Transfery lig francuskich przed sezonem 2008/09
Transfery lig francuskich przed sezonem 2008/09
Romain Vadeleux podpisał roczny kontrakt z Cannes, Pujol ponoć ma grać w Cannes. Są jakieś transfery jeszcze??
,,Kiedyś... kiedyś przed laty, kiedy pisałem taką analizę dla Gazety Wyborczej napisało mi się: Co by było, gdyby nie było Piotra Gruszki? Otóż trzeba byłoby go wymyślić!" - Zdzisław Ambroziak
Rozmowa z dr. Fabio Rizollini'm xD
- antoninette
Re: Transfery ligi francuskiej
o, kurczę, rozumiem , że to było pytanie retoryczne?
pewnie, że są
http://www.multisports.fr/viewtopic.php?f=2&t=3269
jeśli komus chce się te strony przeczytać, to się dowie
a i skąd wiesz, że roczny? z tego co wiem to kontrakt w systemie 1+1 bo takie są popularne (żeby nie napisać:modne) we Fr.
pewnie, że są
http://www.multisports.fr/viewtopic.php?f=2&t=3269
jeśli komus chce się te strony przeczytać, to się dowie
a i skąd wiesz, że roczny? z tego co wiem to kontrakt w systemie 1+1 bo takie są popularne (żeby nie napisać:modne) we Fr.
una passione da vivere
antoninette jeśli znasz francuski to weź takie najważniejsze słowa przetłumacz czyli zamierza, dostał ofertę, podpisał itp.
,,Kiedyś... kiedyś przed laty, kiedy pisałem taką analizę dla Gazety Wyborczej napisało mi się: Co by było, gdyby nie było Piotra Gruszki? Otóż trzeba byłoby go wymyślić!" - Zdzisław Ambroziak
O ile dobrz zrozumiałem R. Redwitz negocjuje warunki umowy na kolejny sezon z działaczami Paris Volley, wiec chyba opcja transferu do Polski sie oddala.
No no Samardzic opuszcza Tours młody, dobry libero. Chyba pójdzie do Włoch zdaje mi się.
Dla oderwania się od transferów tych największych nazwisk, mam tutaj taką ciekawostkę.
Francuski Beauvais Oise podpisał umowę na przyszły sezon z Matti Oivanenem - bliżniaczym bratem nowego nabytku Resovii - Mikko Oivanena. Tu tekst w Strefie Siatkówki: http://www.siatka.org/?kibic.aktualnosc ... tkie.26253
dreamer
Francuski Beauvais Oise podpisał umowę na przyszły sezon z Matti Oivanenem - bliżniaczym bratem nowego nabytku Resovii - Mikko Oivanena. Tu tekst w Strefie Siatkówki: http://www.siatka.org/?kibic.aktualnosc ... tkie.26253
dreamer
...you may say I'm a dreamer, but I'm not the only one...
Bardzo ciekawy transfer zanotowała ekipa Tours VB. Do tego zespołu z DHL Ostrawa przychodzi najlepszy zawodnik sezonu ligowego w czechach 2007/08, David Konećny.
To naprawdę solidna firma. Już od kilku sezonów dawał się we znaki rywalom na parkietach Czech.
Tu link do tekstu w Strefie: http://www.siatka.org/?kibic.aktualnosc ... tkie.26263
Swoją drogą nachodzi mnie refleksja:
Który to już znakomity Czech w renomowanym klubie zachodnioeuropejskim???
dreamer
To naprawdę solidna firma. Już od kilku sezonów dawał się we znaki rywalom na parkietach Czech.
Tu link do tekstu w Strefie: http://www.siatka.org/?kibic.aktualnosc ... tkie.26263
dreamer
A mnie nachodzi inna refleksja- ilu z tych utalentowanych Czechów zaliczyło staz w polski klubie?dreamer pisze:Bardzo ciekawy transfer zanotowała ekipa Tours VB. Do tego zespołu z DHL Ostrawa przychodzi najlepszy zawodnik sezonu ligowego w czechach 2007/08, David Konećny.
dreamer
A zestawienie fajne w sam raz do VM
- antoninette
achtung
Nouvelles recrues: SHAFRANOVICH(Beauvais), RAFIDISON(Toulouse), STEIN(Beauvais), HUDECEK(Rennes)
Départ:J. LAVAGNE (?)
