Transfery i plotki na sezon 2021/2022

kamil1999

Re: Transfery i plotki na sezon 2021/2022

Post autor: kamil1999 »

@BuenoSausage
Tak to prawda. Ale Kłosowi i Huberowi rozgrywa ten sam zawodnik co Bieńskowi a w ataku wyraźnie lepsi. No a o bloku to nei ma co mówić. Tam rozgrywający nie przeszkadza Bieńkowi blokować a nie licząc Jendryka to w tym elemencie jest najsłabszym środkowym z tych którzy grają w 6 klubów z top 8. Bieniek ma słaby sezon, nawet tragiczny jak na takiego zawodnika. Nie ma co tego ukrywać.
No i widzę, że w tej Zaksie to nikomu się nie opłaca grać bo kto by tam nie przyszedł to są komentarze, że gra tak dobrze bo Toniutti. Faktycznie Francuz zawsze dodaje parę procent, ale taką przepaść jak skuteczność w ataku Kochanowskiego a Bieńka to nie można tłumaczyć samym Francuzem na rozegraniu. Tym bardziej, że co jak co, ale Łomacz ze środkowymi akurat zawsze gra fajnie.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2021, o 14:36 przez kamil1999, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Vilgefortz

Post autor: Vilgefortz »

Matson pisze:. Jak on sobie radzi w tym sezonie?
Kilka stron temu pytałem o to Wysokiego, poszukaj.
Wydaje się mocno falować.
Veritatem dicam, quam nemo audebit prohibere...
drukjul

Post autor: drukjul »

Matson pisze:Myśle że jak na to jaka drużyna dokonuje transferu Conte to dość cicho tu o tym. Nic nie ujmując Zawierciu ale to dość głośne nazwisko jak na drużynę która raczej nie gra o medale.
Z doświadczenia wiemy, że Facundo chętnie idzie grać do klubów, gdzie na sypie gra jego rodak. A jeszcze chętniej do takich, gdzie menadżerem takiego sypacza-rodaka jest jego rodzony ojciec. :D
WysokiPortorykanczyk

Post autor: WysokiPortorykanczyk »

drukjul pisze:Z doświadczenia wiemy, że Facundo chętnie idzie grać do klubów, gdzie na sypie gra jego rodak. A jeszcze chętniej do takich, gdzie menadżerem takiego sypacza-rodaka jest jego rodzony ojciec. :D
Cavanna i Conte generalnie się przyjaźnią.
Szary Wilk

Post autor: Szary Wilk »

Jak Conte zagra bardzo dobry sezon, to pewnie dostanie zatrudnienie w lepszym klubie PlusLigi. Jak nie, to będzie grał dalej w Zawierciu, najwyżej.

Coś nie do końca musiały być te najlepsze kluby PlusLigi przekonane do Conte - Jastrzębie,ZAKSA,Warszawa,Resovia raczej nie miałyby problemu wygrać rywalizacji z Zawierciem pod względem finansowym.
miro1905

Post autor: miro1905 »

Conte przed poprzednim i obecnym sezonem był brany pod uwagę w Rzeszowie.
Awatar użytkownika
jaet

Post autor: jaet »

Artem się z reguły nie myli, więc możemy uznać Conte w Zawierciu za fakt. Powiem szczerze, że to niezależnie od wszystkich okoliczności hitowy transfer. I byłby hitowy nie tylko w ujęciu Rycerzy, a w tymże to nawet jeszcze bardziej.
Biorąc pod uwagę pozostałe pogłoski/plotki, to pod względem nazwisk uznawanych za głośne zapowiada się historyczny sezon w +L.
"Sometimes you eat the bear, and sometimes the bear eats you"
Szary Wilk

Wyobraźcie sobie, że Jastrzębie jednak klepnęłoby Urosa i mielibyśmy w naszej lidze takich zawodników:

Toniutti,Sander,Kovacević,Boyer,Atanasijević,Conte,Cebulj,Urnaut,Kozamernik,E.Shoji

+Wszyscy nasi poza Kurkiem,Kubiakiem,Bednorzem

Byłby kosmos, liga rosyjska daleko w tyle. Czuję, że za jakieś dwa lata doczekamy się też Leona, bo ktoś sypnie kasą. Zwłaszcza, że państwowe spółki zaraz będą już miały napchane kieszenie (naszym kosztem, oczywiście, ale chociaż sobie Leona może pooglądacie)
Matson

Post autor: Matson »

Szary Wilk pisze:Wyobraźcie sobie, że Jastrzębie jednak klepnęłoby Urosa i mielibyśmy w naszej lidze takich zawodników:

Toniutti,Sander,Kovacević,Boyer,Atanasijević,Conte,Cebulj,Urnaut,Kozamernik,E.Shoji

Byłby kosmos, liga rosyjska daleko w tyle
Shoji też nie jest takim no name, na spokojnie można go tu wymienić jako mocne nazwisko. Ebadipour tak samo, brakuje mi jeszcze transferu jakiegoś topowego środkowego (oczywiście mamy sporo Polaków topowych ale takie głośne jedno nazwisko jeszcze mi się marzy) i naprawdę zaczyna robić to wrażenie
Szary Wilk

