W bloku powinno być trochę lepiej. Natomiast obrona troszkę się pogorszy, szkoda że nie są prowadzone żadne statystyki pod względem obron. Zator i Toniutti to kapitalni defensorzy, Januszowi nie przyglądałem się szczególnie i nie miałem uwag w tym elemencie, ktoś potrafi ocenić obronę Shojiego i jego przyjęcie?grzegorzg pisze:Nie musi, on juz dobrze blokuje, a z wiekiem pewnie bedzie jeszcze lepszy.bono pisze:Bez Kochanowskiego?Odważna teza - no chyba że Huber jak to wielu zawodników w Zaksie, zamieni się w potwora na siatce...co nie wykluczone.grzegorzg pisze: A Zaksa bedzie jeszcze silniejsza w bloku.
Statystyki blok/set Huber/Kochanowski , Janusz/Toniutti - 0,63/0,76 i 0,39/0,11
Co daje średnią 0,51 do 0,44 na korzyśc "nowej" Zaksy co było do udowodnienia.
Ale tutaj chyba wazniejsze jest to, ze przy minimalnie gorszym bloku na środku, na skrzydło wchodzi blokujacy cirka na poziomie Śliwki zamiast w zasadzie żadnego. Nie bedzie trzeba odsuwac Toniuttiego, a w wielu przypadkach postawic solidny trójblok.
Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle 2020/2021
Re: Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle 2020/2021
Heimlock:
Zaksa ma wypracowany cały system gry w obronie i na moje oko te ruchy transferowe są przemyślane tak, żeby Grbić miał szanse stworzyć jeszcze większego potwora w defensywie. Lepszy blok powinien przełożyć się na więcej obron. Co do samych porównań powiem: Paweł Zatorski to świetny gracz, ale jego defensywa to też po części zasługa gry z takimi zawodnikami jak Śliwka czy Semeniuk. Strasznie ciekawi mnie jak sobie będzie radził w tym elemencie w Rzeszowie, bo to że przyjmuje zagrywki prawdopodobnie najlepiej na świecie się pewnie nie zmieni. Natomiast Shoji do Kędzierzyna powinien się wpasować bez większych problemów. Tu zawsze chodzi bardziej o obraz całego zespołu i to jak zawodnicy na siebie oddziaływają, bo naprawdę czasem można ukryć w taktyce duże braki. A Amerykanin jakoś ich specjalnie wiele nie ma. Reasumując jestem strasznie ciekawy jak będzie wyglądać nowa Zaksa. Największe oczekiwania mam co do Janusza, bo moim zdaniem ten chłopak ma papiery na duże granie i w końcu dostanie prawdziwą szanse.
Zaksa ma wypracowany cały system gry w obronie i na moje oko te ruchy transferowe są przemyślane tak, żeby Grbić miał szanse stworzyć jeszcze większego potwora w defensywie. Lepszy blok powinien przełożyć się na więcej obron. Co do samych porównań powiem: Paweł Zatorski to świetny gracz, ale jego defensywa to też po części zasługa gry z takimi zawodnikami jak Śliwka czy Semeniuk. Strasznie ciekawi mnie jak sobie będzie radził w tym elemencie w Rzeszowie, bo to że przyjmuje zagrywki prawdopodobnie najlepiej na świecie się pewnie nie zmieni. Natomiast Shoji do Kędzierzyna powinien się wpasować bez większych problemów. Tu zawsze chodzi bardziej o obraz całego zespołu i to jak zawodnicy na siebie oddziaływają, bo naprawdę czasem można ukryć w taktyce duże braki. A Amerykanin jakoś ich specjalnie wiele nie ma. Reasumując jestem strasznie ciekawy jak będzie wyglądać nowa Zaksa. Największe oczekiwania mam co do Janusza, bo moim zdaniem ten chłopak ma papiery na duże granie i w końcu dostanie prawdziwą szanse.
- nikt wazny
- Moderator
Ale jedno wiem po latach,
prawdę musisz znać i Ty.
Zawsze warto być człowiekiem,
choć tak łatwo zejść na psy...
prawdę musisz znać i Ty.
Zawsze warto być człowiekiem,
choć tak łatwo zejść na psy...
-
A to coś się nagle zmieniło i można transfery z innych klubów, na następny sezon, ogłaszać w trakcie obecnego sezonu?...