L. GEILER (Cannes)
D. DAQUIN (?)
M. SCHALK (Tours)
M. DE OLIVEIRA (wraca do Brazylii)
D. ZAGONEL (?)
to tyle jeśli chodzi o Montpellier UVC.
Nouvelles recrues: SHAFRANOVICH(Beauvais), RAFIDISON(Toulouse), STEIN(Beauvais), HUDECEK(Rennes)
Départ:J. LAVAGNE (?)
L. GEILER (Cannes)
D. DAQUIN (?)
M. SCHALK (Tours)
M. DE OLIVEIRA (wraca do Brazylii)
D. ZAGONEL (?)
to tyle jeśli chodzi o Montpellier UVC.
una passione da vivere
- Ted
- Redaktor naczelny
- Kontakt:
A ja jestem ciekaw czy Konećny poradzi sobie w PRO A. W Czechach dosłownie dzielił i rządził, w lidze, rankingach, na Zachodzie będą czekały go większe wyzwania.I podobnie jak kolegów nachodzi mnie podobna refleksja, który to już Czech? Swoją drogą pysznie by było zobaczyć w polskich realiach takie nazwiska jak Rak, Marek Novotny, czy Lebl.
PS: Wychodzi na to, że Jakub Novotny nie doszedł do siebie po lidze. Widziałem, że nie grał w żadnym z meczów towarzyskich.
Inna ciekawostka, o ile dobrze zrozumiałem słowackie portale, Dusan Kubica sądzi się teraz se swoim menadżerem, w sezonie 2006/2007 grał jeszcze w lidze duńskiej.
PS: Wychodzi na to, że Jakub Novotny nie doszedł do siebie po lidze. Widziałem, że nie grał w żadnym z meczów towarzyskich.
Inna ciekawostka, o ile dobrze zrozumiałem słowackie portale, Dusan Kubica sądzi się teraz se swoim menadżerem, w sezonie 2006/2007 grał jeszcze w lidze duńskiej.
To on gra w pierwszej szóstce kadry Myślałem, że są od niego lepsi, choćby M. Novotny, który z tego co pamiętam grał na ataku.Ted pisze:PS: Wychodzi na to, że Jakub Novotny nie doszedł do siebie po lidze. Widziałem, że nie grał w żadnym z meczów towarzyskich.
''W siatkówce, przy wyrównanym poziomie drużyn nie decyduje dyspozycja dnia, lecz dyspozycja godziny''.
Pawkens 24.05.2008.
Za rok będzie lepiej!
Pawkens 24.05.2008.
Za rok będzie lepiej!
No i jest jeszcze Jan Stokr który jest duzo lepszy od obu Novotnych
A jak wyglądają transfery w żeńskich drużynach?
O bardzo ciekawym transferze poinformowali dzisiaj działacze AS Cannes. Ze względu na to, że drużynę opuścił Gundars Celitans, musieli go zastąpić.
Pozyskali bardzo ciekawego zawodnika z Brazylii - Leonardo Litwinczuka Alvesa (pseudo Leazao). To mierzący 205 cm 24 letni zawodnik. Grał ostatnio w Tigre Unisul Nexxera. Myslę, że będa mieli z niego wielką pociechę.
Jako ciekawostkę podam (sprawdzę to jeszcze dokładnie, to dam więcej szczegółów), że Ten Brazylijczyk ma "polsko-białoruskie korzenie".
dreamer
PS.
Ted popełnił w nocy fajny tekst na ten temat, gdzie jest jeszcze trochę szczegółów :
http://www.siatka.org/?kibic.aktualnosc ... tkie.26526
Pozyskali bardzo ciekawego zawodnika z Brazylii - Leonardo Litwinczuka Alvesa (pseudo Leazao). To mierzący 205 cm 24 letni zawodnik. Grał ostatnio w Tigre Unisul Nexxera. Myslę, że będa mieli z niego wielką pociechę.
Jako ciekawostkę podam (sprawdzę to jeszcze dokładnie, to dam więcej szczegółów), że Ten Brazylijczyk ma "polsko-białoruskie korzenie".
dreamer
PS.
Ted popełnił w nocy fajny tekst na ten temat, gdzie jest jeszcze trochę szczegółów :
http://www.siatka.org/?kibic.aktualnosc ... tkie.26526
To z Pujolem już potwierdzone czy ciągle nie? A na którym to Cannes zakończyło sezon? Bo na siatka.org nie ma końcowej klasyfikacji...Mate pisze: Romain Vadeleux podpisał roczny kontrakt z Cannes, Pujol ponoć ma grać w Cannes.
