Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle 2020/2021

solanum

Re: Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle 2020/2021

Post autor: solanum »

Przepraszam.
Kochanowski wie, że ma przejść do Resovii?
Rozmawiałem z Zatorskim w wsprawie przejścia do Resovii. Powiedział mi, że nic mu na ten temat nie wiadomo.
Re_soviaczka

Post autor: Re_soviaczka »

Przecież to normalne, że zawodnik nic nie powie na ten temat, bo go obowiązuje milczenie. Naprawdę myślisz, że jeden z drugim zacznie nagle z dumą sypać przypadkowym osobom, że w przyszłym sezonie zagra w innym klubie? Jak czułby się w takiej sytuacji jego pracodawca, koledzy z zespołu, kibice jego klubu?
Tak, koledzy z zespołu często takie rzeczy wiedzą... ale trochę inaczej to wygląda, kiedy rozmawiają o tym między sobą, a kiedy mówi się o tym publicznie. W drugim przypadku zostałoby to uznane za nieprofesjonalne zachowanie wobec swojego klubu i osób z nim powiązanych.
Takie mamy w siatkówce ustalenia.
Awatar użytkownika
Artem

Post autor: Artem »

skrowiec pisze:
Czyli masz na myśli to że Resovia wyłożyła kwotę którą to Zaksa musiałaby zapłacić Kochanowskiemu za sezon który u nich już nie zagra. Czyli zawodnik miałby skorzystać na tym dwa razy?? "jakaś" bonifikata od klubu który defacto rozwiązuje kontrakt na rzecz drugiego (resovi)? czy poprotu ni stąd ni zowąd klub(ZAKSA) inkasuje kase w wysokości rocznego wynagrodzenia za gracza(Kochana) "wzbogacając" się o to co miał dostać zawodnik? Bądz bierze zwyczajnie kase za rozwiązanie kontraktu? Bo nie da się go ot tak rozwiązać bez odpowiednich zapisów.

Nie jest to wcale takie proste...Troche taka gra w brudnymi kartami
Przykład.
Kochanowski podpisuje kontrakt z Zaksą. W umowie ma zapis wykupnego w wysokości np. 100 tysięcy zł. Pojawia się Resovia i składa Kubie ofertę, która z jakichś względów jest dla niego atrakcyjniejsza. Zawodnik się zgadza więc Resovia wpłaca Zaksie 100 tysięcy zł i Kochanowskiego ma u siebie.
solanum pisze:Przepraszam.
Rozmawiałem z Zatorskim w wsprawie przejścia do Resovii. Powiedział mi, że nic mu na ten temat nie wiadomo.
- Jeśli podpisał kontrakt w Resovii to chyba raczej wie.
- Nawet nie wiem jak to skomentować. Tego już chyba nikt nie ukrywa.
Ejpok

Post autor: Ejpok »

Witam,
Re_soviaczka pisze:Przecież to normalne, że zawodnik nic nie powie na ten temat, bo go obowiązuje milczenie. Naprawdę myślisz, że jeden z drugim zacznie nagle z dumą sypać przypadkowym osobom, że w przyszłym sezonie zagra w innym klubie?...
Oczywiście dziennikarzy i Milewskich tego świata milczenie nie obowiązuje?:)

Pozdrawiam
Kiepski

Post autor: Kiepski »

Artem pisze:Z tego co wiem na tej zasadzie Resovia ściągnęła Kochanowskiego. Może nie jest to popularne w siatkówce i nie mówi się o tym głośno, ale takie zapisy w kontraktach zawodników są.
Skąd wiesz, że Kochanowski na 100% w Resovii? Pytam, bo jednak ze względu na ważność kontraktu pomimo zainteresowania Resovii nie liczyłem na zmianę i ruszyłoby to rynek transferowy wśród środkowych w Pluslidze. Smith tez raczej ostatni sezon gra, więc Zaksa wymieniłaby cały środek, w Skrze na środku też mają być zmiany, chyba tylko Jastrzębie bardzo by na środku nie poczyniło zmian.
Awatar użytkownika
skrowiec