Matson pisze:
Szary Wilk pisze:Wyobraźcie sobie, że Jastrzębie jednak klepnęłoby Urosa i mielibyśmy w naszej lidze takich zawodników:

Byłby kosmos, liga rosyjska daleko w tyle
Shoji też nie jest takim no name, na spokojnie można go tu wymienić jako mocne nazwisko. Ebadipour tak samo, brakuje mi jeszcze transferu jakiegoś topowego środkowego (oczywiście mamy sporo Polaków topowych ale takie głośne jedno nazwisko jeszcze mi się marzy) i naprawdę zaczyna robić to wrażenie
Shoji jest przecież wymieniony. Ebadipour - faktycznie, pominąłem.
Matson

Mi się nie wyświetla, zauważyłem że Kozamernik tez w połowie ucięty wiec pewnie kwestia przeglądarki na telefonie, sorki ;)
Awatar użytkownika
Vilgefortz

Niestety Urosa raczej nie będzie - zostanie w sferze marzeń - przynajmniej według niektórych mediów.
barti522

Post autor: barti522 »

johnnyrotten pisze:Jeżeli @drukjul, który śledzi ligę rosyjską, pisze w ten sposób o Muzaju, to chyba coś w tym musi być.

Zresztą - zerknąłem wczoraj chwilę na mecz Nowosybirska i to nie jest moim zdaniem żaden kosmiczny poziom. Nie jestem entuzjastą rosyjskiego sposobu grania, który obnażyła w grudniu nawet siermiężna w naszej lidze Warszawa, wygrywając z Kemerowem.

Jeśli Muzaj gra tak sobie w przeciętnym klubie ligi, która nie jest od naszej lepsza, to dlaczego mielibyśmy się spodziewać po nim lepszej od Butryna gry?

Karol ma siłę ataku, regularność, mocną zagrywkę i jest stabilny w swojej grze. To w pełni rekompensuje brak warunków fizycznych, który wiele osób tutaj uznaje za jego wadę nie do przeskoczenia (dosłownie i w przenośni).

Może się powtórzę, ale czy ktoś wciska do naszej czołówki Jimeneza, który stuka mnóstwo punktów? Bołądzia, który zrobił postęp i jest lepszy niż rok temu? Ano nie bardzo. Jeszcze wczoraj widziałem w tym wątku argumenty, że Bartek nie daje rady w końcówkach.

No to jak on - samotny jeździec w tym roku, bo w tamtym miał chociaż Szerszenia - nie daje rady, to dlaczego mielibyśmy tego oczekiwać od Muzaja, który przed wyjazdem do Rosji przestawał grać po dwudziestym punkcie? Było oczywiście kilka wyjątków, ale zasadniczo tak to wyglądało.