Ogłoszą jakieś przedłużenie kontraktu z obecnym zawodnikiem.
Ogłoszą jakieś przedłużenie kontraktu z obecnym zawodnikiem.
nikt wazny pisze:o 20:00 będzie ogłoszony Janusz
https://www.facebook.com/ZAKSAofficial/ ... 5247549459
Po kolanach poznales?
- Klugenhammer
Nie chodzi o Janusza. Świder nie ogłasza transferów w trakcie sezonu.
Na 100% dotyczy to jakiegoś przedłużenia kontraktu.
Prawdopodobnie to Rejno, ale fajnie byłoby gdyby wreszcie potwierdzili Olka.
Na 100% dotyczy to jakiegoś przedłużenia kontraktu.
Prawdopodobnie to Rejno, ale fajnie byłoby gdyby wreszcie potwierdzili Olka.
Rejno zostaje
Już dwukrotnie słyszałem na antenie Polsatu Sport jak Pani Joanna Kaczor wspominała ojca Kamila Semeniuka jak kiedyś grał we Wrocławiu. Faktycznie grał w Gwardii Albert Semeniuk. Wydaje mi się jednak że to tylko zbieżność nazwisk. Czy może ktoś to umie zweryfikować?
-
Albert Semeniuk był w tym sezonie komisarzem na meczu Zaksy i wręczył statuetkę Kamilowi. Komentatorzy też na początku myśleli, że to ojciec z synem, ale potem chyba coś powiedzieli, że co najwyżej wujek. To bodajże Swędrowski komentował, a on zazwyczaj coś tam się stara o ciekawostki przed transmisją zawsze i mnie trochę dziwi, że o to nie zapytał. Myślę, że jeśli Albert Semeniuk jest krewnym Kamila, to raczej nie najbliższym.hardy pisze:Już dwukrotnie słyszałem na antenie Polsatu Sport jak Pani Joanna Kaczor wspominała ojca Kamila Semeniuka jak kiedyś grał we Wrocławiu. Faktycznie grał w Gwardii Albert Semeniuk. Wydaje mi się jednak że to tylko zbieżność nazwisk. Czy może ktoś to umie zweryfikować?
W tym wywiadzie pada kim są rodzice Kamila: https://sport.tvp.pl/50138759/kamil-sem ... Hxn2cNbXVEhardy pisze:Już dwukrotnie słyszałem na antenie Polsatu Sport jak Pani Joanna Kaczor wspominała ojca Kamila Semeniuka jak kiedyś grał we Wrocławiu. Faktycznie grał w Gwardii Albert Semeniuk. Wydaje mi się jednak że to tylko zbieżność nazwisk. Czy może ktoś to umie zweryfikować?
A dokładniej ten fragment:
Więc może być to jakiś krewny, ale raczej nie ojciec.Matka od lat pracuje na stacji PKP, a ojciec w zakładach koksowniczych.
Albert Semeniuk był srodkowym, także w Gwardii i przynam, ze ja też w pierwszej chwili pomyslałem, że to jakas rodzina, nie tylko ze wzgledu na nazwisko, ale przede wszystim na podobienstwa w sensie "ogólnego ułozenia technicznego", orientacji w grze i bardzo zblizonych warunków fizycznych i innych "proporcjonalnosci". Pamietam, ze potrafił bardzo ładnie atakowac, szczególnie na rozgrzewce , ale tez własnie cechował się duzą kultura gry. I tu mała uwaga - ta "pierwsza chwila" to była kilka lat temu, jak zaczął się Semen pojawuiać w tv. Po pewneym czasie, zapewne w wyniku podobnych skojarzeń, ponowie komentatorzy, chyba miedzy innymi w osobie Tomasza Swędrowskiego koligacje zdementowali.
PS Taka ciekawostka - Semeniuk "starszy" grał we Wrocku wtedy z Kurkiem seniorem. Tak mi sie prxzypomniało, bo chociaż wiek obu juz był jednak zaawansowany dosyc, to lubiłem patrzec na ich grę własnie ze względu na to ogólne wyszkolenie. Obaj się wyrózniali pod tym względem.
PS Taka ciekawostka - Semeniuk "starszy" grał we Wrocku wtedy z Kurkiem seniorem. Tak mi sie prxzypomniało, bo chociaż wiek obu juz był jednak zaawansowany dosyc, to lubiłem patrzec na ich grę własnie ze względu na to ogólne wyszkolenie. Obaj się wyrózniali pod tym względem.