Post autor: skrowiec »

Artem pisze:
skrowiec pisze:
Czyli masz na myśli to że Resovia wyłożyła kwotę którą to Zaksa musiałaby zapłacić Kochanowskiemu za sezon który u nich już nie zagra. Czyli zawodnik miałby skorzystać na tym dwa razy?? "jakaś" bonifikata od klubu który defacto rozwiązuje kontrakt na rzecz drugiego (resovi)? czy poprotu ni stąd ni zowąd klub(ZAKSA) inkasuje kase w wysokości rocznego wynagrodzenia za gracza(Kochana) "wzbogacając" się o to co miał dostać zawodnik? Bądz bierze zwyczajnie kase za rozwiązanie kontraktu? Bo nie da się go ot tak rozwiązać bez odpowiednich zapisów.

Przykład.
Kochanowski podpisuje kontrakt z Zaksą. W umowie ma zapis wykupnego w wysokości np. 100 tysięcy zł. Pojawia się Resovia i składa Kubie ofertę, która z jakichś względów jest dla niego atrakcyjniejsza. Zawodnik się zgadza więc Resovia wpłaca Zaksie 100 tysięcy zł i Kochanowskiego ma u siebie.
Ja cie rozumiem, zastanawiam się który ceniacy siebie i swoje umiejętności zawodnik poszedl by na takie cos?
Domyśleć sie mozna ze za taki zapis zawodnik moglby rządac wiecej papu, szybki wniosek z tego taki ze chyba tylko resovia mogłaby tak szantarzowac zawodnikow takim zapisem kosztem większej pensji :]

Bo mysle ze nie chodzi tutaj o to ze zapis jest po to żeby móc albo nie móc wykupić zawodnika w trakcie trwającego kontraktu? Bo ile sa ważne te kontrakty to się już chyba swiat siatkarski przekonał, bo zawodnicy mimo ich ważności i tak robią sobie co chcą, tak sam jak z wypożyczeniami... a raczej pseudo wypożyczeniami daleko nie szukając przykład bienka... mimo przynależności do Lube najpewniej zawodnik nadal pozostanie w Skrze badz innym polskim klubie.
Resofan

Post autor: Resofan »

Ejpok pisze:
Re_soviaczka pisze:Przecież to normalne, że zawodnik nic nie powie na ten temat, bo go obowiązuje milczenie. Naprawdę myślisz, że jeden z drugim zacznie nagle z dumą sypać przypadkowym osobom, że w przyszłym sezonie zagra w innym klubie?...
Oczywiście dziennikarzy i Milewskich tego świata milczenie nie obowiązuje?:)
Jest dokładnie tak jak napisałeś - dziennikarzy i Milewskich milczenie nie obowiązuje. Mało tego - oni mają inne obowiązki, wręcz przeciwne - mają informować. Dlatego, że są dziennikarzami. I dotyczy to nie tylko dziennikarzy sportowych.
Jakkolwiek passus ten należy merytorycznie i metodologicznie do tomu drugiego, antycypujemy go szkicowo w tym miejscu ze względu na ścisłe powiązanie z korelacją i regresją.
Awatar użytkownika
Vilgefortz

Post autor: Vilgefortz »

I dobrze, że siatkówka się zmienia, rozgłos medialny jest potrzebny. Ao czym dyskutować jak nie o transferach? Ogół kibiców nie analizuje meczów po meczu. Dziennikarze mają prawo do rozsiewania informacji i plotek
Veritatem dicam, quam nemo audebit prohibere...
Awatar użytkownika
niepoinformowany

Post autor: niepoinformowany »

skrowiec pisze:
Artem pisze:
skrowiec pisze:

Przykład.
Ja cie rozumiem, zastanawiam się który ceniacy siebie i swoje umiejętności zawodnik poszedl by na takie cos?
Domyśleć sie mozna ze za taki zapis zawodnik moglby rządac wiecej papu, szybki wniosek z tego taki ze chyba tylko resovia mogłaby tak szantarzowac zawodnikow takim zapisem kosztem większej pensji :]