Ligi rosyjskiej raczej Maciek nie podbił, więc sceptycyzm w przypadku tego ruchu jest logiczny. A potęguje go jeszcze to, że Muzaj zastąpi być może najlepszego atakującego ligi.
Zacznijmy od tego, że każdy kibic powinien śledzić przynajmniej te podstawowe ligi jak rosyjska, włoska czy polska żeby mieć jakieś pole do wypowiadania się. Straszne głupoty czasami wypisujesz o Muzaju a podejrzewam, że biorą się one z tego, że ligi rosyjskiej nie śledzisz i sprawdzasz tylko cyfry o czym sam chyba kiedyś pisałeś. Z całym szacunkiem oglądnięcie jednego meczu Nowosybirska w LM i na tej podstawie wyciąganie wniosków, że ligę rosyjska to wgl taka niezbyt, to wiesz gdzie można sobie wsadzić. Gdzie Jimenez a gdzie Muzaj, co tutaj wgl porównywać. Przytaczasz staty z sezonu w Uralu, a dlaczego nie przytoczysz statystyk z Surgutu, bo niewygodnie czy jak? Muzaj był punktowym monsterem w zeszłym sezonie i nie, nie jest to odpowiednik Faryny z naszej ligi...... Dalej piszesz, że jak grał u nas to miał problem po 20pkt, no tak miał tyle, że to już było chwilę temu i wydaje mi się, że w ocenie tego zawodnika zatrzymałeś się właśnie w tamtym momencie, bo od tego czasu z wyjątkiem kadry go pewnie zbytnio nie widywałeś, bo po co tam obejrzeć ''siermiężnie'' grającą Ufę czy Surgut, lepiej skrytykować na podstawie 3 sezonów wstecz. Sceptycyzm w tym ruchu nie jest właśnie zbyt logiczny, bo Muzaj to jeden z najlepszych atakujących w Polsce. Muzaj nie podbił ligi rosyjskiej? W tym sezonie nie, w zeszłym na pewno tak, był niewątpliwie jednym z najlepszych atakujących tam. Muzaj ma pełne prawo być 1 z najlepszych atakujących w Pluslidze, a może się okazać też, że będzie się prezentował gorzej niż się tego spodziewano, a tego dowiemy się w przyszłym sezonie. Jednak samo umniejszanie Muzajowi, właściwie to nie wiem dlaczego, jest zupełnie nie na miejscu. Butryn postawił wysoko poprzeczkę, ale Maciek jak najbardziej może do niej doskoczyć ( :) ) jak i z niej spaść, się okaże. Podobnie jak jeden z użytkowników powyżej również gratuluję Resovii transferu bardzo dobrego atakującego, jak na naszą ligę.
kamil1999 pisze: Bieniek ma bardzo przecietny sezon jak na siebie. W ataku ma około 57% co w porównaniu z innymi środkowymi szerokiej czołówki ligowej(top 8) to jest prawie najgorszy wynik. Jedynie Jendryk jest słabszy w tym elemencie i może Jan Nowakowski, ale to zależy czy jego czy Kohuta uznamy za zawodnika pierwszego składu. W bloku podobnie. Jedynie Jendryk(przed sezonem uważany za gwiazdę jedynie dlatego bo gra w kadrze USA) i drugi środkowy Katowic(Kohut lub Nowakowski) mają gorsze statystyki bloku. Swego czasu mocno krytykowany tutaj Tammemma ma zarówno lepsze statystyki ataku(przy praktycznie tej samej ilości prób bo Bieniek ma 6 ataków więcej) jak i wyraźnie lepszy blok 26 bloków do 34. Jedynie w zagrywce Bieniek wygląda lepiej bo są to 24 asy do 13 dla Bieńka. Bieniek jakby nie patrzeć to jeden z słabszych szóstkowych środkowych ligi. Porównywałem jego doo top 8, ale i w zespołach z niższych rejonów grają środkowi z lepszymi statami jak Yosifow. Bieniek miałbyć jednym z najlepszych środkowych ligi a jest jednym z najgorszych. Dlatego śmieszne dla mnie jest to gdy to z Milada, który dalej jest w czołówce ligowej robi się kozła ofiarnego a o Bieńku, Łomaczu i innych hamulcowych nie mówi się prawie nic.
Co do Petkovicia to może wygląda już lepiej, ale do niego idą tylk orozegrane piłki no a dalej nie jest pierwszą opcją w ataku bo pierwszą jest Sander. On i Milad w ostatnich meczach dostają mniej więcej po równo. A Mildad to defensywny przyjmujący i nie zapominajmy jeszcze, że i w przyjęciu bryluje. Nie ma być od kończenia trudnych piłek i trzymania ataku a często i tak to robi.
Petkovic atakuje z podobnie rozegranych piłek jak i Ebadipour. Właśnie problem Skry pojawiał się w momentach, gdy Ebadipour grał na przyjęciu z Katicem, jeden nie był w formie, drugi wgl się nie nadaje na taki klub jak Skra, a grę musiał ciągnąć głównie Filipiak na tamten czas. Teraz doszedł Sander i to on jest liderem Skry i tutaj mogę się zgodzić, że to jest lider z prawdziwego zdarzenia, który w formie może pociągnąć cały zespół do góry. Ebadipour w ostatnim czasie był podobną opcją w ataku jak i Petkovic, nie ma mowy o żadnym ten 3 a ten 1 aczkolwiek Ebadipour wydaje się, że pomału zaczyna dochodzić już do swojej lepszej dyspozycji i wgl cała Skra zaczyna wyglądać lepiej, mogą być groźni w play-off. Dzisiaj Petkovic widzę, że przydarzyła mu się duża wpadka, gdyż nie skończył ataku aczkolwiek nie mam w zwyczaju wypowiadać się po samych cyfrach jeśli nie oglądałem spotkania, bo raczej nie tędy droga. Co do Bieńka on nie jest zbytnim problemem Skry nawet kiedy był w słabszej dyspozycji, bo jest jeszcze Kłos i Huber a na przyjęciu Ebadipoura mógłby zmienić w zasadzie tylko Katic czyli to żadna alternatywa i bardzo ciężko się oglądało spotkania Skry z nim w 6. Bieniek może i ma słabszy okres aczkolwiek co do tego, że Zaksa miałaby go nie chcieć, to jest wręcz odwrotnie, na pewno by go chcieli i to nawet teraz, bo to zawodnik dosyć lepszy niż Smith i taki Grbic dosyć prawdopodobne, że uznałby, iż byłby w stanie przywrócić Bienia do formy dość szybko i bardzo przydałby się każdemu klubowi w Polsce, nawet Zaksie, także w obecnej formie. Z Bieńkiem sytuacja jest taka, że może grać słabiej, słabiej a nagle w półfinale czy finale ligi da zespołowi tyle, co nie byłoby w stanie dać wielu środkowych. Nawet jeśli Tammemaa wygląda o 0,3 lub 0, 7 lub 1,2 % lepiej statystycznie niż Bieniek to nikt z prezesów, trenerów itp o zdrowych zmysłach nie uzna. że Estończyk jest lepszym zawodnikiem niż Bieniek i warto byłoby Pana z Estonii na przyszły sezon zakontraktować bardziej niż któregokolwiek z naszych kadrowiczów jeśli chodzi o środkowych. W bloku Bieniek zwykle nie brylował, to fakt. Jego atuty to serwis i atak. Co do tego Tammemy no tak zaczął lepiej wyglądać, ale to jak i cały Rzeszów albo bardziej dzięki formie zespołu, stabilne przyjęcie i bardzo dobre rozegranie od Fabiana, gdzie przecież niejednokrotnie czyści siatkę czy doprowadza do sytuacji 1 vs 1 przy bardzo dokładnych piłkach do Estończyka. Tammemaa jest skuteczny jeśli pójdzie do ataku, po prostu tak jak idzie i dostanie dokładną piłkę, żadnych przesuniętych krótkich, wrzutek itp nie jest się w stanie zagrać z tym zawodnikiem. Bardzo słaby jeśli chodzi, nie wiem w sumie jak to nazwać, koordynację ruchową? Pomijając jakiegoś Ratajczaka, Warde itp to pewnie jeden z najgorszych pod tym względem dlatego nadal uważam, iż Resovia to dla niego zdecydowanie za wysokie progi. Nie trzeba daleko sięgać pamięcią do spotkań, gdzie Giuliani rotował całą 4 środkowych, gdyż żaden z nich nie dawał określonej jakości. Ktoś się śmiał, że Jendryk zostaje a nie Tammemaa, no faktycznie to jest powód do śmiechu, osobiście dużo więcej się spodziewałem po Amerykaninie aczkolwiek, który z nich zostałby na ławkę, to raczej bez większego znaczenia jeśli przychodzi Kochanowski i Kozamernik czy jakiś inny zawodnik do szóstki. Generalnie skład Resovii w przyszłym sezonie może prezentować się naprawdę okazale, takie wymiany Potery na Zatorskiego czy Tammemy na Kochanowskiego mówią wiele, no i Muzaj, Urnaut czy inny Kozamernik raczej nie powinni tego zburzyć. ;)

