Igrzyska Olimpijskie - Rio de Janeiro 2016 – mężczyźni
Re: Igrzyska Olimpijskie - Rio de Janeiro 2016 – mężczyźni
I w ewentualnym półfinale trafiamy na Włochy - Iran
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
krzysiu pisze:półfinał bye bye..
Tak jakby USA grało na tym turnieju lepsza siatkówkę niż my. Widziałeś chociaż jeden ich mecz?
Brak walki i charakteru, to cechy Polaków podczas rozgrywania ćwierćfinałów Olimpijskich.
Na dziś to możesz jeszcze numery w lotka podać. 6 nie wejdzie ale za 5 też coś tam płacądrukjul pisze: Zwycięzca meczu Włochy-Iran zagra w I półfinale ze zwycięzcą meczu USA-Polska, a zwycięzca meczu Argentyna-Brazylia w II półfinale ze zwycięzcą meczu Kanada-Rosja.
Grają. Co nie znaczy, że są nie do pokonania, ale Polacy musieliby mieć dzień konia.bytrek pisze:krzysiu pisze:półfinał bye bye..
Tak jakby USA grało na tym turnieju lepsza siatkówkę niż my. Widziałeś chociaż jeden ich mecz?
ładnie drukjul wydrukował drabinkę
Brak walki i charakteru, to cechy Polaków podczas rozgrywania ćwierćfinałów Olimpijskich.
Mają większą silę rażenia z zagrywki i świetnie na wybloku..chyba,że im ugotujemy przyjmujących naszym floatem..
W którym meczu i w którym elemencie? I dlaczego zajęli odległe 3 miejsce?Aranger pisze:Grają. Co nie znaczy, że są nie do pokonania, ale Polacy musieliby mieć dzień konia.bytrek pisze:krzysiu pisze:półfinał bye bye..
Zniszczymy ich naszą tajną bronią: zabójczym flotem.
Nie bądź burakiem, nie przenoś kibolskich zwyczajów na hale. Kibicować można kulturalnie, bądź fair-nie gwiżdż na przeciwników twojej drużyny.
"Resovia jest naszym ZENITEM" - @Idz
"Resovia jest naszą Barceloną(FCB)" - WD-40
"Resovia jest naszym ZENITEM" - @Idz
"Resovia jest naszą Barceloną(FCB)" - WD-40
Hehe, Włosi, Rosja i Brazylia jak zwykle w czwórce Igrzysk.
Kanada awansowała dzięki naprawdę fartownemu terminarzowi, zdziwię się jak z Rosją ugra więcej niż seta. Brazylia dziś wyglądała świetnie i jest faworytem do finału nr 1, szybko to się zmienia.
Kanada awansowała dzięki naprawdę fartownemu terminarzowi, zdziwię się jak z Rosją ugra więcej niż seta. Brazylia dziś wyglądała świetnie i jest faworytem do finału nr 1, szybko to się zmienia.
Mecz o 19
W zagrywce i bloku.bytrek pisze:W którym meczu i w którym elemencie? I dlaczego zajęli odległe 3 miejsce?
Na losowanie nie ma co narzekać, zespoły z miejsc 2 i 3 grają ze sobą. Tak powinno być bez żadnego losowania.
Amerykanie są faworytem, ale są do ogrania.
Amerykanie są faworytem, ale są do ogrania.
Serio gramy ćwierćfinał o 19? Pojawiała się tutaj kilka razy informacja, że na 99% o 3 w nocy.
Gdybyśmy trafili na Kanadę i potem zdobyli medal od razu zaczęło by się Polskie umniejszanie sukcesu, więc chyba dobrze się stało.
USA nie gra nic wielkiego, a poza tym Polska ma w składzie obecnie najlepszego atakującego na świecie.
Niestety nie mamy zagrywki robiącej różnicy. Trzeba liczyć, że USA nie będzie miała w tym elemencie dnia i możemy wygrać przy pomocy lewego skrzydła, bo środek chodzi bardzo dobrze.
USA nie gra nic wielkiego, a poza tym Polska ma w składzie obecnie najlepszego atakującego na świecie.
Niestety nie mamy zagrywki robiącej różnicy. Trzeba liczyć, że USA nie będzie miała w tym elemencie dnia i możemy wygrać przy pomocy lewego skrzydła, bo środek chodzi bardzo dobrze.
o 3 w nocy to by było gdybyśmy wygrali grupę zdaje sięMateja pisze:Serio gramy ćwierćfinał o 19? Pojawiała się tutaj kilka razy informacja, że na 99% o 3 w nocy.
