No też się na początku zdziwiłem co z tą Słowenią. Ciekawa sprawa z drugą dywizją. Bo albo na siatce.org jest błąd, albo w fivb nie mają już wgl kontaktu z rzeczywistością:
Grupa 2 składać będzie się z 12 drużyn, które w tegorocznej Lidze Światowej zajęły miejsca 13-24. Są to: Japonia, Holandia, Kanada, Finlandia, Czechy, Kuba, Korea, Portugalia, Egipt, Turcja, Słowacja oraz Chiny. Cztery ostatnie z wymienionych to najlepsze zespoły III dywizji LŚ 2015, w tym zwycięzcy tej grupy - Egipt.
Z tego co pamiętam (a raczej dobrze, bo mecz oglądałem) to w finale z Egiptem grali Czarnogórcy, więc nie wiem co tu robi Turcja.
Zupełnie się z Tobą, Chal nie zgodzę, jakoby Liga Światowa miała być bezsensownym turniejem.
Ldz- na to by wyglądało, że się mają zmieniać, osobiście z takim systemem się nie spotkałem.
A co do wyników, finałów itp. to jeśli chodzi o przyszły rok to wgl się nie napalam, na żaden wynik i wcale nie uważam, że koniecznie do Final Six wejść musimy. Bo z jednej strony można by zaczynać jakieś budowanie formy przez LŚ tylko, że od finału 17.07 do 5.08 za długo bo prawie 3 tygodnie. W pamiętnym 2008 było to niecałe 2 tygodnie i Serbowie, którzy w LŚ błyszczeli na IO zbytnio nie zaistnieli, a Amerykanie, którzy łapali formę wygrali oba finały, teraz mieć szczyt i tu i tu jest chyba nierealne. Ale LŚ może być świetną okazją do dobrego przygotowania do IO, tak by w meczach Antiga mógł rozwiązać wszystkie problemy szkoleniowe, taktyczne, bo formy (nawet przy awansie) to i tak nie należałoby oczekiwać, a gdyby była ona na ewentualnych finałach za dobra, to można by się nawet obawiać.