Tak ogólnie to wiadomo przecież, że Tavares mógłby dać zespołowi sporo więcej niż Łomacz, ale Atanasijevic mógłby dać dużo więcej niż Filipiak czy Petkovic, gdyż to gwiazda światowego formatu, pytanie czy by się odbudował, ale jeśli tak to transfer wręcz spektakularny więc nie może dziwić fakt, że niektórzy użytkownicy wolą Atanasijevica w składzie nawet kosztem utrzymania Łomacza od pary dajmy na to Filipiak - Tavares. Oby tylko przyszedł ten Atanasijevic jak dla mnie, kibicuję mocno temu ruchowi.
Awatar użytkownika
Vilgefortz

GLP stwierdził, że Mediolan interesuje się Miladem, ale on jest raczej nie do wyciągnięcia ze Skry.
Heimlock

Post autor: Heimlock »

O ile się potwierdzi transfer Conte do Zawiercia to jak dla mnie bomba. Robi się mocny kandydat do walki o wielką czwórkę.

Jak sądzę do pary z Orczykiem. Ciekawe co z Flavio, czy zostanie.
johnnyrotten

Post autor: johnnyrotten »

Heimlock pisze:O ile się potwierdzi transfer Conte do Zawiercia to jak dla mnie bomba. Robi się mocny kandydat do walki o wielką czwórkę.

Przecież w przyszłym sezonie wraca dawna wielka czwórka - Zaksa, Skra, Resovia i Jastrzębie. Do tego Warszawa, która się nie osłabi, a wzmocni atak i rozegranie.

Jeśli Zawiercie ma zrobić jakiś przeskok to maksymalnie na 5-6 miejsce, bo jest jeszcze Gdańsk, który będzie drużyną na poziomie ekipy Kolakovicia.
miro1905

Post autor: miro1905 »

Heimlock pisze:O ile się potwierdzi transfer Conte do Zawiercia to jak dla mnie bomba. Robi się mocny kandydat do walki o wielką czwórkę.

Flavio ma odejść. Zawiercie musiałoby sprowadzić jeszcze co najmniej 2 zawodników klasy Conte, by zostać mocnym kandydatem do walki o wielką czwórkę.
Matson

Oj świetnie się patrzy na grę Kwolka, super ze zostaje w lidze, szkoda że w Warszawie bo jest osamotniony. Może za rok... w takiej Skrze czy Resovii chętnie bym go zobaczył
Adriano

Post autor: Adriano »

Cavanna Malinowski Conte Tillie Szalacha Zniszczoł Żurek. Jak dla mnie jest to sklad do walki o 4
johnnyrotten

@Matson

Warszawa to by była mocarna ekipa, bo środek i libero na topie europejskim. Moim zdaniem zachowawczość Anastasiego i preferowanie pewnego typu zawodników na ataku i rozegraniu powoduje, że jest tak, jak jest. Był do wzięcia Tavares, pewnie teraz będzie do wzięcia Hernandez. Byłby Butryn wcześniej pewnie.