Sami pesymiści. Amerykanie niby maja zagrywkę, a nic poważnego na tym turnieju nie wygrali.
Chyba już czas zatrudnić jakaś profesjonalną sierotkę, bo nasze dotychczasowe wyraźnie niedomagają
W sumie to na MŚ też miał być oklep już po losowaniu, jak dostaliśmy Brazylię i Rosję w grupie.
- Noworoczny
No tak, ale tam był Wlazły itd itp.
Jeśli mają przegrać z USA i z ZSRS to na medal nie zasłużyli. Ja jednak jestem spokojny. Floatem zabiją przyjmujących a Biszkopt nie będzie fikał przy indywidualnym kryciu naszego cz*łonka komisji zawodniczej.
Jeśli mają przegrać z USA i z ZSRS to na medal nie zasłużyli. Ja jednak jestem spokojny. Floatem zabiją przyjmujących a Biszkopt nie będzie fikał przy indywidualnym kryciu naszego cz*łonka komisji zawodniczej.
#muremzaheynenem
Odpowiadam tylko za to, co napisałem, a nie za to, co sobie pomyślałeś, czytając.
Odpowiadam tylko za to, co napisałem, a nie za to, co sobie pomyślałeś, czytając.
Noworoczny pisze:No tak, ale tam był Wlazły itd itp.
Jak dla mnie to bardziej Guma I Winiar. Grzesiu caly czas niepewny (nierowny), a Mika cieniuje. Dobrze, ze Buszu daje dobre zmiany ale czy wystarczy na USA?
A Wlazly jednak godnie zastapiony.
Ale zgoda-sa do ogrania. A w mlodego trzeba flotem.
No i psychicznie w przyjeciu nastawic sie jak na serwis z Rosjanami badz lepszy.
A widziałeś nasze nocne jakże żmudne wyliczenia porównujące skuteczność zagrywki zawodników zespołów obu grup w turnieju?Noworoczny pisze:No tak, ale tam był Wlazły itd itp.
Edycja druga, poprawiona, uwzględniające już wszystkich 30 spotkań turnieju. Przypominam, że nie interesują nas tu czyste asy serwisowe, liczymy po prostu wszystkie niezepsute zagrywki siatkarzy poszczególnych drużyn dające szansę na zdobycie punktu ich drużynie. Uwzględniamy jednak tylko dobre, niezepsute zagrywki sześciu zawodników pierwsze szóstki, plus niezależnie od pozycji zagrywki zawodnika siódmego, jeżeli tak jak w przypadku pary Buszek-Mika dostawali oni do gry mniej więcej równą ilość czasu. Ponieważ Kolega Kicu w fazie zbierania pomysłów zgłosił wniosek racjonalizatorki następującej treści:
to komisja rewizyjna po długich, jałowych i zupełnie nieowocnych obradach postanowiła go w końcu uwzględnić i sprowadzić wszystko i wszystkich do ilorazu.Kicu pisze:Ok, ale lekko nie miarodajne te wyniki, bo np. Włosi rozegrali 14 setów, a USA 18. My z kolei, podobnie jak Rosjanie po 19. Podzieliłbym te wyniki przez ilość rozegranych setów, co da wynik na set
Grupa A
De Cecco (64) + Lima (15) + Gonzalez J.S (12) + Sole (54) + Crer (52) + Poglajen (36) + Conte (42) + Placios (20) = ogółem 295 zagrywek / dzielimy przez 16 setów = co daje 18.4 zagrywek na set
Łomacz (72) + Kurek (44) + Bieniek (55) + Kłos (33) + Kubiak (39) + Mika (41) + Buszek (28) = 312 = 16.4
Grankin (47) + Michajłow (40) + Wolwicz (68) + Wołkow (56) + Tietiuchin (47) + Kljuka (59) = 317 = 16.7
Marouf (50) + Mahdavi (22) + Mahmoudi (34) + Mousavi (48) + Gholami (45) + Ebadipour (48) + Ghaemi (52) = 299/17= 17.5
Grupa B
Giannelli (63) + Zajcew (40) + Birarelli (30) + Piano(40) + Buti (33) Junatorena (73) + Lanza (29) = 308/18 = 17.1
Sander (57) + Schmitt (40) + Vigrass (57) + Vandoorn (31) + Duff (24) + Hoag (45) + Perrin (40) =294/17= 17.3
Christenson (43) + Lee (62) + Holt (65) + Anderson (52) + Russell (55) + Sander (46) = 323/18 = 17.9
Rezende (67) + Wallace (58) + de Souza (26) + Eder (45) + Lucas (51) + Lucarelli (58) + Fonteles (39) = 344/20 = 17.2
Toniutti (56) + Rouzier (46) + Le Roux (40) + Le Goff( 55) + Ngapeth (58) + Tillie (56) = 311/17 = 18.3
Oglądam powtórkę i zaniepokoiła mnie opaska na kolanie Kurka. On ją miał od początku turnieju?