Potwierdzam, Pan Albert nie ma nic wspólnego z Kamilem
Może Pani Kaczor czyta forum i już więcej gafy nie strzeli.
-
Obawiam się że z zaksa będzie dziś jak wczoraj z modena ciekawe
Byli już tacy co obstawiali szybkie 3:0 dla Lube przed tygodniem. Też sie obawiam tego meczu, ale nie odważę się typować wyniku, gdyż może być każdy możliwy w jedną, jak i w druga stronę.
Nie ma co ukrywać. Faworytem jest Lube. Ale jakby Zaksa ich wyeliminowała, nie ważne jakim wynikiem, to będzie sensacja. Tak czy inaczej zapowiada się fajne widowisko. Zaksa do boju!
dokładnie. A liczę, że zespół stać na wygranie dwóch setów. Jak to powiedział trener Grbić: nie ma co kalkulowaćzibibobi pisze:Nie ma co ukrywać. Faworytem jest Lube. Ale jakby Zaksa ich wyeliminowała, nie ważne jakim wynikiem, to będzie sensacja. Tak czy inaczej zapowiada się fajne widowisko. Zaksa do boju!
Lube jest faworytem przy 3:1 handicupie? Lube w tym sezonie nie rządzi już w lidze włoskiej nawet, na rzecz Perugii która jak gra każdy wczoraj i tydzień temu widział. Siermiężna siatkówka, jak nie będą zabijać zagrywką (a całego meczu i złotego seta ciężko wytrzymać z taką zagrywką by ruszyć Zatora) to nie mamy się czego bać. Dla mnie faworytem jest Zaksa, choć może się zdarzyć że będą kopać 4 sety jak drugi set tydzień temu.
(według mnie) Jak w piłce nożnej Real zawsze jest Realem, Bayern- Bayernem itp tak Lube to Lube. Niezaleznie od tego jaki ma sezon. Niemniej jednak z całego serca jestem za Zaksą i liczę że ugrają awans.
-
Chyba żartujesz z tą Perugia. Tam gra tylko Leon, czasem też Płotnicki. Tyle. Jak Ci dwaj nie mają dnia to nawet średniak ligi włoskiej jak Modena spokojnie ich ogrywa 3:0.Matson pisze:Lube jest faworytem przy 3:1 handicupie? Lube w tym sezonie nie rządzi już w lidze włoskiej nawet, na rzecz Perugii która jak gra każdy wczoraj i tydzień temu widział. Siermiężna siatkówka, jak nie będą zabijać zagrywką (a całego meczu i złotego seta ciężko wytrzymać z taką zagrywką by ruszyć Zatora) to nie mamy się czego bać. Dla mnie faworytem jest Zaksa, choć może się zdarzyć że będą kopać 4 sety jak drugi set tydzień temu.
Lube jest lepiej poukładaną drużyna. Poza Anzanim to tam kazdy swoje zawsze dokłada. Zobaczymy czy lutowy kryzys przełoży się i na marzec. Pamietam jak 2 lata temu w takiej samej sytuacji był klub gdy przychodził Fefe - od razu zaczęli grac galaktyczna siatkowke.
"Not to call you a coward master, but sometimes, cowards do survive..."
SDądzę podobnie. Jeśli Lube przejdzie jednak Zaksę to oni będą jak dla mnie głównym faworytem do wygrania LM. Jeśli nie to największe szansę daję Trentino, które według mnie spotka się w finale z Zaksą.Starscream pisze: Chyba żartujesz z tą Perugia. Tam gra tylko Leon, czasem też Płotnicki. Tyle. Jak Ci dwaj nie mają dnia to nawet średniak ligi włoskiej jak Modena spokojnie ich ogrywa 3:0.
Lube jest lepiej poukładaną drużyna. Poza Anzanim to tam kazdy swoje zawsze dokłada. Zobaczymy czy lutowy kryzys przełoży się i na marzec. Pamietam jak 2 lata temu w takiej samej sytuacji był klub gdy przychodził Fefe - od razu zaczęli grac galaktyczna siatkowke.
