Poświęciłem 30 minut i zrobiłem statystyczne porównanie obcokrajowców z ligi koreańskiej, tutaj nie można niestety wstawiać ładnie zdjęć, a tym bardziej plików, więc tylko napiszę, że jedyny obcokrajowiec od którego Krzysiek gra lepiej to Hiszpan Villena, bo miał chyba jakieś problemy ze zdrowiem i wygląda w tym sezonie mizernie, ale to jest legendarny wymiatacz ligi koreańskiej, który rok temu tam był chyba najlepszym graczem (przynajmniej statystycznie), więc może ma taryfę ulgową, na podobnym poziomie w ataku gra Kyle Russell, ale robi kosmiczne cyfry na zagrywce, reszta skrzydłowych spoza Korei w ataku jest lepsza. Drużyna Krzyśka wygrała trzy mecze, co pewnie faktycznie jest godne pożałowania, i zajmuje przedostatnie miejsce w tabeli. Do tego Krzysiek ma pecha, że w tym jego zespole grali Thijs Ter Horst, Leandro Leyva, Gyorgy Grozer czy Gavin Schmitt, którzy zawsze byli najlepszymi skrzydłowymi całej ligi koreańskiej gdy grali w tej samej drużynie co on, więc pewnie prezesi klubu odczuli spory kontrast gdy dali te 300 tysięcy euro Krzyśkowi.
Możliwe, że coś źle sprawdziłem, bo więcej niż 30 minut na kącik statystyka ligi koreańskiej to trochę za dużo, zwłaszcza, że przeczytałoby to z 5 osób, ale jak na razie (na półmetku sezonu) mój ulubieniec Keita z Mali idzie na rekord punktowy całej ligi koreańskiej (tzn. sprawdziłem do 2009 roku, bo byłem ciekawy Schmitta, wcześniej takich wyczynów nie kojarzę). Byłem trochę rozczarowany, bo do tych 40 punktów na mecz zbliżał się tam tylko Leandro Leyva, Keita na razie ma 38 punktów na mecz na 56% skuteczności ataku i po 15 meczach ma 190 punktow więcej niż drugi w klasyfikacji najlepiej punktujących Kyle Russell.
Żarty żartami, ale ten Keita jest statystycznie lepszy od każdego obcokrajowca poza Leyvą biorąc pod uwagę liczbę punktów i skuteczność, a sporo dobrych graczy tam jednak grało. Grozer np. robił 35 punktów na mecz na 53% skuteczności i 36% efektywności, a Keita ma 38 punktów na 56% skuteczności i 40% efektywności. Taki Schmitt w rekordowym sezonie miał 32 punkty na mecz, z czym do ludzi.