Bo mysle ze nie chodzi tutaj o to ze zapis jest po to żeby móc albo nie móc wykupić zawodnika w trakcie trwającego kontraktu? Bo ile sa ważne te kontrakty to się już chyba swiat siatkarski przekonał, bo zawodnicy mimo ich ważności i tak robią sobie co chcą, tak sam jak z wypożyczeniami... a raczej pseudo wypożyczeniami daleko nie szukając przykład bienka... mimo przynależności do Lube najpewniej zawodnik nadal pozostanie w Skrze badz innym polskim klubie.
A dlaczego zawodnik dany miałby na to nie pójść? Zawsze po prostu zostawia sobie furtkę, że w momencie otrzymania korzystniejszej oferty, zainteresowany klub wpłaca obecnemu pracodawcy kwotę X i z klubem temat załatwiony. A tak klub blokuje transfer bo zawodnika obowiązuje ważny kontrakt i nic z lepszej propozycji dla zawodnika nie wyjdzie.

Niczego więcej by nie żądał. Klub, który taki zapis stosuje, też nie musi być wiele stratny. Zwalnia kwotę z kontraktu + otrzymuje kwotę X i może pożytkować to na zastępcę.

Po to właśnie to mogło być stosowane, żeby dogadywać się na podstawie umów i papierów, a nie "idę tam bo mi więcej dają, co z tego że mam kontrakt, wymuszę rozwiązanie".

Lube widocznie nie chce na ten moment Bieńka. Poza tym nie wiemy jakie on ma zapisy w kontrakcie i czy po tym sezonie dalej będzie ich zawodnikiem, a jeśli tak, to na ile będzie miał kontrakt - np. Lube mogło zastrzec, że obecny sezon w Polsce się nie liczy i obowiązuje długość kontraktu jak przed wypożyczeniem - warunkując tym powrót.

Oczywiście, nie twierdzę, że tak jest w tym przypadku, bo nie wiem. Tylko piszesz, że rozumiesz, a nie rozumiesz.
Resovia Rzeszów & FC Barcelona

Volleyball - something more than sport: https://www.youtube.com/watch?v=sBNxd1s ... pp=desktop
kamil1999

Post autor: kamil1999 »

skrowiec pisze: Pokaż przykład
Najlepszym tego przykładem jest Sokołow, który przeszedł do Zenitu z Cucine Lube, mimo bodajże dwuletniego kontraktu. Jeśli chodzi o polski rynek to Deroo, który przeszedł do Dinama mimo kontraktu z Zaksą.
Awatar użytkownika
skrowiec

kamil1999 pisze:
Najlepszym tego przykładem jest Sokołow, który przeszedł do Zenitu z Cucine Lube, mimo bodajże dwuletniego kontraktu. Jeśli chodzi o polski rynek to Deroo, który przeszedł do Dinama mimo kontraktu z Zaksą.
Tutaj chyba jednak doszlo do zerwania kontraktu byc moze za porozumieniem stron.
Vivo

Post autor: Vivo »

skrowiec pisze:
kamil1999 pisze: Najlepszym tego przykładem jest Sokołow, który przeszedł do Zenitu z Cucine Lube, mimo bodajże dwuletniego kontraktu. Jeśli chodzi o polski rynek to Deroo, który przeszedł do Dinama mimo kontraktu z Zaksą.
Tutaj chyba jednak doszlo do zerwania kontraktu byc moze za porozumieniem stron.
Kolego, taka dobra rada. Najmniej tutaj wiesz, a najwięcej sie wypowiadasz nie mając w ogóle pojęcia o czym piszesz.
Posłuchaj lepiej mądrzejszych od siebie zamiast udawać że coś wiesz w temacie, naprawde wyjdzie ci to na dobre.
miro1905

