Odbiór zagrywki.
Odbiór zagrywki.
Drodzy Koledzy,
Mam pytanie odnośnie możliwości odbioru zagrywki. Rozumiem, że nie można zablokować zagrywki nad siatką? Pewnie też nie można zaatakować po zagrywce zaraz za siatką. Czy można jednak w ogóle wykonać atak od razu po zagrywce, czy trzeba jednak uderzyć sposobem dolnym lub przyjąć palcami?
Pozdrawiam
RJ
Mam pytanie odnośnie możliwości odbioru zagrywki. Rozumiem, że nie można zablokować zagrywki nad siatką? Pewnie też nie można zaatakować po zagrywce zaraz za siatką. Czy można jednak w ogóle wykonać atak od razu po zagrywce, czy trzeba jednak uderzyć sposobem dolnym lub przyjąć palcami?
Pozdrawiam
RJ
Re: Odbiór zagrywki.
Zgodnie z przepisami oczywiście z pierwszej piłki po zagrywce atakować ani blokować nie można, jedyny sposób by zdobyć punkt z pierwszej piłki zgodnie z zasadami to przebić ją na drugą stronę palcami bądź oburącz.
No dobrze, ale jak wtedy odróżnić odbicie od bloku. Jakaś odległość od siatki obowiązuje?
Pozdrawiam
RJ
Pozdrawiam
RJ
Wydaje mi się, że decydująca może być linia górnej taśmy (taka wirtualna). Jakby nie patrzeć, odbicie palcami jest na poziomie niższym niż 243cm, blok oczywiście wyższym.rafjak pisze:No dobrze, ale jak wtedy odróżnić odbicie od bloku. Jakaś odległość od siatki obowiązuje?
Informacja o ostrzeżeniu jest wysyłana automatycznie - proszę na nią nie odpowiadać.
Wszelkie uwagi dotyczące forum proszę kierować na adres forum@siatka.org
Wszelkie uwagi dotyczące forum proszę kierować na adres forum@siatka.org
No tak, żeby punkt był przyznany w takiej sytuacji "atakujący" musi mieć ręce poniżej jak to nazwał Guilder linii górnej taśmy. W każdym innym przypadku piłka zostanie odgwizdana jako blok lub atak.Guilder pisze:Wydaje mi się, że decydująca może być linia górnej taśmy (taka wirtualna). Jakby nie patrzeć, odbicie palcami jest na poziomie niższym niż 243cm, blok oczywiście wyższym.rafjak pisze:No dobrze, ale jak wtedy odróżnić odbicie od bloku. Jakaś odległość od siatki obowiązuje?
Jesteś pewien, że nie ma znaczenia, czy ta akcja odbywa się w pierwszej czy drugiej strefie?Streeter pisze: No tak, żeby punkt był przyznany w takiej sytuacji "atakujący" musi mieć ręce poniżej jak to nazwał Guilder linii górnej taśmy. W każdym innym przypadku piłka zostanie odgwizdana jako blok lub atak.
Wiadomo w drugiej to karkołomne, ale raczej zgodne z przepisami
Niech się sępy z polsatu udławią. Wróg publiczny polskiej siatkówki: polsat
Łańcuch pęka tam, gdzie jest najsłabsze ogniwo
Ostatnie sekundy są najważniejsze
Ręki sobie uciąć nie dam, ale skrót raczej też można tak "zaatakować" z pierwszej piłki. Co do drugiej linii jestem pewien, bo kilka razy zdarzyło mi się widzieć akcję, w której ustrzelono libero mocną zagrywką, a ta po jego obronie (bo ciężko to nazwać przyjęciem) wpadała w boisko po drugiej stronie. Co prawda raczej nie o takie przebicie chodzi koledze, który założył temat, ale jednych przepisów to dotyczy.madlark pisze: Jesteś pewien, że nie ma znaczenia, czy ta akcja odbywa się w pierwszej czy drugiej strefie?
Wiadomo w drugiej to karkołomne, ale raczej zgodne z przepisami
Sytuacja taka. Zagrywka wykonana tzw balonem w okolice 5 metra, tak że odbierający spokojnie może ja przyjąć na palce. Robi to w wyskoku-bo tak mu się akurat podoba. Przyjmijmy że jest to Bartosz Kurek - wzrost 206 plus zasięg rąk plus wyskok daje nam to jakieś 270 cm. Piłka wysokim lobem dochodzi do rozgrywającego jednak jest niedokładna i przelatuje na drugą stronę siatki i wpada w pole. Dla kogo punkt??
Dla drużyny Kurka.
Może pojadę po bandzie, ale wyobraźmy sobie taką sytuację, że ten sam Bartosz Kurek składa ręce jak do odbioru dolnego, odwraca się tyłem do siatki i po zagrywce uderza piłkę złożonymi rekami nad głową z siła zbliżoną do ataku. Uznają tak zdobyty punkt?
Pozdrawiam
RJ
Pozdrawiam
RJ
To nie kwestia siły tylko wysokości(nad siatką) na której następuje kontakt z piłką w pierwszym kontakcie.rafjak pisze:Może pojadę po bandzie, ale wyobraźmy sobie taką sytuację, że ten sam Bartosz Kurek składa ręce jak do odbioru dolnego, odwraca się tyłem do siatki i po zagrywce uderza piłkę złożonymi rekami nad głową z siła zbliżoną do ataku. Uznają tak zdobyty punkt?
Pozdrawiam
RJ
Choć moim zdaniem dotyczy to tylko pierwszej strefy.
Czyli z drugiej strefy można by uderzyć z powrotem jedną ręką?
RJ
RJ
rafjak pisze:Drodzy Koledzy,
Pozdrawiam
RJ
można wykonać atak z pierwszej piłki po zagrywce pod warunkiem, ze piłką nie jest całkowicie powyżej górnej taśmy siatki.
Czyli nie można atakować z pierwszej piłki, która jest powyżej taśmy i znajduje się nad polem ataku, gdy piłka znajduje się poza polem ataku to można ją atakować z dowolnej wysokości (oczywiście z wyjątkiem libero).13.2.4 Żaden zawodnik nie może wykonać spełnionego ataku uderzając piłkę z zagrywki
PRZECIWNIKA, gdy piłka znajduje się nad strefą ataku i jest całkowicie powyżej górnej krawędzi
siatki.
Czyli wszystko jasne. Dzięki za dyskusję i odpowiedź.
Pozdrawiam
RJ
Pozdrawiam
RJ
Maybe jestem głupi, ale jeśli piłka leci balonem skrótem na mojej stronie, metr od siatki, a ja wyskoczę i złapię powyżej siatki tak, że piłka po odbiciu palcami będzie spadać pionowo w dół to jest to blok?
Przypomniała mi się sytuacja z minisiatkówki, gdzie mój kolega (dziś 197, wtedy 180 cm) wyskoczył i odbił palcami pionowo, a sędzia uznał punkt dla nas. Błąd sędziego, czy to już zależy od interpretacji?
Przypomniała mi się sytuacja z minisiatkówki, gdzie mój kolega (dziś 197, wtedy 180 cm) wyskoczył i odbił palcami pionowo, a sędzia uznał punkt dla nas. Błąd sędziego, czy to już zależy od interpretacji?
to bez znaczenia jak leci, z pierwszej piłki w pierwszej linii odbicie musi być poniżej taśmyMetrowiec pisze:Maybe jestem głupi, ale jeśli piłka leci balonem skrótem na mojej stronie, metr od siatki, a ja wyskoczę i złapię powyżej siatki tak, że piłka po odbiciu palcami będzie spadać pionowo w dół to jest to blok?