Bąkiewicz czy Gierczyński?

kevinpsb

Bąkiewicz czy Gierczyński?

Post autor: kevinpsb »

Jestem pewny że Winiarski i Świderski bilety na Pekin mają już wykupione.Wika gra bdb więc chyba też już miejsce w dwunastce sobie zaklepał. I teraz pozostaje pytanie kto 4? Moim zdaniem Gierczyński jest lepszy od Bąkiewicz ale on do taktyki nie pasuje.Wika ma (z tej 3)najlespzy atak a Bąkiewicz przyjęcie a Gierczyński jest najbardziej uniwersalny i chyba właśnie dlatego nie pojedzie na IO.No nie można zapomnieć Zbigniewie Barmanie ale on jest jeszcze za młody i jednak za słaby.

Bąkiewicz czy Gierczyński który z tych siatkarzy pojedzie do Pekinu?
I tak oto stwierdzam że kto ma Wlazłego nie ma już Mistrzostwa Polski...
piranha

Re: Bąkiewicz czy Gierczyński?

Post autor: piranha »

Trudne pytanie i trudna odpowiedź. Gierczyński jest doświadczony i w tych meczach ostatnich prezentował się bardzo dobrze. Gdy koledzy mieli słabszy okres gry lub w ogóle przestawali dobrze grać to on trzymał nasz atak, przyjęcie jego też nie jest złe. Jednak co do Bąkiewicz mam sentyment do jego występu jako libero na MŚ'06. Zagrał kapitalnie, jest on lepszy od Gierczyńskiego w tym elemencie. Ale z kolei nie wiem czy pociągnąłby nasz atak w razie czego. Ostatnio także mało grał więc nie wiadomo jak będzie. Jeśli chodzi o sezon ligowy to więcej grał Gierek, a Bąku spędził sezon na ławce bądź jak kto woli w kwadracie dla rezerwowych. Kolejne meczy wszystko wyjaśnią, ja bym jednoznacznie nie wskazała kto pojedzie. Każdy ma swoje dobre i złe strony.
; )
Awatar użytkownika
Mate
Kontakt:

Post autor: Mate »

Według mnie pojedzie Bąkiewicz. Więcej spotkań na arenie międzynarodowej. Mimo, że "Gierek" ma 32 lata to dopiero rozegrał 3 spotkania w reprezentacji. "Bąku" jest o 5 lat młodszy i zagrał już 87 razy z "Orzełkiem" na piersi. Przyjęcie reprezentacji jest niestabilne. Michał w statystykach przyjęcia w PLS jest drugi, tuż za Antigą. Różnica skuteczności przyjęcia między Michał, a Stephanem wynosi 0,46%. Gierczyński jest dopiero 19 ze skutecznością 58,20%. W obronie Krzysztof jest 27 wyprzedzając Bąkiewicza o 7 miejsc. Różnica między dokładnymi obronami na set wynosi 0,06. Jeżeli chodzi o sprawy przyjęciowo-obronowe to Bąkiewicz jest lepszy. W ataku lepszy jest Gierczyński. Jeżeli chodzi o statystyki ataku to Michała znalazłem tylko w rubryce "Najlepiej punktujący". Był bardzo nisko, ale Bąkiewicz jest defensorem nie ofensorem. Ja oczywiście stawiam na Michała. Reprezentacji potrzebny jest przyjmujący, który może grać jako libero.
,,Kiedyś... kiedyś przed laty, kiedy pisałem taką analizę dla Gazety Wyborczej napisało mi się: Co by było, gdyby nie było Piotra Gruszki? Otóż trzeba byłoby go wymyślić!" - Zdzisław Ambroziak

Rozmowa z dr. Fabio Rizollini'm xD
Awatar użytkownika
Guilder
Moderator
Moderator

Post autor: Guilder »

kevinpsb pisze:Jestem pewny że Winiarski i Świderski bilety na Pekin mają już wykupione.Wika gra bdb więc chyba też już miejsce w dwunastce sobie zaklepał. I teraz pozostaje pytanie kto 4? Moim zdaniem Gierczyński jest lepszy od Bąkiewicz ale on do taktyki nie pasuje.Wika ma (z tej 3)najlespzy atak a Bąkiewicz przyjęcie a Gierczyński jest najbardziej uniwersalny i chyba właśnie dlatego nie pojedzie na IO.No nie można zapomnieć Zbigniewie Barmanie ale on jest jeszcze za młody i jednak za słaby.