Andrea woli Udrysa, Superlaka, Schulza czy Troya - mało dynamicznych wysokich przekątnych. A na rozegraniu spokojniejszych i mniej finezyjnych graczy - przecież Janusz w Gdańsku też często był zmieniany przez Kozłowskiego. Przypominam, że to za Anastasiego w kadrze grał Żygadło i nie widzę w tym żadnego przypadku. Ja takich zawodników nie lubię oglądać, ale jak on ma wpływ na skład, to będzie dobierał taki profil graczy, którzy mu pasują.
kamil1999

Post autor: kamil1999 »

Adriano pisze:Cavanna Malinowski Conte Tillie Szalacha Zniszczoł Żurek. Jak dla mnie jest to sklad do walki o 4
Mam nadzieję, ze zamiast Tilliego będzie jakiś inny zawodnik. Najlepiej taki walczący o nazwisko.
barti522 pisze: Petkovic atakuje z podobnie rozegranych piłek jak i Ebadipour. Właśnie problem Skry pojawiał się w momentach, gdy Ebadipour grał na przyjęciu z Katicem, jeden nie był w formie, drugi wgl się nie nadaje na taki klub jak Skra, a grę musiał ciągnąć głównie Filipiak na tamten czas. Teraz doszedł Sander i to on jest liderem Skry i tutaj mogę się zgodzić, że to jest lider z prawdziwego zdarzenia, który w formie może pociągnąć cały zespół do góry. Ebadipour w ostatnim czasie był podobną opcją w ataku jak i Petkovic, nie ma mowy o żadnym ten 3 a ten 1 aczkolwiek Ebadipour wydaje się, że pomału zaczyna dochodzić już do swojej lepszej dyspozycji i wgl cała Skra zaczyna wyglądać lepiej, mogą być groźni w play-off. Dzisiaj Petkovic widzę, że przydarzyła mu się duża wpadka, gdyż nie skończył ataku aczkolwiek nie mam w zwyczaju wypowiadać się po samych cyfrach jeśli nie oglądałem spotkania, bo raczej nie tędy droga. Co do Bieńka on nie jest zbytnim problemem Skry nawet kiedy był w słabszej dyspozycji, bo jest jeszcze Kłos i Huber a na przyjęciu Ebadipoura mógłby zmienić w zasadzie tylko Katic czyli to żadna alternatywa i bardzo ciężko się oglądało spotkania Skry z nim w 6. Bieniek może i ma słabszy okres aczkolwiek co do tego, że Zaksa miałaby go nie chcieć, to jest wręcz odwrotnie, na pewno by go chcieli i to nawet teraz, bo to zawodnik dosyć lepszy niż Smith i taki Grbic dosyć prawdopodobne, że uznałby, iż byłby w stanie przywrócić Bienia do formy dość szybko i bardzo przydałby się każdemu klubowi w Polsce, nawet Zaksie, także w obecnej formie. Z Bieńkiem sytuacja jest taka, że może grać słabiej, słabiej a nagle w półfinale czy finale ligi da zespołowi tyle, co nie byłoby w stanie dać wielu środkowych. Nawet jeśli Tammemaa wygląda o 0,3 lub 0, 7 lub 1,2 % lepiej statystycznie niż Bieniek to nikt z prezesów, trenerów itp o zdrowych zmysłach nie uzna. że Estończyk jest lepszym zawodnikiem niż Bieniek i warto byłoby Pana z Estonii na przyszły sezon zakontraktować bardziej niż któregokolwiek z naszych kadrowiczów jeśli chodzi o środkowych. W bloku Bieniek zwykle nie brylował, to fakt. Jego atuty to serwis i atak. Co do tego Tammemy no tak zaczął lepiej wyglądać, ale to jak i cały Rzeszów albo bardziej dzięki formie zespołu, stabilne przyjęcie i bardzo dobre rozegranie od Fabiana, gdzie przecież niejednokrotnie czyści siatkę czy doprowadza do sytuacji 1 vs 1 przy bardzo dokładnych piłkach do Estończyka. Tammemaa jest skuteczny jeśli pójdzie do ataku, po prostu tak jak idzie i dostanie dokładną piłkę, żadnych przesuniętych krótkich, wrzutek itp nie jest się w stanie zagrać z tym zawodnikiem. Bardzo słaby jeśli chodzi, nie wiem w sumie jak to nazwać, koordynację ruchową? Pomijając jakiegoś Ratajczaka, Warde itp to pewnie jeden z najgorszych pod tym względem dlatego nadal uważam, iż Resovia to dla niego zdecydowanie za wysokie progi. Nie trzeba daleko sięgać pamięcią do spotkań, gdzie Giuliani rotował całą 4 środkowych, gdyż żaden z nich nie dawał określonej jakości. Ktoś się śmiał, że Jendryk zostaje a nie Tammemaa, no faktycznie to jest powód do śmiechu, osobiście dużo więcej się spodziewałem po Amerykaninie aczkolwiek, który z nich zostałby na ławkę, to raczej bez większego znaczenia jeśli przychodzi Kochanowski i Kozamernik czy jakiś inny zawodnik do szóstki. Generalnie skład Resovii w przyszłym sezonie może prezentować się naprawdę okazale, takie wymiany Potery na Zatorskiego czy Tammemy na Kochanowskiego mówią wiele, no i Muzaj, Urnaut czy inny Kozamernik raczej nie powinni tego zburzyć. ;)