Te wyliczenia sa dosyc niemiarodajne. To znaczy sam pomysl liczenia niezepsutych bez ich stosunku do asow i zagrywki mocno odrzucajacej (fakt -technicznie trudne).
Bo z powyzszych wyliczen wynika, ze Francja miala najlepsza zagrywke w grupie A, podczas gdy jest druzyna z najslabsza zagrywka.
Po prostu 3 graczy gra tam flota, malo ostrego ale rzadko psutego. Ich gra bazuje bardziej na obronie i kontrze niz zagrywce i bloku. Rywalom to ryzyko sie oplacilo.
Co do meritum tzn znacznie lepszej zagrywki w tamtej grupie to absolutna zgoda.
I u nas dotychczas to sporo psuli flotowcy. Co widac z podanych wyliczen.
Bo z powyzszych wyliczen wynika, ze Francja miala najlepsza zagrywke w grupie A, podczas gdy jest druzyna z najslabsza zagrywka.
Po prostu 3 graczy gra tam flota, malo ostrego ale rzadko psutego. Ich gra bazuje bardziej na obronie i kontrze niz zagrywce i bloku. Rywalom to ryzyko sie oplacilo.
Co do meritum tzn znacznie lepszej zagrywki w tamtej grupie to absolutna zgoda.
I u nas dotychczas to sporo psuli flotowcy. Co widac z podanych wyliczen.
-
- Moderator
Polska w sumie wszystko co miała poważne to przegrała.bytrek pisze:Sami pesymiści. Amerykanie niby maja zagrywkę, a nic poważnego na tym turnieju nie wygrali.
"Widać, że gra dno tabeli" - W.Drzyzga o meczu MKS Będzin - Asseco Resovia Rzeszów
Osobiście nie ukrywam że jestem rozczarowany tym na kogo trafiliśmy. Pisałem, że według mnie najczarniejszy scenariusz to mecz z USA. Miałem takie przeczucia że z nimi zagramy. Niestety, serce mówi że wygramy, natomiast rozum że tradycnie odpadniemy jak w ostatnich IO. Przykre, USA na pewno nie wymięknie, nasi bardzo prawdopodobne heh. Może być podobny mecz do tego ostatniego z Rosją na IO.
No jednak niezupełnie jest zgodne z tym co mieliśmy okazję obserwować. Jeżeli oglądałaś od początku dzisiejszy mecz Francja-Brazylia to musiało Ci się rzucić w oczy, że to Francja od początku znacznie bardziej ryzykowała zagrywką, aby odrzucić Brazylijczyków od siatki, co sie przekładało na to, że trójkolorowi w polu serwisowym popełniali znacznie więcej błędów niż canarinhos. Bilans 13 do 21 w błędach serwisowych, czyli 8 punktów oddanych więcej przez Francuzów w meczu w którym końcówki wszystkich setów były grane na styk miał oczywiście znaczenie.kanimo pisze: Bo z powyzszych wyliczen wynika, ze Francja miala najlepsza zagrywke w grupie A, podczas gdy jest druzyna z najslabsza zagrywka.
Po prostu 3 graczy gra tam flota, malo ostrego ale rzadko psutego
Także statystyki z całego turnieju potwierdzają, że Francuzi w polu serwisowym ryzykowali, ale też na tle rywali z grupy dużo psuli. Wśród uwzględnionych tutaj czołowych dziewięciu zespołów większymi od nich "psujami" zagrywek na tym turnieju jesteśmy niestety tylko my.
Edycja III zestawienia uwzględniająca („/”) już także własne błędy serwisowe zarówno indywidualne, jak i zespołowe, oraz liczbę własnych błędów serwisowych zespołów na set.