Bąkiewicz czy Gierczyński który z tych siatkarzy pojedzie do Pekinu?
Jeśli z trójki Wika, Gierczyński Bąkiewicz, to się zgodzę.
Moim zdaniem kluczowe będzie przyjęcie. Paradoksalnie, nie tej dwójki, tylko trójki Wika, Swiderski, Winiarski. Jeśli będą dobrze przyjmować, to pojedzie Gierczyński, ekspert w obijaniu bloku i ataku z trudnych piłek. Jeśli przyjęcie będzie gorsze, pojedzie Bąkiewicz. Większe szanse daję jednak Gierczyńskiemu, bo w przyjęciu gra lepiej niż Bąkiewicz w ataku.
Informacja o ostrzeżeniu jest wysyłana automatycznie - proszę na nią nie odpowiadać.
Wszelkie uwagi dotyczące forum proszę kierować na adres forum@siatka.org
Awatar użytkownika
Karolina
Kontakt:

Post autor: Karolina »

Szczerze powiem, że gdzieś w głowie świta mi myśl - Gierczyński. Ale nie ze względu na umiejętności, ale na decyzję jaką podjął Raul Lozano, powołanie i w końcu zgoda Gierka na grę w reprezentacji. Nie wiem dlaczego, ale jeśli Lozano nie powoła Gierka na IO to ten definitywnie może zakończyć karierę reprezentacyjną a Lozano sobie nagrabi. Jak ma kryzys to Gierek jest na skinienie palca, a jak nadmiar zawodników to ma grzecznie stać w szeregu ??? Coś mi się nie wydaje.
<a href=' http://inwestowanie_na_gieldzie.interkursy.pl/p/14379/'>W drodze do niezależności finansowej</a>
Arff

Post autor: Arff »

Ale Gierczyński i tak skończy karierę reprezentacyjną po IO... nawet jak zostanie powołany... wracając do teamtu osobiście z tych 2 zawodników nie zabrałbym żadnego... zaryzykowałbym i zabrałbym za to Bartmana... oczywiście najpierw dawałbym mu szansę w lidze światowej... wkrótce Zbyszek będzie stanowił w reprezentacji parę przyjmujących z Winiarem i tak samo jak Michałowi trzeba dać mu szansę... hehe... dobrze że nie jestem selekcjonerem reprezentacji, bo grałaby sama młodzież... jestem zdecydowanie za odmłodzeniem kadry, jeśli nie teraz to jak najszybciej po IO...
"Dyskusja nie szkodzi, jeśli jest prowadzona fair, bez założeń wstępnych i z góry przygotowanej tezy, bo wtedy kończy się dyskusja i zaczyna się ideologia."
Awatar użytkownika
Karolina
Kontakt:

Może i skończy karierę po IO, ale tylko od Lozano zależy w jakim świetle.
Co do odmłodzenia kadry to z tym się zgodzę, może nie tak na już, wymieniając antyki, ale tak by młodzież nabrała ogrania, doświadczenia i podpatrzyła mistrzów. Najwyższy czas łączyć młodość z doświadczeniem.
<a href=' http://inwestowanie_na_gieldzie.interkursy.pl/p/14379/'>W drodze do niezależności finansowej</a>
Awatar użytkownika
Nagor
Kontakt:

Post autor: Nagor »

Bąkiewicz jest potrzebny w tej rep. choćby na przyjęcie lub obronę, dlatego to on musi pojechać. Nie wolno patrzeć na to przez pryzmat, że dla Gierka to ostatnia szansa to dam mu pojechać... Mógł się wcześniej bardziej starać :D
...
Awatar użytkownika
Karolina
Kontakt:

Jasne Gierek mógł się wcześniej starać tak samo jak Lozano w tarapatach mógł powołać Bąkiewicza :P Przecież bardziej się przydaje reprezentacji niż Gierek.
Ja nie mówię, że Lozano powinien powołać Gierczyńskiego przez pryzmat decyzji, chodzi mi o to, że kilka decyzji Raul Lozano mógłby bardziej przemyśleć...
...mamy to co mamy, zagramy tymi których mamy, efekty będą takie na jakie będzie nas stać.
Awatar użytkownika
Nagor
Kontakt:

Post autor: Nagor »

Karolina pisze: Ja nie mówię, że Lozano powinien powołać Gierczyńskiego przez pryzmat decyzji, chodzi mi o to, że kilka decyzji Raul Lozano mógłby bardziej przemyśleć...
Tu się zgodzę, np. decyzja o Szymańskim czy Pryglu (Prygielu?).