Ostatnio zmieniony 2 cze 2008, o 12:09 przez natala13, łącznie zmieniany 1 raz.
^.^ POLSKA ^.^ ZAWOJUJCIE W TYCH IO ^.^
Z moich informacji wynika, że jeszcze ciągle jest na etapie, że "Pujol ma grać w Cannes".natala13 pisze:To z Pujolem już potwierdzone cz ciągle nie? A na którym to Cannes zakończyło sezon? Bo na sitka.org nie ma końcowej klasyfikacji...
Sorry, że nie wszystkie klasyfikacje lig zagranicznych już są wprowadzone na Strefę.
Cannes odpadło w półfinale play-off. Jako że w play-off poza finałowym meczem Paris Volley - Stade Pointevin, innych meczów "o miejsca" nie rozgrywano, to obowiązuje poza miejscem 1. i 2. (Paris i Stade) kolejność po fazie zasadniczej. Cannes wygrało fazę zasadniczą, więc ostatecznie jest na 3. miejscu, zaraz za finałową dwójką.
dreamer
Na dzień dzisiejszy tak. AS Cannes oraz Tourcoing VB grają w pucharze CEV.natala13 pisze:to w pucharze CEV będą grać?
Mała poprawka Wojciech...Wojciech pisze:Na dzień dzisiejszy tak. AS Cannes oraz Tourcoing VB grają w pucharze CEV.
Jako że Francuzi mają w swoich przepisach ustalone, że w Lidze Mistrzów gra mistrz kraju (Paris Volley) i zdobywca pucharu (Beauvais Oise), to sprawy się trochę komplikują. To znaczy: W Pucharze CEV zagra finalista mistrzostw Francji - Stade Pointevin Poitiers, oraz trzecia drużyna mistrzostw - AS Cannes. Natomiast czwarta drużyna mistrzostw Francji - Tourcoing VB - zagra w Challenge Cup.
A wszystko przez to, że ekipie Beauvais Oise wyszedł w minionym sezonie Puchar Francji, a całkowicie zawalili ligę...
dreamer
Ah.. naturalnie moje przeoczenie. Gdzieś po drodze pominałem Poitiers.
Z resztą i tak poczekajmy na oficjalne dokumenty z CEV, gdzie bedzie czarno na bialym jakie drużyny z danych krajów przystąpią do poszczególnych pucharów. Bywa, że kluby poprostu rezygnują ze startu w europejskich pucharach a na ich miejsce delegowane są inne.
Z resztą i tak poczekajmy na oficjalne dokumenty z CEV, gdzie bedzie czarno na bialym jakie drużyny z danych krajów przystąpią do poszczególnych pucharów. Bywa, że kluby poprostu rezygnują ze startu w europejskich pucharach a na ich miejsce delegowane są inne.
Coś sporo Wloszek ostatnio emigruje ze swojej serie A do innych lig. Volleyball.it podaje, że Valentina Fiorin związała się dwuletnim kontraktem z RC Cannes: http://www.volleyball.it/leggi.cfm?art=35988.
Znowu wraca jak bumerang to pytanie, ktore wywołuje zawsze goraczkowe dyskusje. To jak to w końcu jest z tą ligą francuską (czy nawet hiszpańską) - są mocne czy słabe.
Bo jeżeli słabe, to takie gwiazdy jak Fiorin czy Centoni musiałyby być nazwane niespełna rozumu...
Coś mi się jednak wydaje, że trzeba się pogodzić z siłą tych lig (to przesłanie dla tych, ktorym ostatnie rankingi, zdecydowanie lokujące ligi francuskie i hiszpańskie przed polskimi - niezbyt odpowiadają... )
dreamer
Znowu wraca jak bumerang to pytanie, ktore wywołuje zawsze goraczkowe dyskusje. To jak to w końcu jest z tą ligą francuską (czy nawet hiszpańską) - są mocne czy słabe.
Bo jeżeli słabe, to takie gwiazdy jak Fiorin czy Centoni musiałyby być nazwane niespełna rozumu...