Tak ogólnie to wiadomo przecież, że Tavares mógłby dać zespołowi sporo więcej niż Łomacz, ale Atanasijevic mógłby dać dużo więcej niż Filipiak czy Petkovic, gdyż to gwiazda światowego formatu, pytanie czy by się odbudował, ale jeśli tak to transfer wręcz spektakularny więc nie może dziwić fakt, że niektórzy użytkownicy wolą Atanasijevica w składzie nawet kosztem utrzymania Łomacza od pary dajmy na to Filipiak - Tavares. Oby tylko przyszedł ten Atanasijevic jak dla mnie, kibicuję mocno temu ruchowi.
Kwestia tego, że z założenia Ebadipur ma być defensywnym przyjmującym i 3 opcją w ataku. A jak widzisz sam przyznajesz, że obecnie gdy i tak mówi się o zwyżce formy Petkoviacia to on i Ebadipur dostają podobną liczbę piłek. Gdy atakujący jest na pograniczu drugiej i 3 opcji w ataku to nie jest dobrze. W każdym razie zadaniem Ebadipura jest zabezpieczyć przyjęcie i to robi a do tego gra na bardzo dobrej skuteczności nie będąc dziurą w ataku. Czego więcej chcieć od defensywnego przyjmującego? A tu nie dość, że nikt nie podkreśla jego co by nie móić dobrego sezonu to jeszcze traktuje się go jako największy problem Skry gdzie ten występuje w innych miejscach.
Oczywiście ja też nie uważam, że Tammemma jest lepszy od Bieńka. Nikt o zdrowych zmysłąch tak nie uważa a Bieniek nie raz udowodniłswoją klasę. Piszę o tym co jest. Obecnie Bieniek gra fatalnie. Czy wskoczy na super formę w fazie play- off? Prawdopodobne. A już na pewno prędzej się spodziewam fajerwerków ze strony Bieńka niż Tammemmy(btw. całkiem słuszna analiza tego siatkarza). Niemniej na chwilę obecną lepszy sezon gra Estończyk co też jest zapewne spowodowane dobrą formą Drzyzgi no i myślę, że trener też ma na niego bardzo dobry wpływ. Zwłaszcza w bloku Tammemma się poprawił bo w tym elemencie nigdy nie brylował. No a co do Muzaja to sceptycyzm tutaj wynika pewnie z tego iż Butryn się świetnie spisuje i wymiana Bytryna, który wszyscy widzimy jak gra na co najwyżej porównywalnego zawodnika, który w przeszłości miał swoje problemy w końcókach(jak będzie teraz? Zobaczymy), nie wydaje się rozsądnym ruchem bo po co zmieniać coś co działa. Pozbywają się najlepszego atakującego od czasów Schopsa czy Kurka. Myślę, że stąd ten sceptycyzm. Transfer Muzaja do klubu z czołówki PlusLigi to dla mnie całkiem spoko opcja, choć na pewno nie jakiś hit transferowy, ale przejście Muzaja do Resovii i pozbycie się tak grającego Butryna to według mnie i nie tylko według mnie jak widać, po prostu niepotrzebny ruch.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2021, o 23:37 przez kamil1999, łącznie zmieniany 1 raz.
Matson

@johnyrotten
Nie bardzo rozumiem co to ma do mojej wypowiedzi, ale paradoksalnie się zgadzam z tym co mówisz :D Niemniej po prostu chciałbym go zobaczyć w drużynie gdzie nie ciagnie jej całej za uszy i ma bardziej finezyjnego rozgrywajacego, bo to jego żywioł. Ale zdaje się ma kontrakt na przyszły sezon
Aquino

Post autor: Aquino »

Przez to, że Anastasi wybiera skład cierpią na tym możliwości zespołu. Miał do wyboru całą paletę rozgrywających a wybrał tego najgorszego. Nie wiem z ilu atakujących wybierał ale wybrał też nie za dobrze bo Superlak to nie jest poziom Vervy co pokazał np. dzisiejszy mecz. Butryn idzie do Olsztyna a w Suwałkach będzie grał Bołądź podczas gdy w następnym sezonie znowu nie będzie prawego skrzydła. To, że Schulz przychodzi to na 100% decyzja AA.
Niestety Andrea nie bardzo zna się na komponowaniu drużyn i żyje w przeświadczeniu, że on doprowadzi ,,swoich” zawodników do dawnej formy. Przykład Szalpuka pokazuje, że to nie jest takie proste. W Schulza też za bardzo nie wierze. Jego niemoc trwa już 3 sezon.
Pietroo

Post autor: Pietroo »

Osobiście chętnie zobaczyłbym Kwola we Włoszech. Top 3 raczej odpada, ale myślę, że w reszcie zespołów mógłby się przebić. Bednorz też był skazywany na pożarcie jak przechodził do Modeny.
Ciekawe jak wypadł by na tle najlepszych graczy na przestrzeni całego sezonu. :)
Matson

Niech nasi najlepsi gracze siedzą w tej lidze jak najdłużej, jakoś Włosi się nie garną do Plusligi :p . Co do Anastasiego i jego dziwnych wyborów i przywiązania do nazwisk, może sobie jeszcze przywróci Zibiego na atak? :D
johnnyrotten

@Matson

Napisałeś, że Kwolo jest osamotniony w Warszawie i od tego wyszedłem :D Snując dalsze hipotezy o potędze Warszawy na każdej pozycji gdyby AA miał inne spojrzenie na pewne rzeczy.