Ale do tematu: Na IO raczej będzie grać żelazna szóstka. Gierczyńskiemu brakuje do Świdra czy Winiara, praktycznie w niczym nie jest lepszy, a Bąkiewicz ma wspaniałe przyjęcie i obronę niezłą. Może gorszy atak od Gierka, ale bez przyjęcia to każdy ma gorszy, więc Gierek i tak by nic nie pomógł. Nie wolno nam liczyć na dzień konia Krzysztofa...
...
Awatar użytkownika
Guilder
Moderator
Moderator

Nagor pisze:
Karolina pisze: Ja nie mówię, że Lozano powinien powołać Gierczyńskiego przez pryzmat decyzji, chodzi mi o to, że kilka decyzji Raul Lozano mógłby bardziej przemyśleć...
Tu się zgodzę, np. decyzja o Szymańskim czy Pryglu (Prygielu?).
Pryglu :P
Nagor pisze: Ale do tematu: Na IO raczej będzie grać żelazna szóstka. Gierczyńskiemu brakuje do Świdra czy Winiara, praktycznie w niczym nie jest lepszy, a Bąkiewicz ma wspaniałe przyjęcie i obronę niezłą. Może gorszy atak od Gierka, ale bez przyjęcia to każdy ma gorszy, więc Gierek i tak by nic nie pomógł. Nie wolno nam liczyć na dzień konia Krzysztofa...
Zacznijmy od tego, że moim zdaniem Winiarski ma lepsze przyjęcie od Bąkiewicza. Sam fakt, że w drużynie mistrza Włoch on wchodzi do składu jako ten lepiej przyjmujący świadczy o tym, że musi być dobry. Druga sprawa to to, że Gierczyński wg mnie lepiej przyjmuje od Świderskiego, a przy tym nie ustępuje mu w ataku tak bardzo jak to niektórzy sądzą. Na zmianę jak znalazł. Generalnie kogokolwiek Lozano weźmie nie będę zdziwiony.
Informacja o ostrzeżeniu jest wysyłana automatycznie - proszę na nią nie odpowiadać.
Awatar użytkownika
Urban
Kontakt:

Post autor: Urban »

Moim zdaniem powinien pojechać Bąku. Jest znakomitym zmiennikiem. Uważam, że nawet lepiej gra jak postoi troche w kwadracie niż jak zaczyna w szóstce. Z drugiej strony mamy Gierka równego we wszystkich elementach. Ja bym zabrał Michała, ale i jeden i drugi wybór będzie dobrą decyzją.
Przede wszystkim kibicuję... Polskiej Siatkówce!
Awatar użytkownika
Guilder
Moderator
Moderator

Szkoda, że dzisiaj mniej pograł Gierczyński, bo Bąkiewicz wszedł i mielibyśmy bardzo dobrą okazję do porównania ich. Ciekawi mnie czy możliwa jest w niektórych sytuacjach opcja, że nie jedzie do Rio pewniak (np. Winiarski), a jedzie dwóch walczących o miejsce do Pekinu
zachary

Post autor: zachary »

Ciezko porownywac obu graczy gdyz sa zupelnie inni... Mysle ze Lozano powinien jeszcze dac odpoczac np. jutro podstawowym przyjmujacym i pozwolic zagrac caly mecz parze Gierczynski- Bakiewicz lub po prostu dac dluzej pograc tym zawodnikom....
Awatar użytkownika
Mate
Kontakt:

Post autor: Mate »

Nie ma co teraz eksperymentować ze składem. Jeszcze nie jesteśmy pewni awansu do Rio. A Japonia to bardzo silny przeciwnik i eksperymentowanie może się źle dla nas skończyć. Zostawmy jak jest. Na Egipt można powołać skład bardziej rezerwowy, żeby dopiąć skład na ostatni guzik.
,,Kiedyś... kiedyś przed laty, kiedy pisałem taką analizę dla Gazety Wyborczej napisało mi się: Co by było, gdyby nie było Piotra Gruszki? Otóż trzeba byłoby go wymyślić!" - Zdzisław Ambroziak

Rozmowa z dr. Fabio Rizollini'm xD
Awatar użytkownika
Karolina
Kontakt:

Dennis Guilder pisze:Ciekawi mnie czy możliwa jest w niektórych sytuacjach opcja, że nie jedzie do Rio pewniak (np. Winiarski), a jedzie dwóch walczących o miejsce do Pekinu
Do takiej decyzji doprowadzić może kontuzja (o czym nawet nie chcę myśleć) bądź postradanie wszystkich zmysłów przez Raula Lozano. To jak podpisać wyrok śmierci (wiem, czepiam się przykładu odnośnie Michała Winiarskiego - ale w każdym przypadku byłoby to chore - chyba).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polskie reprezentacje”