#ŁączyNasSiatka

Streeter
Kontakt:

#ŁączyNasSiatka

Post autor: Streeter »

Żeby usystematyzować, zakładam temat zgodny z nazwą projektu, jako że związane z tym sezonem główne prace pojawiły się już na serwerze, można zrobić małe podsumowanie.

Link do projektu:
http://laczynassiatka.pl/

Z 30 lig przewidzianych do wrzucenia na #ŁączyNasSiatka w pełni udało się przygotować 28 - nie wiem z czego wynika problem ze składami ukraińskiej ligi, bo rok temu znalazłem bez problemu, tym razem jedynie te najmocniejsze kluby się udało, więc Ukrainę mam częściowo. Nie pojawił się też Izrael, tam też w związku z sytuacją polityczną są problemy z ligą, która nie ruszyła. Chociaż jakiś klub widziałem, że gra w pucharach, więc możliwe, że jak sytuacja się unormuje, to i liga wróci, zobaczymy. W każdym razie jak uda się znaleźć więcej danych na temat Ukrainy bądź Izraela, to się te dane pojawią. Do końca roku powinny pojawić się jeszcze Węgry i Wielka Brytania, ale to robię bardziej w formie ciekawostki i przygotowania gruntu pod sezon 2024/25 (generalnie dużo szybciej robi się te składy, jeżeli już posiadam w bazie zawodników z historią, niż tworzy ich pierwszy raz). Ale jak zrobię, to się pojawią.

Tak więc na ten moment, znajdziecie pełne informacje o 28 ligach z:
- Argentyny (ACLAV),
- Austrii (Bundesliga),
- Belgii (EuroMillions Volley League),
- Brazylii (Superliga),
- Bułgarii (Superliga),
- Cypru (Cyprus Volleyball Division 1),
- Czech (UNIQA Extraliga),
- Danii (VolleyLigaen Herrer),
- Finlandii (Mestaruusliiga),
- Francji (Pro A),
- Grecji (Volley League),
- Hiszpanii (Superliga),
- Japonii (V-League),
- Korei Południowej (V-League),
- Niderlandów (Eredivisie),
- Niemiec (Bundesliga),
- Polski (Plus Liga, Tauron I Liga),
- Portugalii (Liga Una),
- Rosji (Superliga),
- Rumunii (Divizia A1),
- Serbii (Superliga),
- Słowacji (Volejbal Extraliga),
- Słoweni (Sportklub prva odbojkarska liga),
- Szwajcarii (NLA).

Przez 3 sezony prowadzenia projektu w bazie danych znalazło się:
- 2018 klubów siatkarskich,
- 6912 zawodników,
- 954 trenerów,
- 50 387 połączeń zawodnika z klubem (w większości przypadków posiadam pełne seniorskie kariery),
- 6189 połączeń trenera z klubem.

Ogólnie był też koncept ogarnięcia Chin i Iranu, ale jest problem z danymi - w sensie Iran nawet znalazłem, ale w postaci szlaczków, po przerzuceniu tego przez translator wychodzą takie głupoty, że szkoda wrzucać nawet. Gdyby ktoś jednak znał źródło skąd można takie dane wyciągnąć w ludzkiej postaci, to byłbym wdzięczny za wiadomość priv. Standardowo, jeżeli zobaczycie, że coś nie działa bądź gdzieś jest błąd, również zapraszam do kontaktu.