A tak na marginesie dziś sobie skojarzylem przerwy Gogola z czasami Anastasiego. Może to rzeczywiście nie żaden Heynen. Tylko polski Andrea ;)
Pietroo

Post autor: Pietroo »

W żaden sposób Bartka z Plus Ligii nie wyganiam, co więcej - bardzo lubię oglądać sposób jego gry oraz technikę. ;) Jednak dla jego kariery przeskok do Włoch mógłby go jeszcze bardziej rozwinąć.

Kontynuując wątek Warszawy, jeżeli nic nie stało na przeszkodzie aby wyciągnąć Butryna (nie wierzę, że Verva nie byłaby w stanie zaproponować lepszych warunków niż Olsztyn) to wielka szkoda, jeśli jedynym hamulcowym przy tej decyzji był Anastasi...
Szary Wilk

Anastasi ma bardzo dziwne upodobania co do rozgrywających i atakujących, zwłaszcza tych drugich. W kadrze nie wiedzieć czemu uparł się na Żygadłę, a Bartman był jego pupilkiem.
drukjul

Post autor: drukjul »

johnnyrotten pisze:@Matson

Warszawa to by była mocarna ekipa, bo środek i libero na topie europejskim. Moim zdaniem zachowawczość Anastasiego i preferowanie pewnego typu zawodników na ataku i rozegraniu powoduje, że jest tak, jak jest. Był do wzięcia Tavares, pewnie teraz będzie do wzięcia Hernandez. Byłby Butryn wcześniej pewnie.

Andrea woli Udrysa, Superlaka, Schulza czy Troya - mało dynamicznych wysokich przekątnych. A na rozegraniu spokojniejszych i mniej finezyjnych graczy - przecież Janusz w Gdańsku też często był zmieniany przez Kozłowskiego. Przypominam, że to za Anastasiego w kadrze grał Żygadło i nie widzę w tym żadnego przypadku. Ja takich zawodników nie lubię oglądać, ale jak on ma wpływ na skład, to będzie dobierał taki profil graczy, którzy mu pasują.
Murphy Troy był niewystarczająco dynamiczny? Jankes - zgoda bywał bardzo często pod siatką klasycznym jeźdźcem bez głowy, siatkówka co najlepiej pokazała rezygnacja z profesjonalnej kariery na dość wczesnym etapie nie była chyba tak do końca jego życiowym priorytetem numer 1, ale akurat braku dynamiki to chyba nikt mu jeszcze dotąd nigdy nie zarzucał.

Generalnie trochę dziurawa ta teoria, bo Łukasz Żygdało rozgrywał w tym okresie (2011-2013) w reprezentacji nawet szybciej niż Zagumny. A mimo to niespełna dwumetrowy Bartman, czyli jak na standardy na tej pozycji niespecjalnie wcale wysoki, choć wtedy jeszcze wyjątkowo dynamiczny zawodnik, który jako świeżo przestawiony i namówiony na zmianę pozycji nie przez kogo innego tylko właśnie przez AA osobiście atakujący miał często wyraźny problem odczytaniem tempa wystaw zarówno Żygadły, jak i Zagumnego raz po raz za szybko szedł do ataku i niekiedy nawet bardzo wyraźnie mijał się piłką. :D

Dodatkowo wspomnę, że pod koniec 2017 roku jak Żygadło przyjechał na Klubowe Mistrzostwa Świata ze swoim irańskim zespołem Sarmayeh Bank to w hali opolskiego Okrąglaka zademonstrowali nam tak wyjątkowo dziką, zwariowaną i nieuporządkowaną, można powiedzieć nawet że prawdziwie azjatycką siatkówkę, że Guma nigdy w karierze w normalnym meczu ligowym, pucharowym, czy reprezentacyjnych, a nie podczas traktowanego pół-żartem pół-serio eventu w rodzaju meczu gwiazd Plus Ligi, to aż takich dziwactw i osobliwości jak wtedy właśnie Łukasz ze swoimi irańskimi kolegami, według mojej najlepszej pamięci jednak nigdy pod siatką nie cudował i nie tworzył.

Wracając do AA w karierze prowadził różnych zawodników i różne drużyny, dostosowując system gry do posiadanego "materiału ludzkiego", choć słabość do wysokich środkowych przestawionych na atak rzeczywiście w jego trenerskim CV jest widoczna; najpierw Alessandro Fei, Damian Schulz, Artur Udrys, teraz Michał Superlak. Trudno więc zaprzeczyć, że całkiem sporo takich właśnie zawodników w karierze trenerskiej Anastasiego i w prowadzonych przez niego drużynach się uzbierało