Post autor: miro1905 »

skrowiec pisze:
kamil1999 pisze:
Chyba, być może. Nie, nie doszło.
Tharaster

Post autor: Tharaster »

skrowiec pisze: Pokaż przykład.
Trentino wykupiło jeszcze ważny 2-letni kontrakt Nimira, wpłacając klauzulę. Wystarczy bardzo świeży przykład z brzegu?
Matson

Post autor: Matson »

A na jakiej zasadzie odszedł Deroo do Dynama? :D Z tego co kojarzę Sokołov tez miał ważny kontrakt który Zenit wykupił
Awatar użytkownika
skrowiec

Vivo pisze:
skrowiec pisze:
kamil1999 pisze: Najlepszym tego przykładem jest Sokołow, który przeszedł do Zenitu z Cucine Lube, mimo bodajże dwuletniego kontraktu. Jeśli chodzi o polski rynek to Deroo, który przeszedł do Dinama mimo kontraktu z Zaksą.
Kolego, taka dobra rada. Najmniej tutaj wiesz, a najwięcej sie wypowiadasz nie mając w ogóle pojęcia o czym piszesz.
Posłuchaj lepiej mądrzejszych od siebie zamiast udawać że coś wiesz w temacie, naprawde wyjdzie ci to na dobre.
:] :] prosze nie rozśmieszaj ;)
Doedukuj sprawę Deroo a dopiero później się udzielaj na forum.
Nie sprowokujesz mnie do niczego, nie jesteś osobą która może oceniać KOGOKOLWIEK kompetencje czy posiadana wiedzę, to co ja wiem, to wiem ja, o wszystkim pisac nie trzeba :]

Wyluzuj bo to forum a nie sala rozpraw.
Awatar użytkownika
jaet

Post autor: jaet »

Zaczynamy dochodzić do absurdu, w którym transferowe ploty są istotniejsze od samych rozgrywek.
To może niech oni w ogóle nie grają, tylko przez okrągły rok karuzela, a medale MP przydzielimy w internetowej sondzie na najlepsze transfery i najmocniejszy personalnie klub.
"Sometimes you eat the bear, and sometimes the bear eats you"
Tharaster

Post autor: Tharaster »

jaet pisze:Zaczynamy dochodzić do absurdu, w którym transferowe ploty są istotniejsze od samych rozgrywek.
To może niech oni w ogóle nie grają, tylko przez okrągły rok karuzela, a medale MP przydzielimy w internetowej sondzie na najlepsze transfery i najmocniejszy personalnie klub.
Wystarczyło, że moderatorzy by nie zamknęli odpowiedniego do tego tematu działu, a wątki klubowe nie byłyby tym zaśmiecane. No ale...
Marek907

Post autor: Marek907 »

Włoskie media potwierdzają zainteresowanie Zaksy Amerykaninem

https://www.ivolleymagazine.it/2020/12/ ... -toniutti/
Lucarelli

Post autor: Lucarelli »

Marek907 pisze:Włoskie media potwierdzają zainteresowanie Zaksy Amerykaninem

Cytują Pasiniego
http://dal15al25.gazzetta.it/2020/12/25 ... ristenson/
Sprawa wydaje się coraz poważniejsza.
Nie ulega wątpliwości że negocjajcie, w jakimś stopniu są prowadzone.
Oby skończyły się powodzeniem.
Sprowadzenie Christensona do Polski byłoby największym hitem transferowym w historii Plusligi. Jak Świderski to dopnie to będzie mistrzem.
widokowka

Post autor: widokowka »

Ciekawe czy wzorem poprzednich lat kibiców ZAKSy czeka jakaś świąteczna niespodzianka w postaci przedłużenia jakiegoś kontraktu... ;)
Asia_Ku

Post autor: Asia_Ku »

Maciej Jarosz powiedział:
- Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle jak na razie prezentuje nieosiągalną dla rywali w PlusLidze formę. Czasem gra lepiej, czasem gorzej, ale wygrywa, gdyż jest w sumie znacznie lepsza od pozostałych drużyn.