Streeter
Awatar użytkownika
hunter

Re: #ŁączyNasSiatka

Post autor: hunter »

Generalnie kawał dobrej roboty, jeszcze taka drobna sugestia.
Jakbyś do każdej ligi dodał link do rozgrywek to byłoby super.
Amfetamina-produkcja, dystrybucja, masturbacja.
Za bezpieczny weekend Władziu.
Streeter
Kontakt:

Jak będę robił jakiś update kodu, to powrzucam linki do stron rozgrywek. Ogólnie zaprogramowałem sobie tam też moduł do mapek ligowych, ale trochę brakuje czasu by je przygotować :)

Póki co na najbliższy sezon zaktualizowana w pełni PlusLiga. Postaram się wrzucać w najbliższym czasie kolejne ligi, ale nie obiecuję zawrotnego tempa, bo zacząłem pracę w nowym projekcie i czas z gumy nie jest :) wszystko to w bazę wklepać trzeba i nawet jak już tych zawodników mam, to relacje na nowy sezon chwilę czasu zajmują. Dalej pójdę w kolejności: I liga, Serie A, Pro A, no a dalej to zobaczymy jak będzie z możliwościami czasowymi. Jak coś wpadnie nowego to będę informował tu lub w wątkach dotyczących konkretnych lig.

Streeter
Aershis

Post autor: Aershis »

Coś jest nie halo z wyświetlaniem na Safari, na iOS. Przepatrzyłem kilka klubów i w żadnym nie wyświetla mi się skład. Ogólnie wersja mobilna trochę kiepsko działa, może warto by było nad tym popracować.

Sam koncept i zaangażowanie szanuję. :)
Streeter
Kontakt:

Aershis pisze: 3 wrz 2024, o 19:54 Coś jest nie halo z wyświetlaniem na Safari, na iOS. Przepatrzyłem kilka klubów i w żadnym nie wyświetla mi się skład. Ogólnie wersja mobilna trochę kiepsko działa, może warto by było nad tym popracować.

Sam koncept i zaangażowanie szanuję. :)
Jak zadarło kluby na ten sezon z innych lig, a z tego co pamiętam logikę to chyba powinno, to nie będą się składy wyświetlać, bo ich tam po prostu nie ma :) ale wtedy powinien być komunikat w stylu że obecny sezon nie posiada danych, sprawdź poprzednie. Na iOS w sumie tego nie testuję, ale tam chyba nie ma jakichś wydziwień rodem z IE, by miało wyglądać inaczej niż na Chormie :)

A co do tego że wizualnie wygląda średnio to się zgadzam - niemniej jak już znajdę czas by w tym pogrzebać, to dane wymagają update'u i na poprawę UI brakuje czasu :) ale może kiedyś się uda.

Streeter
Aershis

Sprawdzałem też kluby z plusligi, a pisałeś, że je zaktualizowałeś. Chyba że coś źle zrozumiałem.

Z ciekawości, w czym to UI klepiesz?
Streeter
Kontakt:

Aershis pisze: 4 wrz 2024, o 19:57 Sprawdzałem też kluby z plusligi, a pisałeś, że je zaktualizowałeś. Chyba że coś źle zrozumiałem.

Z ciekawości, w czym to UI klepiesz?
A nie trzyma Ci gdzieś w cache'u starych danych? Odpaliłem z ciekawości na firmowym iPhone Safari, wszedłem Ligi -> PlusLiga -> np. Aluron i normalnie są zawodnicy. Przez wyszukiwarkę klubów wyszukałem Asseco Resovię i też wszystko widzę.

A UI tam jest na React/TS/React-Bootstrap/Sass.

Streeter
Aershis

Wchodziłem pierwszy raz. Teraz faktycznie się wyświetla. 😎
Streeter
Kontakt:

Aershis pisze: 5 wrz 2024, o 10:31 Wchodziłem pierwszy raz. Teraz faktycznie się wyświetla. 😎
To jeszcze mi przychodzi do głowy, że może baza miała jakiegoś laga akurat jak wszedłeś - chociaż wtedy klubów byś też nie widział, bo to w tej samej siedzi. Raz była jakaś krótka awaria dostępu do bazy to naciągnęło tylko wygląd, a danych nie było widać. No nic, niezbadane są wyroki aplikacji, najważniejsze, że już Ci działa :D

Streeter
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólno-siatkarskie”