Tego ostatniego - Michała Superlaka IMHO warto w stolicy na przyszły sezon postarać się zatrzymać, bo chłopak jeszcze ciągle ma widoczne rezerwy związane nie tyle z techniką siatkarską co bardziej nawet z głową, więc może grać lepiej, choć co do atakujących którzy ewentualnie mogliby wchodzić w grę w przyszłym sezonie, to warto wspomnieć także o takiej możliwości że Civitanova która znów chce pozyskać Zajcewa, i to raczej na atak, a nie przyjęcie, prawdopodobnie będzie zmuszona wypożyczyć gdzieś - najlepiej do w miarę klasowej drużyny Rychlickiego i wtedy któryś z polskich zespołów z szeroko pojętej czołówki, na przykład właśnie Warszawa, mógłby na tym pewnie skorzystać.
barti522

Post autor: barti522 »

Aquino pisze:Przez to, że Anastasi wybiera skład cierpią na tym możliwości zespołu.
Bzdura. Wypowiadałem się na ten temat właśnie w wątku o LM, ale chyba nie wszyscy tam zaglądają więc nie pozostaje mi chyba nic innego jak zacytować samego siebie...
''
To co może dzisiaj do gustu przypadła komuś ta ''siermiężna'' Warszawa? :D
''Anastasi nie chciał Maroufa'' - no tak się składa, że chciał. Ludzie zrozumcie to, że tam naprawdę nie było już pieniędzy w budżecie i nie było z czego dokupić lepszych graczy na niektórych pozycjach, budżet został, że tak powiem wyżyłowany na maxa. Oczywiście można go było inaczej rozłożyć i za pieniądze z Szalpuka wziąć kogoś innego, ale chyba nikt nie przypuszczał, że on będzie aż tak słaby przynajmniej do tego momentu sezonu czy też poszukać po taniości kogoś innego niż Trinidad, ale jak to się mówi, mądry człowiek po szkodzie, a gdyby w tym składzie nie było Kwolka a był klasowy atakujący to wątpię, że wyniki byłyby lepsze niż dotychczasowe. Sam Anastasi przyznawał w wywiadzie, że ze względu na ograniczenia budżetowe musiał zrezygnować z kilku graczy których chciał, a jednym z nich miał być ponoć właśnie Marouf. Zdaje się, że na następny sezon zostały wyciągnięte wnioski z niektórych decyzji personalnych stąd zainteresowanie Kampą a Schulz ponoć jeszcze nie jest zaklepany wbrew temu co twierdzą niektórzy twitterowicze aczkolwiek bardzo prawdopodobny, no a gdyby przyszedł dobry wujek z workiem forsy, to byłby pewnie i ten Hernandez, bo zainteresowanie nim na pewno było. Tak więc pokonanie dzisiaj tej Modeny i szansa na awans do 1/4 LM mając na uwadze pewne kwestie budżetowe, to naprawdę duży sukces dla klubu.
''Podziękujcie Anastasiemu'' - no tak dziękuję trenerowi z całego serca, że nie zostawił klubu rok temu, kiedy ten był na skraju bankructwa.
''

No ale lepiej napisać coś na zasadzie, że Anastasi woli wziąć do składu Superlaka niż Hernandeza, gdyby faktycznie oni kosztowali tyle samo a on sobie mógł przebierać wśród wszystkich zawodników całego świata, bo jest zatrudniony w klubie o najwyższym budżecie, no co zrobisz, jak nic nie zrobisz.

@kamil1999 - jest grupa zwolenników Muzaja, jest grupa zwolenników Butryna, na koniec dodam. że dla mnie zarówno jeden jak i drugi to dobre opcje dla Resovii i swojego zdania nie zmienię, pozwolisz, że nie będę już kontynuował dłużej tej dyskusji Butryn vs Muzaj i polecam tak zrobić reszcie forumowiczów, bo ich temat przewinął się tutaj tak na oko 1869 razy a i tak każdy ma wyrobione swoje zdanie o nich, którego nie zmieni. Natomiast Anastasiego będę bronił zawsze do końca jak lew :D i nic nie jest w stanie dzisiaj zepsuć humoru po zwycięstwie Vervy nad Modeną. :)
Celem mojej wypowiedzi odnośnie Petkovica nie była jakaś niezwykła obrona tego gracza, tylko pokazanie, że on wcale taką 3 opcją nie jest, gdyż rozkład piłek w ostatnim czasie prezentował się dosyć równo pomiędzy Petkovica, Sandera i Ebadipoura a to, że Skra potrzebowałaby lepszego atakującego to na pewno i właśnie gdyby przyszedł Atanasijevic, to on mógłby się stać zdecydowanie tą 1 opcją a wtedy Ebadipour właśnie powinien być 3 i mógłby się skupić na zadaniach defensywnych więc to byłaby po prostu dobra opcja. Sam Petkovic w mojej opinii to nie jest jednak jakiś słabeusz i w tej jakże krytykowanej Warszawie ze względu na atakujących by się jak najbardziej przydał. No a że przy Atanasijevicu nie mógłby grać Tavares, no trudno, nie można mieć wszystkiego. Pół żartem, pół serio przydałoby się powiększenie limitu dla Skry, aby umieścić w składzie i Atanasijevica i Tavaresa i Sandera i Ebadipoura i najlepiej jeszcze jakiegoś zagranicznego libero. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „PlusLiga”