-
ZAKSA to zaraz za burtą będzie, jak tak dalej pójdziekamil1999 pisze:SDądzę podobnie. Jeśli Lube przejdzie jednak Zaksę to oni będą jak dla mnie głównym faworytem do wygrania LM. Jeśli nie to największe szansę daję Trentino, które według mnie spotka się w finale z Zaksą.Starscream pisze: Chyba żartujesz z tą Perugia. Tam gra tylko Leon, czasem też Płotnicki. Tyle. Jak Ci dwaj nie mają dnia to nawet średniak ligi włoskiej jak Modena spokojnie ich ogrywa 3:0.
Dla mnie 50/50. Oba zespoły posiadają swoje problemy. Mecz równy.
Emocje już trochę opadły, ale uważam, że ten dwumecz to był najlepszy dwumecz z udziałem polskiego klubu możliwe, że w historii. Wczorajszy mecz przegrany, ale to co grało i Lube i Zaksa, masakra... W pierwszych dwóch setach dało się odczuć brak Semeniuka, ale później wszedł na swój poziom. Oba zespoły to co robiły na zagrywce to masakra w szczególności Lube, które kopało niemiłosiernie z tak mała ilością błędów. Jeszcze raz wielki szacunek dla Zaksy, miejmy nadzieję, że w końcu Polski klub pokusi się o zwycięstwo w całej LM, jeszcze na to za wcześnie, ale z taka gra na pewno ich stać.
szkoda że nie udało się zatrzymać wszystkich na nowy sezon; wystarczyło wymienić Łukasika na Żalińskiego i II rozegranie i Kędzierzyn byłby potęgą w Europie na kolejny rok
-
Marcin Janusz u Grbicia to będą same pozytywy. Już u Winiara mocno się rozwinął, a teraz czas się doszlifować pod okiem legendy na rozegraniu. Myślę, że kolejny duży krok do przodu.
Wczorajszy mecz pokazał dobitnie, że Kochanowski, Toniutti, Zatorski to klasa światowa i Zaksa mocno odczuje ich stratę. Szkoda mi zwłaszcza tego pierwszego, bo jest młody i ma jeszcze potencjał na dalszy rozwój. Znalezione zastępstwo naprawdę OK w tej sytuacji, ale przydałoby się jeszcze trochę jakości na ławkę.
Ależ fatalny terminarz ma Zaksa. 13 i 14 to puchar Polski ,a juz 16 marca mecz w Kazaniu. Katastrofa. Myślicie że odpuszczą puchar ??
PZPS powinien rozważyć przesunięcie terminu finału PP. Jeśli to tylko możliwe, to powinien się on odbyć kilka dni wcześniej bo chyba później nic by to nie dało.Crosby pisze:Ależ fatalny terminarz ma Zaksa. 13 i 14 to puchar Polski ,a juz 16 marca mecz w Kazaniu. Katastrofa. Myślicie że odpuszczą puchar ??
Jakkolwiek passus ten należy merytorycznie i metodologicznie do tomu drugiego, antycypujemy go szkicowo w tym miejscu ze względu na ścisłe powiązanie z korelacją i regresją.
Rosjanie graja tylko jeden mecz i spoko przygotuja sie do meczu u siebie.
Zaksa 3 (2 jak odpusci i przegra z Zawierciem). Do tego dochodzi dluga podroz do Kazania. I krotsza podroz na puchar.
Chyba warto pojsc na reke jedynej druzynie, ktora ma szanse ugrac zloto lub min wejscie do finalu.
Niemniej przesuniecie na wczesniej tez niewiele daje. Bo jeszcze trzeba by przesunac mecz ostatniej kolejki.
I jesli zaksa ma grac fair to bedzie mial minimum 2 mecze plus 2 podroze.
Jest 5. Duzo przesunac sie nie da. Kwestia uzgodnien, rezerwacji hali (drogiej).
Zakso, trzymaj sie.
Zaksa 3 (2 jak odpusci i przegra z Zawierciem). Do tego dochodzi dluga podroz do Kazania. I krotsza podroz na puchar.
Chyba warto pojsc na reke jedynej druzynie, ktora ma szanse ugrac zloto lub min wejscie do finalu.
Niemniej przesuniecie na wczesniej tez niewiele daje. Bo jeszcze trzeba by przesunac mecz ostatniej kolejki.
I jesli zaksa ma grac fair to bedzie mial minimum 2 mecze plus 2 podroze.
Jest 5. Duzo przesunac sie nie da. Kwestia uzgodnien, rezerwacji hali (drogiej).
Zakso, trzymaj sie.