Oraz powiedział:
Każdy z graczy prezentuje wysoki poziom technicznego wyszkolenia. Np. na pozycji atakującego znakomicie do stylu gry pasuje Łukasz Kaczmarek. Ma świetny atak i blok, a broni prawie tak jak Zatorski.

Więcej na plusliga.pl
Awatar użytkownika
hardy

Post autor: hardy »

A tak w ogóle to co sie naszemu prezesowi stało?
Awatar użytkownika
AZS OLSZTYN 1978

Post autor: AZS OLSZTYN 1978 »

Lucarelli pisze:
Marek907 pisze:Włoskie media potwierdzają zainteresowanie Zaksy Amerykaninem

Cytują Pasiniego
http://dal15al25.gazzetta.it/2020/12/25 ... ristenson/
Sprawa wydaje się coraz poważniejsza.
Nie ulega wątpliwości że negocjajcie, w jakimś stopniu są prowadzone.
Oby skończyły się powodzeniem.
Sprowadzenie Christensona do Polski byłoby największym hitem transferowym w historii Plusligi. Jak Świderski to dopnie to będzie mistrzem.
Plotki tylko i wyłącznie.
Kędzierzyn ma już podpisanego rozgrywającego na długie lata.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2020, o 10:51 przez AZS OLSZTYN 1978, łącznie zmieniany 1 raz.
Diomedea

Post autor: Diomedea »

Jak na dlugie lata to... Janusz?
ciorny17

Post autor: ciorny17 »

Kurde, tu mówią, że Janusz, na FB pod każdym artykułem, że Majka już podpisał przedwstępny kontrakt. Ej no, tak śmialiście się z Rzeszowa, a dwie równe szóstki chyba Świderski tworzy.
Kłamca.
Lucarelli

Post autor: Lucarelli »

ciorny17 pisze:Kurde, tu mówią, że Janusz, na FB pod każdym artykułem, że Majka już podpisał przedwstępny kontrakt. Ej no, tak śmialiście się z Rzeszowa, a dwie równe szóstki chyba Świderski tworzy.
:D
Janusz jednak wydaje się bardziej realny.
Teoretycznie wybierając między wypożyczeniem na jeden sezon Christensona (gdyż tak zapewne by to wyglądało gdyby udało się go ściągnąć) a podpisaniem Janusza na np 3 lata to jednak w dłuższej perspektywie ta druga opcja imo lepsza dla klubu. Mimo że oczywiście Micah pobudza wyobraźnie.
Diomedea

Post autor: Diomedea »

Zdarzalo sie, ze wzglednie mlodzi zawodnicy, przechodzacy do klubow czolowki mieli gorsz sezon.
Januszowi tez pierwszy samodzielny sezon w Gdansku wypadl srednio, potem juz bylo bardzo dobrze.
Ale czy dluzsze pozostanie w Gdansku spowoduja, ze za te 1,5 roku wejdzie do Zaksy z przytupem? Watpie.
Dodatkowo wydaje mi sie, ze jesli jakis trener pomoze w wykonaniu takiego przeskoku, to wlasnie Grbic.
Wiec brac Janusza.

Tez mi sie wydaje, ze Janusz na 3 lata lepszy dla klubu. Choc zaluje, ze Gdansk bedzie musial sie zadowolic Kozubem.
jinx

Post autor: jinx »

Z jednej strony nie wydaje mi się, żeby Sebastian wodził polskiego sypacza czekając na koniec negocjacji z Jankesem. Z drugiej strony musi mieć pewne zabezpieczenie, jeśli będzie taka jazda z Modeną jak z Ivanem.
Anty PZPS, lepper, bosek, pakol, panikarz
Awatar użytkownika
Artem

Post autor: Artem »

To prawda, Janusz podpisany w Zaksie, ale to jeszcze o niczym nie przesądza. Jeżeli ściągną lepszego rozgrywającego to nie będzie problemu żeby Marcina pożegnać.
Zablokowany

Wróć do „PlusLiga”