3 drużyny mogą jeszcze awansować, a są to Chorwacja, która rozbiła Oranje 3:0 czy Hiszpania, o której siatkarski świat już zapomniał od 2010 roku, gdzie wygrali ustawiony mecz z Rosją.Re_soviaczka pisze:Estonia ma wywalone, bo organizuje FF.
Nie spojrzałem na liczbę kolejek, a Holandia była pierwsza choć miała punkt mniej niż Hiszpania i Chorwacja.Re_soviaczka pisze:Ale już wiadomo, kto zagra w Final Four, więc dlaczego piszesz, że ktoś jeszcze może awansować?
Estonia, Holandia, Turcja, Białoruś.
30 punktów Nimira nie pomogło, Białoruś wygrywa 3:1 i kontynuuje swoją udaną przygodę z tą edycją.SerCos pisze:Holandia jak zwykle daje ciała. Przegrywają 0:1 z Białorusią.
Jak się okazało ten przedwczesny finał między Turcją i Estonią to był w ogóle w dużym stopniu indywidualny pojedynek Adisa Lagumdziji z Olivierem Venno, który zdobył 28 pkt i też prezentował się szczególnie w dwóch pierwszych setach, po których to Estonia prowadziła przecież 2:0, można powiedzieć że rewelacyjnie https://www-old.cev.eu/Competition-Area ... x?ID=45234WysokiPortorykanczyk pisze:Turcja wygrała z Ukrainą 3-1.
Dobrze spisali się Turcy, wprawdzie parę ekip grało bez kluczowych zawodników, ale wygrali wszystkie spotkania, a Lagumdzija zrobił jakieś kosmiczne statystyki jak 36 punktów w półfinale z Estonią na 59% ataku. My tam wielokrotnie pisaliśmy, że Turcja jako reprezentacja zrobi w niedługim czasie bardzo duży progres, a Turcy ogrywają Ukrainę, Estonię, Białoruś, Portugalię czy Czechy - a w zanadrzu mają jeszcze tych dwóch świetnych chłopaków z rocznika 2002 (Bayram, Mandiraci), gdzie pierwszego nie było, a drugi był rezerwowym, których będą mogli wdrożyć do wyjściowego składu. Jedyny minus chyba jest taki, że z tego co rozmawiałem z tureckimi kibicami, to ten ich obecny trener jest po prostu słaby.