Grupa A:
1) Argentyna. De Cecco (64 dobrych serwisów /10 błędów serwisowych) + Lima (15/5) + Gonzalez J.S (12/7) + Sole (54/2) + Crer (52/4) + Poglajen (36/11) + Conte (42/16) + Palacios (20/8) = ogółem 295 zagrywek / dzielimy przez 16 setów = 18.4 dobrej zagrywki na set. Błędy - 63 błędów /16 setów = czyli 3.93 własnych błędów serwisowych na każdy set
2) Polska. Łomacz (72/7) + Kurek (44/22) + Bieniek (55/15) + Kłos (33/15) + Kubiak (39/13) + Mika (41/8) + Buszek (28/7) = 312/19=16.4. Błędy 87/19 = 4.57
3) Rosja. Grankin (47/5) = Michajłow (40/14) + Wolwicz (68/8) + Wołkow (56/9) + Tietiuchin (47/12) + Kljuka (59/5) = 317/19=16.7 Błędy 53/19 =2.78
4) Iran. Marouf (50/3) Mahdavi (22/1) + Mahmoudi (34/5) + Mousavi (48/12) + Gholami (45/9) + Ebadipour (48/11) Ghaemi (52/6) = 299/17= 17.5 Błędy 47/17 = 2.76
Grupa B:
1) Włochy. Giannelli (63/18) + Zajcew (40/19) + Birarelli (30/6) + Piano (40/1) + Buti (33/3) Junatorena (73/6) Lanza (29/17) = 308/18 = 17.1 Błędy 69/18 = 3.83
2) Kanada. Sander (57/8) + Schmitt (40/15) + Vigrass (57/4) + Vandoorn (31/5) + Duff (24/2) + Hoag (45/14) + Perrin (40/11) =294/17=17.3 Błędy 59/17 =3.47
3) USA. Christenson (43/14) + Lee (62/3) + Holt (65/19) + Anderson (52/16) + Russell (55/6) + Sander (46/14) = 323/18 = 17.9 Błędy 62/18 = 3.44
4) Brazylia. Rezende (67/8) Wallace (58/10) + de Souza (26/3) + Eder (45/10) +Lucas (51/18) + Lucarelli (58/17) + Fonteles (39/4) = 344/20 = 17.2 Błędy 70/20 = 3.5
5) Francja. Toniutti (56/3) + Rouzier (46/13) + Le Roux (40/24) + Le Goff (55/5) + Ngapeth (58/18) + Tillie (56/5) = 311/17 = 18.3 Błędy 68/17 = 4.0
-
Z 4 potencjalnych przeciwników (wczoraj) trafiliśmy w 1/4 całkiem dobrze: ani Brazylia, czy Francja nam nie leżą na tym etapie. Mogło być świetnie, czyli Kanada, ale zawsze byłyby narzekania, że awans do 4 zawdzięczamy szczęściu. Zespół szczyt formy w sezonie miał mieć przygotowany na środę: zobaczymy jak to będzie wyglądać. Szanse oceniam 50:50. Pozostałe pary ćwierćfinału są bardzo nierówne: na 90% zwycięsko wyjdzie Brazylia, Rosja i Włochy.
W naszym przypadku dużo będzie zależeć od postawy Miki: jeśli zagra chociaż na 90% tego co potrafi, to będzie dobrze, bo na razie nie wykorzystuje nawet 50% swojego potencjału.
W naszym przypadku dużo będzie zależeć od postawy Miki: jeśli zagra chociaż na 90% tego co potrafi, to będzie dobrze, bo na razie nie wykorzystuje nawet 50% swojego potencjału.
A jaki jest niby ten potencjał Miki? Ciągle tu o nim czytam, ale na razie to on zagrał bardzo dobrze na MŚ 2014 i tyle. Ja liczę bardziej na Buszka, który jest w dobrej dyspozycji, co udowodnił w meczu z Argentyną. Prawda jest jednak taka, że jeżeli Kurek i Kubiak nie zagrają bardzo dobrego meczu to nikt inny nie jest w stanie pociągnąć tego zespołu.kibic_siatki pisze:Z 4 potencjalnych przeciwników (wczoraj) trafiliśmy w 1/4 całkiem dobrze: ani Brazylia, czy Francja nam nie leżą na tym etapie. Mogło być świetnie, czyli Kanada, ale zawsze byłyby narzekania, że awans do 4 zawdzięczamy szczęściu. Zespół szczyt formy w sezonie miał mieć przygotowany na środę: zobaczymy jak to będzie wyglądać. Szanse oceniam 50:50. Pozostałe pary ćwierćfinału są bardzo nierówne: na 90% zwycięsko wyjdzie Brazylia, Rosja i Włochy.