Coś mi się jednak wydaje, że trzeba się pogodzić z siłą tych lig (to przesłanie dla tych, ktorym ostatnie rankingi, zdecydowanie lokujące ligi francuskie i hiszpańskie przed polskimi - niezbyt odpowiadają... )
dreamer
A odnosisz to przesłanie takze do mezczyzn?dreamer pisze:Coś sporo Wloszek ostatnio emigruje ze swojej serie A do innych lig. Volleyball.it podaje, że Valentina Fiorin związała się dwuletnim kontraktem z RC Cannes: http://www.volleyball.it/leggi.cfm?art=35988.
dreamer
Temat masowych odejść z Włoch poruszany jest odkąd, na początku okienka, Angelina Grun opuściła Bergamo i powędrowała "trochę" bliżej Azji =] A w ślad za najlepszymi zawodniczkami świata idą również Włoszki... które czują że coś się może kończy =]dreamer pisze:Coś sporo Wloszek ostatnio emigruje ze swojej serie A do innych lig. Volleyball.it podaje, że Valentina Fiorin związała się dwuletnim kontraktem z RC Cannes: http://www.volleyball.it/leggi.cfm?art=35988.
dreamer
Co do siły żeńskich lig francuskiej i hiszpańskiej, to chyba nikt nie kwestionuje że są mocniejsze od Plus ligi kobiet... inna sprawa z Plus ligą mężczyzn, bo o to zwykle rozchodzi się, we wspomnianych przez ciebie, dyskusjach...
"Dyskusja nie szkodzi, jeśli jest prowadzona fair, bez założeń wstępnych i z góry przygotowanej tezy, bo wtedy kończy się dyskusja i zaczyna się ideologia."
Przepraszam, nie napisałem jednoznacznie jakie jest moje zdanie.osnazfsb pisze:A odnosisz to przesłanie takze do mezczyzn?dreamer pisze:Coś mi się jednak wydaje, że trzeba się pogodzić z siłą tych lig (to przesłanie dla tych, ktorym ostatnie rankingi, zdecydowanie lokujące ligi francuskie i hiszpańskie przed polskimi - niezbyt odpowiadają... )
dreamer
Dokładnie tak, jak w najnowszych klubowych rankingach CEV, jestem zdania, że ligi żeńskie Hiszpanii i Francji, są naprawdę lepsze sportowo od naszej LSK.
Jeżeli zaś chodzi o mężczyzn, to zauważam i nie ignoruję faktu, że PLS notowany jest z niewielką przewagą nad PRO A mężczyzn i Superligą hiszpańską mężczyzn. Natomiast wydaje mi się, że cały czas w tych dwóch ligach jest nieco większy potencjal zawodniczy niż w PLS. Być może właśnie dlatego, że jest w tych ligach aż tak wielu obcokrajowców (około 2-3-krotnie więcej niż w PLS, a organizacyjnie kluby (szczególnie te ze środka i końca tabeli) nie sa tak mocne, jak w Serie A, to Hiszpanie i Francuzi maja problemy z nazwę to "właściwym zagospodarowaniem" tego obcokrajowego kapitału i jego optymalnym wykorzystaniem.
Jeżeli ktoż z was chciałby poważnie o tym podyskutować (powtarzam - podyskutować o problemie, a nie wydzierać się na mnie za beszczeszczenie PLS-u) to z chęcią bym wymienil poglądy na ten temat.
dreamer
Valentina Fiorin w Cannes. Poprzednio ta zawodniczka grała w Bergamo.
Mate, zanim napiszesz, przeczytaj wszystkie posty jakie pojawiały się w temacie przedtem. To pozwoli nam uniknąć powtarzania się: http://forum.siatka.org/viewtopic.php?f=31&t=849#p23949Mate pisze:Valentina Fiorin w Cannes. Poprzednio ta zawodniczka grała w Bergamo.
dreamer
Przepraszam bardzo, za tego posta, no ale nie spojrzałem na te poprzednie posty.
- antoninette
z dużą dozą prawdopodobieństwa Hubert Henno trafi do Saint Brieuc
una passione da vivere
No to kolejna osoba chce wrócić do swojego kraju. Czyżby Hubert Henno przechodził na sportową emeryturę?? Saint Brieuc w poprzednim sezonie był 12. A Henno to jeden z najlepszych libero na świecie, ale już chyba umiejętności nie te co kilka lat temu.
- antoninette
wiesz, to chyba jest ta chwila, w której siatkarz musi prosić (sic!) o kontrakt.
Henno się "przepisał" z Rzymu
Henno się "przepisał" z Rzymu
una passione da vivere