PS. Losowanie nie było najgorsze. USA to jest przeciwnik, który nam raczej leży.
Ogladalam i uwazam, ze obie druzyny ryzykowaly w tym samym stopniu. A ze Francja wiecej psula, ze psuli rowniez Toniutti i Le Goff zazwyczaj nie robiacy bledow. Tylko ich zagrywki jakies trudne nie sa i nie byly tym razem. Jedyna proba zmiany taktycznej na zagrywke nieudana. Trudno zeby byla udana jak rzadko bywala uzywana. Blain nie lubi zmian i twierdzi w wywiadach, ze nie ma zmian taktycznych.
Do falszywego obrazu przyczynil sie tez byc moze Le Roux, ktory serwuje slabo (jak na siebie) w tym turnieju i probowal wrocic w tym meczu. Co dalo Francji dobry start.
US nam lezy tak, ze poza PS to ostatnio wiekszosc przegralismy. A gra Kurka + Kubiaka nie starczy na USA. Trzeba grac wszystkimi strefami do czego trzeba miec przyjecie. Albo konczyc na wysokiej. Kubiak regularnie nie da rady, chyba, ze bedzie mial dzien konia.
Trzeba miec serwis w wiecej niz w 2 ustawieniach, wiecej niz w 3. Flotowcy musza zaczac serwowac. Ja postuluje Nowakowskiego, chyba ze w serwisie Klosa dojdzie do jakiejs przemiany.
Negatywny scenariusz; Kurek, Kurek, Kurek, Kubiak. Na poczatku jeszcze wchodzi, potem blok eliminuje Bartka. Zaczynamy grac Kubiak, Kubiak co konczy sie jeszcze szybciej . I dalej d... blada.
Do falszywego obrazu przyczynil sie tez byc moze Le Roux, ktory serwuje slabo (jak na siebie) w tym turnieju i probowal wrocic w tym meczu. Co dalo Francji dobry start.
US nam lezy tak, ze poza PS to ostatnio wiekszosc przegralismy. A gra Kurka + Kubiaka nie starczy na USA. Trzeba grac wszystkimi strefami do czego trzeba miec przyjecie. Albo konczyc na wysokiej. Kubiak regularnie nie da rady, chyba, ze bedzie mial dzien konia.
Trzeba miec serwis w wiecej niz w 2 ustawieniach, wiecej niz w 3. Flotowcy musza zaczac serwowac. Ja postuluje Nowakowskiego, chyba ze w serwisie Klosa dojdzie do jakiejs przemiany.
Negatywny scenariusz; Kurek, Kurek, Kurek, Kubiak. Na poczatku jeszcze wchodzi, potem blok eliminuje Bartka. Zaczynamy grac Kubiak, Kubiak co konczy sie jeszcze szybciej . I dalej d... blada.
-
Mika potrafi dobrze przyjmować- może nie jest to poziom świetny, ale czasami bardzo dobry (wystarczyłby poziom z meczu z Rosją), a w ataku to nasza druga strzelba po Kurku. Nieprzypadkowo wyniki eliminacyjne na Igrzyska zależały od jego postawy: PŚ, Berlin, Tokio.kibic-alk pisze: A jaki jest niby ten potencjał Miki? Ciągle tu o nim czytam, ale na razie to on zagrał bardzo dobrze na MŚ 2014 i tyle. Ja liczę bardziej na Buszka, który jest w dobrej dyspozycji, co udowodnił w meczu z Argentyną. Prawda jest jednak taka, że jeżeli Kurek i Kubiak nie zagrają bardzo dobrego meczu to nikt inny nie jest w stanie pociągnąć tego zespołu.
PS. Losowanie nie było najgorsze. USA to jest przeciwnik, który nam raczej leży.
Buszek jest świetny jako zmiennik, natomiast jako podstawowy zawodnik przyjmujący ma pewne mankamenty np. brak rozmaitości w ataku. Wyróżnia go też dobra zagrywka.